Szerző: Dojcsák Dániel

2014. február 18. 08:13

Jön a BitTorrent mobil videostreaming appja

Körülbelül egy évvel ezelőtt jelentette be a BitTorrent a Live P2P streaming technológiát, akkor még csak mint egy tervet. Most azonban indul az első kipróbálható termék, amivel mobilról lehetséges majd videót streamelni p2p hálózaton.

A cég egyelőre sajnos túl sok részletet nem árult el a közeljövőben megjelenő termékről, mindenesetre az tény, hogy a BitTorrent megpróbálkozik egy újabb legális területen bevetni a peer-to-peer technológiákban szerzett tapasztalatait.

A közvetítést nagyjából úgy érdemes elképzelni, mint amit manapság a Ustream is nyújt. Az átlagos streaming szolgáltatásokhoz képest a BitTorrent saját technológiáját arra hegyezi ki, hogy teljesen mindegy legyen, hogy milyen nagyságrendet ér el az egyidejű nézők száma, az ne növelje egyenes arányban az elsődleges közvetítőpont terhelését. Ugyan ezt a problémát minden streamingszolgáltató kénytelen kezelni és meg is teszik, de látszik, hogy egy aránytalanul nagy és hirtelen kialakuló tumultus képes lehet megakasztani a legalaposabban megtervezett hálózatokat is.

Szerverek nélkül

A BitTorrent itt is hozná a központi szerver nélküli architektúra elvét, lebontva a streaming elől a sávszélesség, háttérinfrastruktúra és a szerverköltségek problémáit. Legalábbis elméletben. A BitTorrent azzal kampányol, hogy az a közvetítás annál stabilabb, minél több ember csatlakozik egyetlen folyamba, viszont megfordítva éppen ez jelenti a gyengeségét: a csak nagyon kevés embert érdeklő streamek könnyen elapadhatnak, ahogyan azt a fájlcserélő hálózatokon is láthatjuk a régi, nem keresett anyagoknál.

Az éles teszt eldöntheti, hogy van-e létjogosultsága a tavaly február végén bemutatott Live protokollnak. A hamarosan, várhatóan néhány hónapon belül induló mobil streaming alkalmazás sikere egyrészt azon múlik, hogy az elmúlt egy évben a cég bevallása szerint valós körülmények között is tesztelt protokoll kellőképp érett-e már egy piaci bevezetésre vagy egyáltalán az éles tesztelésre. Másrészt pedig kérdés, hogy a felhasználókat meg lehet-e szólítani egy ilyen termékkel vagy ez is eltűnik a csendes homályban, mint a cég többi alternatív kezdeményezése.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A BitTorrent Live béta program továbbra is fut majd, bár annak ellenére, hogy a cég azt állítja, hogy felnőtté vált a technológia egy év alatt, az azt kipróbálók általában szkeptikusan fogalmaznak. Az elsődleges probléma természetesen a megbízhatóság, s annak ellenére, hogy elvileg a hálózat minőségétől és kapacitásától független a megoldás, nagyon is komoly problémák adódtak. Amint nem volt elegendő néző, a videók lassan indultak el vagy egyáltalán nem.

Sosem javul meg

A független, kevés nézőre számító közvetítők számára egyelőre nem látszik semmilyen előny egy peer-to-peer alapokon nyugvó streamingmegoldásban a meglévő szolgáltatásokhoz képest. Még azt sem lehet mondani, hogy ez olcsóbb lenne, hiszen a Ustream és minden más szereplő is ingyenesen kínálja az alapszolgáltatásokat. Az egyetlen reménye a BitTorrent Live protokollra épülő megoldásnak, ha olyan felvevőpiacot talál, ahol nagyon olcsón akarnak rengeteg adatot és rengeteg nézőt kiszolgálni, mindezt megfűszerezve beágyazható hirdetésekkel. Ez nagyjából ismét a pornóra és a warezre mutat vissza, előfordulhat, hogy a BitTorrent sosem fog kitörni ebből. A Live protokoll a hivatalos oldalon továbbra is kipróbálható beépített streamekkel, a saját tartalom továbbítására is képes mobilos alfa verzióra azonban még várni kell.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról