Szerző: Hlács Ferenc

2014. április 23. 13:43

Olcsó erőmű CyanogenModdal a fedélzeten

Megérkezett a OnePlus One, a régóta várt, gyárilag CyanogenModot futtató okostelefon. A készülékkel a módosított Android rendszert fejlesztő csapat saját kategóriát próbál teremteni és úgy tűnik igen jó úton halad: a csúcshardverrel érkező eszköz rendkívül kedvező áron lesz megvásárolható.

Az elmúlt napok feszült várakozása - és kiszivárgott fényképei - után a OnePlus végre lerántotta a leplet csúcskategóriás okostelefonjáról, a One-ról. A készülékbe csaknem a jelenleg elérhető legerősebb hardver került, a bejelentést azonban nem ezért várták ennyien: a OnePlus One ugyanis az Android egy alternatív verzióját, a CyanogenModot futtatja, ráadásul a gyártó a csúcshardvert meglepően alacsony áron kínálja, hasonlóan a Google Nexus termékeihez.

Zászlóshajóhoz méltó vas, a középkategória áráért

A OnePlus One-t egy négymagos, 2,5 gigahertzes Qualcomm Snapdragon 801 processzor hajtja, Adreno 330 GPU-val, továbbá 3 gigabájt RAM, és 16 vagy 64 gigabájt belső tárhely került bele. A kijelző 5,5 hüvelykes IPS, 1080p felbontással. A telefonba 802.11ac-képes Wi-Fi, Bluetooth 4.1 és NFC csatlakozási lehetőség is került, továbbá GPS- és GLONASS-vevő is, emellett az eszköz természetesen LTE-képes, köszönhetően a rendszerchipbe integrált modemnek.

Hátoldali kamerája 13 megapixeles Sony Exmor, amivel 4K videó rögzítésére is képes, az előlapi pedig 5 megapixel felbontású. Az akkumulátor kapacitása ígéretes, 3100 mAh, ami majdnem akkora mint a Samsung Galaxy Note 3 phabletjéé. MicroSD-kártyahelyet nem találunk a készüléken és érdekes módon a 32 gigabájtos opció is kimaradt. Az ár a telefon egyik legizgalmasabb attribútuma: a 16 gigabájtos verzió ugyanis 299, a 64 gigabájtos pedig 349 dollárért lesz megvásárolható. Ezzel a gyártó mindkét kategóriában a Nexus 5 alá ígér, utóbbi esetben ráadásul kétszer akkora belső tárhellyel.

CyanogenMod a fedélzeten

A 8,9 milliméter vékony telefon külseje nem mondható hivalkodónak, leginkább Kínában népszerű Oppo termékeire, különösen az Oppo Find 7a modellre emlékeztet, amellyel a belső hardverben is számos közös vonás található, a hátlapon viszont itt feltűnik a “CYANOGEN” felirat, a vállalat új logójával együtt. Az egyre elterjedtebb navigációs sáv helyett a OnePlus One kapacitív gombokat használ, amelyek közül a multitasking opciót az egy-két évvel ezelőtti készülékekről ismert menü gomb váltotta fel, ami furcsa lépés a gyártó részéről, miután mára a legtöbb szoftverfejlesztő is az új elrendezéshez igazodott.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az eszköz másik érdekessége, hogy 4.4-es Androidból készült CyanogenModot futtat: a rendszert sokan ismerhetik, akik megpróbáltak már frissebb Androidot hegeszteni a gyártó által elhanyagolt okostelefonjukra. Az eredetileg házi barkácsolásként indult, “főzött ROM-okat” készítő fejlesztőcsapat tavaly ősszel 7 millió dolláros, majd két hónapra rá még 23 milliós tőkebefektetést kapott, a OnePlus One megjelenésével pedig gyakorlatilag létrehozta saját Nexus kategóriáját - emellett persze továbbra is töretlenül viszik át az újabb Android-verziókat a régi és új okostelefonok széles skálájára.

A CyanogenMod eddig arról volt híres, hogy a módosítatlan Android UI-jal terjeszti szoftverét, a csapat azonban az eddigi képek alapján úgy látszik, szakít ezzel a szokásával és egy saját, minimalista felületre váltja az eddig megszokottat. Aggodalomra azonban nincs ok, a régi külső is egyszerűen előhívható, a beállításokban ugyanis egyszerűen lehet majd a különböző témák között váltogatni, és a CyanogenModtól megszokott rengeteg testreszabási lehetőség is megmarad. A fejlesztők saját kamera- és galériaalkalmazásukat is előre telepítik, valamint természetesen a Google-szolgáltatások is elérhetők lesznek a telefonról.

Motorola-szerű testreszabhatóság

A OnePlus One megjelenésekor a gyártó többek között a CABC (Content Adaptive Backlight Control) és a TOL (Touch On Lens) funkciókat emelte ki, előbbi a fogyasztás csökkentését szolgálja a kijelző háttérvilágításának szabályozásával, utóbbi technológiával pedig vékonyabb érintőkijelzők gyárthatók, mivel közvetlenül az üveg mögé helyezi az érzékelőfelületet. Újdonságot ugyanakkor már egyik megoldás sem jelent, mindkettőt széles körben alkalmazzák, sőt a TOL már szinte elavultnak számít, azt az LG és az Apple is “In-cell touch” technológiára váltotta, ami magába az LCD-be helyezi az érzékelőket.

A gyártó szerint továbbá hamarosan új “StyleSwap” névre hallgató hátlapok is kaphatók lesznek a telefonhoz, amelyek az eddig információk alapján nemcsak többféle színben, de fa vagy akár szövet mintázattal is elérhetők lesznek. Az eltávolítható hátoldal azonban nem jelent cserélhető akkumulátort és vezeték nélküli töltésre sem lesz lehetőség - hasonló ár mellett ugyanakkor ez talán nem túl nagy áldozat. A OnePlus One május közepétől lesz elérhető 15 országban fekete és fehér színekben. Hazánk ugyan lemaradt a listáról, Ausztria viszont nem, így aki nagyon vágyik a készülékre nem kell túl messzire mennie érte.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.