Szerző: Dojcsák Dániel

2014. április 2. 16:49

Nem mentette meg a régi mobilokat a KitKat

Megjelentek a Google Android Developer Dashboardon az aktív androidos tábor legújabb statisztikái. Elsőre jól hangozhat, hogy duplázta részesedését a KitKat, de valójában még mindig egzotikum a tavaly októberi 4.4-es frissítés.

A Google legutóbbi közzététele óta az Android legújabb verziója 2,5 százalékról 5,3 százalékra növelte részesedését a teljes installált bázison. A statisztikák alapja minden olyan Androidot futtató eszköz, ami az elmúlt hét napban bármilyen kapcsolatba került a Google szervereivel. Tehát nem csak azok számítanak ide, amiken elindították a Play Store-t, hanem minden olyan eszköz gyakorlatilag, ami online volt legalább egyszer.

Még mindig kevesen vannak az új verzión

Az 5,3 százalékos arány ugyan több mint 50 millió készüléket jelent, de a teljes, egymilliárdnál is nagyobb bázisból jelenleg a FroYót (2.2) leszámítva nincs kisebb szelete az Android univerzumnak. A három főverziót felölelő, API level 16, 17 és 18-at képviselő Jelly Bean 34,4, 18,1 illetve 8,9 százalékon áll, összesen pedig 61,4 százalékon. A még mindig modernnek számító Ice Cream Sandwich 14,3 százalékkal kitart, a végképp elavult 2.3 Gingerbread viszont fáradni kezdett, már csak 17,8 százalékát adja a bázisnak, két hónap alatt négy százalékpontot veszített. Valószínűleg itt már szó sincs frissítésekről, a jelenleg 3-4 éves készülékek valószínűleg egyszerűen elhasználódnak, fiókba vagy kukába kerülnek a sokadik tulajdonosnál.

A Jelly Bean esetében látható egy átvándorlás a 4.1 felől a 4.2 és 4.3 irányába. Míg az előbbi 1,5 százalékpontot esett év eleje óta, addig az utóbbi kettő 3,8-at nőtt. Ebben benne lehetnek a tavalyi modellek frissítései is, illetve a 2013 őszi felhozatalból választott mobilok eleve Android 4.2-vel, 4.3-mal érkeztek. A KitKat azonban már nem csak a Nexus készülékeken található meg, bizonyos országokban már a Samsung Galaxy S4 és Note 3 tulajdonosok telepíthették, később ehhez csatlakozik majd az S3, Note 2 vonal is. A független HTC One tulajdonosoknál már szintén ott lehet a KitKat és az LG G2-re is elérhető. A Sony Z1 sorozatára szintén jön a frissítés, bár itt egyelőre csak a bejelentés történt meg. A nagy számban eladott csúcskészülékekre viszonylag széles körben elérhető frissítés azonban nem dobta meg egyelőre a statisztikákat. A felhasználók vagy nem elég lelkesek és tudatosak a telepítéshez, vagy a szolgáltatók nagyon korlátozott tempóban terítik az új verziót.

Nem jött be

A fragmentáció így továbbra is probléma marad, a KitKat az összefogott Jelly Beanhez képest még talán rontott is a képen. A gyártók láthatóan egyáltalán nem igyekeznek a teljes palettára KitKat-frissítést adni, pedig a Google kimondottan a gyengébb hardverekre optimalizálta ezt a verziót. A KitKat fejlesztésekor alapelvárás volt, hogy kevesebb memóriával és gyengébb processzorral, illetve kisebb felbontású kijelzőkön is megfelelően működjön a szoftver. Ezzel lehetőség lett volna felzárkóztatni azokat a mobilokat is, amik azért ragadtak bent egy korábbi verzióban, mert nem volt bennük elegendő "kraft".

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A KitKat így inkább a nemhivatalos szoftverek világában jelent majd továbbélési lehetőséget a régi mobilok számára, a CyanogenModot érdemes figyelni, hogy milyen készülékekre jelenik meg. Tapasztalataink alapján egy 2010-es HTC Desire, ami egyébként híres volt a kevés rendelkezésre álló tárhelyéről, kiválóan  használható a KitKat-alapú nem hivatalos ROM-mal, s ugyanez vonatkozik az elmúlt négy év már kifutott csúcskészülékeire is, illetve az elmúlt két év minden középkategóriás androidos mobiljára is.

Ugyan az összehasonlítás továbbra sem fair, de érdemes megemlíteni, hogy az iOS-nél a 2013 szeptemberi iOS 7 elterjedtsége 85 százalékon áll jelenleg. Az átállást korábban, az iOS 6 esetében sokkal inkább az gátolta, hogy a régi készülékeken lassan futott az új verzió. Az iOS7 viszont a dizájnváltás miatt akad meg sokak torkán, sokan vannak, akik ragaszkodnak a 10 éves hangulathoz és nem akarnak a túl színes, de lapos új dizájnvilágra áttérni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról