Szerző: Hlács Ferenc

2014. június 6. 11:02

Hivatalos a Google térérzékelős táblagépe

Hivatalosan is bejelentette legújabb Project Tango készülékét a Google, ezúttal egy héthüvelykes táblagép formájában. Az eszközt térérzékelőkkel és tiszteletet parancsoló csúcshardverrel szerelték fel, ám az csak a fejlesztők számára lesz elérhető - igen borsos áron.

Alig két hete röppentek fel a pletykák, miszerint a Google újabb dedikált készülékkel egészíti ki Project Tango névre hallgató kezdeményezését, a cég már hivatalosan is lerántotta a leplet a térérzékelőkkel felszerelt táblagépről. A projekt lényege röviden, hogy a tabletek és okostelefonok olyan hardvert és a hozzá tartozó szoftvert kapjanak, amellyel képesek maguk körül három dimenzióban feltérképezni a környezetet - ez a képesség pedig számos területen hasznos lehet.

A frissen bejelentett tablet héthüvelykes, vaskos peremmel, de ebben az esetben persze nem az esztétikus külső a lényeg, hiszen az eszközt nem a végfelhasználóknak, hanem elsősorban a fejlesztőknek szánják - noha a készülékben rejlő technológia, ha minden jól megy hamarosan a konzumer termékekbe is utat talál. A kísérleti eszközben található hardver mindenesetre a jelenleg elérhető tabletek élmezőnyébe, ha nem egyenesen az élére helyezi azt: a készüléket egy NVIDIA Tegra K1 chip hajtja, ami mellé tekintélyes 4 gigabájt RAM és 128 gigabájt belső tárhely társul, hátoldalán a már említett több kamerából álló érzékelőrendszerrel amely "térlátást" ad a tabletnek. Az operációs rendszer természetesen a legújabb 4.4-es Android KitKat, a kijelző felbontása viszont egyelőre ismeretlen.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A készülék, ahogy a Google hasonló eszközei általában (például a már nem csak a fejlesztők számára elérhető Glass) közel sem lesz olcsó, azért 1024 dollárt kell majd kicsengetni. A tablet fehér és fekete hátlappal is kapható lesz, azt azonban továbbra sem tudni, hogy pontosan mikortól - a gyártó mindössze annyit árult el, hogy még idén számíthatunk rá.

Ha a Project Tango és a hozzá tartozó eszközök - a Google korábban már kiadott egy térérzékelésre képes fejlesztői telefont is - beváltják a hozzájuk fűzött reményeit, a technológia gyorsan terjedésnek indulhat más gyártók készülékeiben is, amiből számos egyéb terület profitálhat. A másodpercenként mintegy negyedmillió mérést végző térérzékelők megkönnyíthetik a beltéri navigációt, ami különösen a gyengénlátók számára lehet előnyös, de a rengeteg készülékből érkező adatokból egyes területeken akár egy részletesebb, térbeli modellekkel kiegészített Street View, vagy hasonló szolgáltatás is összerakható lehet. A technológia emellett a játékfejlesztők számára is kétségtelenül vonzó, hiszen a környezet feltérképezésével különösen immerzív szoftvereket hozhatnak létre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról