:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. április 30. 09:23

Sok újdonsággal érkezik a Solaris 11.2

A UNIX szerverek piaca egyre zsugorodik, az Oracle azonban kitartóan hisz a SPARC processzoros gépek és a Solaris operációs rendszer sikerében. A vállalat tegnap mutatta be a nagyközönségnek a szoftver 11.2 verzióját, amelynek bétája már letölthető, tesztelhető.

Bár a verziószámozás alapján úgy tűnik, csupán kisebb frissítésről van szó, a helyzet az, hogy a Solaris 11.2-ben megjelent újdonságok akár egy teljes főverzió-váltást is megérhettek volna. Az Oracle azért maradt a 11-es főverziónál, hogy jól láthatóvá tegye mindenki számára, az alapok nem változtak. "Úgy építettünk be számos fontos változást, hogy közben semmit és senkit nem hagytunk el" - írta blogbejegyzésében Larry Wake, az operációs rendszer fejlesztését felügyelő Oracle-vezető, aki szerint azért nincs főverzió-váltás, mert a Solaris 11-et üzemeltetőknek vagy arra fejlesztőknek nem kell aggódnia azon, hogyan integrálják az új rendszert a környezetükbe.

Integrált OpenStack

A Solaris 11.2 egyik legnagyobb dobása az integrált OpenStack-disztribúció. A vállalattól nem idegen az OpenStack, felhős szolgáltatásokat is épített az egyre szélesebb körű iparági támogatást élvező nyílt cloudplatform köré, most pedig UNIX operációs rendszerébe is beépítette az OpenStack számos komponensét: a Horizon felügyeleti konzolt, a Nova computing modult, a Neutron hálózati komponenst és a Cinder blokktárolót.

Az integrációnak köszönhetően a Solaris 11.2 felhasználói ugyanarról a felületről kezelhetik Solaris VM-jeiket, ahonnan a KVM-et és ESX-et és szinte percek alatt hozhatnak létre privátfelhő-szolgáltatásokat. Bekerült a rendszerbe a népszerű, nyílt forrású, modellalapú adatközpont-felügyeleti keretrendszer, a Puppet is, amellyel több VM-ből álló konfigurációk telepítése, mozgatása és visszavonultatása automatizálható a saját infrastruktúrán vagy a felhőben, sok repetitív feladattól kímélve meg az üzemeltetőket és csökkentve a félrekonfigurálásból eredő hibák számát.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Elérhető Solarison a Unified Archive is, ahol a felhasználók komplett, több (fizikai és virtuális) szervert tartalmazó rendszerkonfigurációkat menthetnek és tárolhatnak és ezeket a fenti szoftvereszközökkel telepíthetik saját infrastruktúrán vagy akár a felhőben, automatikusan - az Oracle nyilván azt szeretné, hogy az általa biztosított infrastruktúraszolgáltatást válasszák a cégek.

Kernel zónák

A Solaris 11.2-ben egy másik fontos újdonság is debütál, a kernel zóna. A Solarison a 10-es verzió óta léteznek zónák, amely az operációs rendszer virtualizációjának egy speciális megoldása. A zónák azonos operációs rendszer instance-en futó, egymástól elszigetelt rendszerkörnyezetek, a megközelítés előnye a teljes virtualizációhoz képest a kisebb teljesítményigény. A kernel zónák ezt a megközelítést egy szinttel magasabbra emelik: a felhasználók számára lehetővé válik párhuzamosan több patchszintű ("patch level") kernel használata egy gépen, eltérő zónákban, ezzel például a rendszergazdák könnyen tesztelhetnek egy új OS-frissítést anélkül, hogy a globális zóna kernelverzióját módosítanák vagy a globális zónát újraindítanák.

A kernel zónákat Oracle VM for SPARC virtualizációval is lehet kombinálni, ezzel még nagyobb rugalmasság érhető el (pl. egy fizikai hardveren több VM, egyenként több zónával és kernel zónával). Megjelent az új Solarisban az "Immutable Global Zone" is, ezek olyan globális zónák, amelynek root fájlrendszere csak olvasható, a rendszerkarbantartási feladatok elvégzéséhez "Trusted Login" szükséges.

SDN

A virtualizált környezetek építését és üzemeltetését segítő újdonság az Elastic Virtual Switch, amely több fizikai szerveren átnyúlva képes a virtuális switchek központi menedzselését ellátni. A Solaris 11-ben bevezetett hálózatvirtualizációs és SDN képességekre alapozó Elastic Virtual Switch segítségével a rendszergazdák a virtuális hálózati kapcsolókat úgy kezelhetik egyetlen központi felületről, mintha valójában is egyetlen hálózati eszközön állítanának be VM-ek közti forgalmat, MAC- és IP-címeket, VLAN-okat és VXLAN-okat. A rendszer tartalmaz egy socketszintű flow API-t, amely segítségével az alkalmazások saját maguk állíthatják be az adatforgalmuk prioritásait.

Érkezik egy új "mini Solaris" is, a solaris-minimal-server csomagösszeállítás a lehető legkisebb konfigurációt tartalmazza az alkalmazások futtatásához - az elgondolás hasonló például a Windows Server Core telepítéshez. Az Oracle szerint a kevesebb csomag csökkenti a sebezhetőségek és támadások kockázatát, gyorsítja a frissítéseket, egyszerűbbé teszi a klónozást és mentést, valamint a felhőbe mozgatást például.

A Solaris 11.2 jelenleg béta állapotú, ebben a formában pedig mindenki számára szabadon elérhető SPARC és x86 hardverre épülő gépekre. A béta verzió éles rendszeren nem használható, kizárólag tesztelési feladatokra. A végleges, termelési környezetben is bevethető változatot az Oracle a nyárra ígéri. Az operációs rendszer újdonságairól bővebben itt, itt és itt lehet olvasni.

Érdekelnek a Solaris újdonságai, a software defined networking (SDN) vagy az OpenStack? Gyere el a június 4-én rendezendő App!system konferenciánkra, ahol ezekkel a témákkal dedikált előadások foglalkoznak majd, és élő demókban láthatod a technológiákat működés közben!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 03:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.