Szerző: Hlács Ferenc

2014. június 16. 11:09

SteamBoy: jövőre érkezhet a Steam OS-es kézikonzol

A Valve hamarosan nemcsak a nappalit, de a hordozható játékgépek területét is meghódíthatja, az E3 utolsó napján bejelentett SteamBoy kézikonzol segítségével. A vállalat kontrolleréről ismert kerek touchpadekkel és Steam OS-szel felszerelt kütyü a fejlesztők szerint az online videojátékbolt felhozatalának nagy részét képes lesz futtatni.

A Valve feltett szándéka, hogy Steam Machine PC-ivel meghódítsa a játékosok nappaliját, noha ezekből az izmos és sokszor meglepően kis házba gyömöszölt masinákból egyelőre csak maroknyit láthattunk, ráadásul azokat is a Steam OS, azaz a vállalat saját, Linux alapú operációs rendszere nélkül. A nagyszobába szánt konfigurációkból ugyanakkor töretlenül bukkannak fel az újabb darabok, ami azt mutatja, hogy a gyártók látnak potenciált a Valve víziójában - méghozzá annyira, hogy egy a cégtől egyébként független fejlesztőcsapat a nappaliból is kitörne vele, és a Steamen vásárolt címeket bárhol játszhatóvá tenné: a következő Steam Machine egy kézikonzol lehet.

A Steam Machine-ek PS Vitája

A SteamBoy névre hallgató koncepciót az E3 videojáték-konferencia utolsó napján jelentették be. A névválasztást valószínűleg nem kell túlmagyarázni, azzal a készüléket fejlesztő SteamBoy Machine csapat a Nintendo legendás játékgépe előtt tiszteleg - és saját eszközüket is hasonló módon szeretnék pozicionálni: a csapat a The Escapistnek elmondta, miután egy hordozható megoldásról van szó, nyilvánvalóan nem számíthatunk az asztali - vagy tévé alatti - PC-k teljesítményére, ahogy egy PlayStation Vita sem hozza egy PS4 erejét, ugyanakkor a készítők szerint a Steam felhozatalának döntő többsége játszható lesz rajta.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A készülék egyébként külsőre is emlékeztet a Sony termékére, két oldalán négy-négy gombot, (jobboldalt az ismerős XABY elrendezéssel) illetve a Steam kontrollerről már ismert kerek touchpadeket találjuk. Az eszköz felső élére, ahogy a legtöbb hasonló gamepadra, négy ravasz is jutott. Az öthüvelykes, 16:9-es képarányú kijelző középen helyezkedik el és várhatóan érintésérzékeny lesz, felbontása viszont egyelőre ismeretlen. A hardverről úgy általában nem sokat árultak el a fejlesztők, mindössze annyit tudni, hogy a SteamBoyt egy négymagos processzor hajtja majd és 4 gigabájt RAM kerül bele, belső tárhelye pedig 32 gigabájt lesz.

Jövőre már a boltokba kerülhet

Ekkora tárterület magával a rendszerrel és néhány a vas képességeinek határát feszegető címmel hamar felélhető, ugyanakkor egyelőre nincs kizárva a memóriakártyás bővítés lehetősége. A kütyü továbbá Wi-Fi- és 3G-képes noha a PC-s címek online multiplayer funkcióit valószínűleg senki nem mobilhálózaton használja majd rongyosra. Az alapmodell a tervek szerint 2015-ben jelenik meg és nincs kizárva, hogy később erősebb hardverrel, netán 4G kapcsolattal felszerelt verziók is napvilágot látnak. A várható árról egyelőre nincsenek információk, a fejlesztőcsapat mindössze annyit árult el, hogy igyekeznek azt egyensúlyban tartani a teljesítménnyel.

Amennyiben a kis eszköz valóban képes élvezhetően futtatni a Steam palettájának jelentős részét, az komoly előny lehet a Valve számára, hiszen gyakorlatilag egy kész ökoszisztémával léphet be a kézikonzolok piacára. Hasonló próbálkozásokat eddig leginkább játékosoknak szánt, kontrolleres tokkal felszerelt tabletek formájában láthattunk, noha azokon termesztésen nem Steam OS, hanem Windows futott, és hordozhatóság szempontjából jóval elmaradtak a SteamBoy koncepciója mögött. Afölött sem érdemes elsiklani, hogy a kijelző érintésérzékeny lesz, ami az Oculus Riftre szabott verzió után most egy hasonló, érintéses bevitelre optimalizált Steam OS felületet sejtet - biztosat persze egyelőre nem tudni, mindenesetre készítők szerint a következő hónapokban sok új részlet kiderül majd a készülékről.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról