Szerző: Gálffy Csaba

2014. március 11. 12:34

Előz a VMware: elérhető a Horizon DaaS

Új platformot ad az operátorok kezébe a VMware, a Horizon DaaS-szal könnyebben építhetőek hibrid felhőre épülő VDI-megoldások. Az igazi asztalért továbbra is saját licencet kell venni.

Megelőzte az összes többi szereplőt (például az Amazont és a Microsoftot) a VMware és elsőként jelentett be széles körben elérhető, nyilvános felhőből kiszolgált asztal-mint-szolgáltatás (desktop-as-a-service) rendszert - pontosabban ilyen rendszer létrehozására alkalmas szoftverplatformot. Ahogy ilyenkor szokásos, nem néhány hónap alatt fejlesztette ki a cég az új rendszert, a Desktone tavalyi felvásárlásával jutott birtokába a versenyképes technológiának, amelyet gyors integráció után mostantól saját partnerei számára is elérhetővé tett.

Több adatközpontból

A Horizon DaaS egyik legfontosabb dobása, hogy képes a szolgáltatást több adatközpont között is széthúzni, legyenek azok külső szolgáltatónál vagy házon belül. A hibrid megoldás előnye, hogy rugalmasan képes alkalmazkodni a felhasználó szervezet igényeihez. "Az a tapasztalatunk, hogy a DaaS-t bevezető ügyfelek többsége igényelte a kevert, saját adatközpontot és nyilvános felhőt használó szolgáltatást"- mondta Sumit Dhawan, az asztali termékekért felelős VMware-igazgató. Némileg közhelyes, de így finomabban szabályozható, hogy mely gépeket szeretne a szervezet házon belül tartani, és melyek mehetnek a (méretgazdaságossága nyomán jellemzően olcsóbb) nyilvános felhőbe.

Az ajánlat [+]

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A legtöbb, kWindowst szolgáltatásként kínáló megoldás Windows Servert vagy Remote Desktop Services-t futtat, ezen keresztül teszi elérhetővé a Windows-élményt. Ennek hátterében a Microsoft sajátos licencelési politikája áll, amely nem teszi lehetővé, hogy a szolgáltatók ezt költséghatékonyan, a cloud méretgazdaságosságához illeszkedő modellben megvásárolják. A VMware-nek ezt sikerült megoldania, a bejelentés szerint ugyanis a Horizon DaaS "teljes Windows Client Desktopot" is kínál, a Windows Server 2008 R2 és Server 2012 mellett elérhető Windows XP, Windows 7 és Windows 8 is.

Bring your own license!

Nem véletlen, hogy a versenytársak (például az Amazon jelenleg tesztüzemben elérhető Workspaces szolgáltatása) nem kínálnak Windows klienseket felhőből - ezt ugyanis jelenleg a Microsoft licencelési feltételei gyakorlatilag lehetetlenné teszik. A redmondi cég szolgáltatók számára ugyanis nem kínál jelenleg a virtuális elérést lehetővé tévő licencet a kliens operációs rendszerekhez - Microsoft-zsargonban az SPLA (Service Provider License Agreement) keretében nincs VDA (Virtual Desktop Access). Ezért kényszerülnek a nagyok, mint az Amazon arra, hogy Windows Server alapokon kínáljanak "Windows 7 Experience"-ként reklámozott szolgáltatást.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Microsoft korlátozásának prózai oka lehet, hogy egyelőre az Azure sem kínál Windowsot szolgáltatásként, így a licencfeltételekkel kényszeríti ki a szoftverház, hogy a versenytársak se tudjanak ebben előrelépni. A VMware (illetve a nemrég felvásárolt Desktone) ezt a korlátozást úgy kerülte meg, hogy a rendszerbe a felhasználók importálhatják Frissítési Garanciában (software assurance, SA) beszerzett licenceiket, amelyeknek történetesen része a VDA hozzáférési jogosultság is. Ha tehát a felhasználó szervezetnek nem elegendő a Server-alapú megoldás, akkor saját költségén vásárolhat kliens-Windowst, amelyet használhat a felhős rendszerben.

Mennyi az annyi?

A VMware Horizon DaaS a legtöbb kliensről elérhető, támogatja az Androidot és iOS-t natív appon keresztül, modern böngészőkből pedig HTML5-alapokon is elérhető. Ez utóbbi például a Chromebookok esetében érdekes, a Google gépéről bejelentkezve hozzáférhetünk egy felhőben futó virtualizált Windows desktophoz, ráadásul a böngészős megoldás már képes az USB-portokat is összekötni a virtuális asztallal.

A Horizon DaaS-t a VMware partnereken keresztül értékesíti, a viszonteladó szolgáltatók egyedi funkciókkal, megoldásokkal szabhatják testre a csupasz rendszert, és így, saját márkával értékesíthetik azt a felhasználó szervezetek felé. A havidíjért cserébe a felhasználó egy alap virtuális gépet kap, egy CPU-val, 2 gigabájt RAM-mal, 30 gigabájtos (állandó) háttértárral és garantált 20 IOPS véletlen eléréssel. Ez utóbbi nem tűnik soknak és nem is garantál munkaállomás szintű teljesítményt, általános irodai munkához azonban elegendőnek tűnik. A szolgáltatás 35 dollártól indul, a fentinél "nagyobb" asztalért jobban a zsebbe kell nyúlni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról