Szerző: Hlács Ferenc

2014. február 20. 16:18

A bq és a Meizu gyárthatja az első Ubuntu telefonokat

A Canonical bejelentette az Ubuntu telefonok első gyártóit. A vállalat a kínai Meizuval és a spanyol bq-val állapodott meg, amiknek készülékein még idén feltűnhet a cég mobil operációs rendszere. Az Ubuntu fejlesztője szerint a több nagy mobilszolgáltató is támogatja a platformot.

Megvannak a Canonical első gyártópartnerei az Ubuntut futtató okostelefonokhoz. A vállalat a spanyol bq-val és a kínai Meizuval kötött megállapodást, amelynek értelmében a két cég világszerte elérhetővé teszi majd a népszerű Linux-disztribúció mobil változatával érkező mobilokat. A Canonical szerint már zajlik a közös munka, és a tervek szerint az első modellek még idén elérhetők lesznek - úgy látszik a vállalat nem adta fel a harcot tavalyi Indiegogo-projekt az Ubuntu Edge bukása után.

A Meizu egyébként már januárban bejelentette, 2014 harmadik negyedévében megkezdi a terjeszkedést az Egyesült Államok piacára - ezek alapján pedig könnyen lehet, hogy addigra termékportfóliójában már az androidos készülékek mellett Ubuntuval felszerelt telefonok is megjelennek. A Canonical egyelőre nem közölte az okostelefonok pontos specifikációit, mindössze annyit lehet tudni, hogy felső- és középkategóriás hardverrel felszerelt modellekkel egyaránt készülnek, továbbá a vállalat fejlesztői már közösen dolgoznak az új partnerekkel a zökkenőmentes felhasználói élmény érdekében, bármit is jelentsen ez.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mark Shuttleworth, a Canonical és az Ubuntu alapítója ezen felül annyit elárult, hogy a bq nevével fémjelzett eszközök valószínűleg két SIM-es konfigurációban lesznek kaphatók, a Meizu pedig már létező okostelefonjait kezdi árulni a Canonical rendszerével. Úgy tűnik tehát, hogy a belépő szintű készülékeken nem látunk majd Ubuntut, legalábbis eleinte.

Megvásárolni a Meizu, a bq és az Ubuntu weboldalairól lehet majd az telefonokat. A platform elterjedéséhez persze kevés lesz ha az csak három online felületen lesz kapható, ám a Canonical közleménye szerint az Ubuntut “a világ legnagyobb mobilszolgáltatói” is támogatják, amik ugyancsak arra törekednek, hogy a készülékek még 2014-ben megvásárolhatók legyenek. A vállalat okostelefonok mellett tableteken is szeretné elérhetővé tenni az operációs rendszert, noha ezzel kapcsolatban még nem közölt pontos terveket, a projekt a fenti törekvésekhez képest alacsony prioritást élvez.

Ugyanakkor ahogy a Nexus 4-gyel rendelkezők az Ubuntu Touch telefonos változatát, úgy a vállalkozó kedvű Nexus 7 és Nexus 10 tulajdonosok a táblagépekre szabott verziót is kipróbálhatják, ám az még korántsem stabil, nem alkalmas a mindennapi használatra. Ennek ellenére nem kell majd megvárni a harmadik negyedévet, hogy lássuk, hol is tart a rendszer fejlesztése, a várakozások szerint ugyanis már a jövő héten, a Barcelonában rendezett Mobile World Congress konferencián is találkozhatunk a Canonical rendszerét futtató bemutatókészülékkel.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

FLIP

3

Kagylómobillal erősít a Honor

2024. június 14. 10:28

A cég útnak indította első flip típusú készülékét, amivel újabb hézagot foltoz be a nagy márkák elleni versenyben.