Szerző: Koi Tamás

2013. december 31. 09:12

HWSW telekom-díjak 2013

Nem múlhat el úgy év, hogy az esztendő utolsó napján ne osztanánk ki a HWSW méda-telekom díjait, melyeket több éve kapnak meg a piac szereplői. Ezzel díjazzuk a legnagyobb teljesítményt, illetve a leglátványosabb zakót. Kezdődjön a 2013-as gála!

A 2013-as esztendő igazán kemény évnek mutatkozott a távközlési szakma számára, szinte mindenkinek kijutott a jóból, vagy valamiféle adó, vagy egy bírósági ítélet formájában - de persze ilyen körülmények közepette sem lehet elhanyagolni a fejlesztéseket, illetve ahogy mostanában divatosan hívják a szakmában, az innovációt. Az óévben tehát talán több szerep jutott a jogászoknak és a pénzügyi szakembereknek, mint a műszaki/fejlesztési csapatnak, de szerencsére azért ki lehet emelni az igazán komoly teljesítményeket, meg persze a méretes zakókat. De szokás szerint lássuk előbb a különdíjast!

Különdíj: korlátlanságot mindenkinek!

Tavaly a Vodafone RED vitte el a legjobb mobilkommunikációs terméknek járó díjat a szokásos évértékelésben, hiszen a piros szolgáltató már 2012-ben előrukkolt olyan tarifával, mely korlátlan belföldi beszélgetést és korlátlan mennyiségű SMS-t tartalmazott. Ez a kezdeményezés végül - hosszabb távon bármennyire is öngyilkosságnak tűnik - az egész hazai szolgáltatási piacot felbolygatta, így idén őszre már mindhárom mobilszolgáltatónak volt flatrate tarifája.

A Vodafone-t előbb a Telekom követte a Next díjcsomag-családdal tavasszal, a megújuló RED-ekre válaszul aztán lépett a Telenor is, mostanra ráadásul mindhárom szolgáltatónál a lélektani tízezer forintos határ alatt van a flatrate díja. Mivel a szolgáltatások összetétele és ára közt gyakorlatilag semmiféle lényegi különbség nem fedezhető fel, ezért a magyarországi korlátlan mobiltarifák egyszerre kapják a HWSW 2013-as média-telekom különdíját.

Az év legjobb televíziós terméke

Ismét eltelt egy év anélkül, hogy a tévészolgáltatások nemzetközi piacán igazán jelentős változásokat tapasztalhattak volna a nézők - az Apple tévé megint nem rengette meg a világot, és a nagyobb tartalomtulajdonosok sem tudtak semmi korszakalkotót kifőzni boszorkánykonyhájukban. Magyarországon többen is várták - hiába - a nagy nemzetközi over the top szolgáltatások megjelenését, de azért indult itthon néhány olyan kezdeményezés, ami kinőheti magát vérbeli OTT-redszerré.

Ezek egyikét a hazai tévés tartalomszolgáltatásban újszülöttnek számító, júliusban alapított Kuautli Media Investment Zrt. tette le 2013-ban az asztalra a Telenorral közösen. A mobilszolgáltató által év végén indított (pontosabban közvetített) MyTV szolgáltatás az összes gyermekbetegsége és hiányossága ellenére nagyon biztató próbálkozás, igazi új generációs tévés megoldásnak számít. A MyTV gyakorlatilag a Telenor saját kis IPTV-rendszere, amit a szolgáltató ügyfelei különböző mobilkészülékeken és PC-n használhatnak - van benne élő adás, timeshift-funkció és videotéka is.

Remélhetőleg 2014-ben mind az elérhető filmek, mind pedig a tévécsatornák választéka bővül majd, ettől függetlenül a Telenor MyTV szolgáltatása már most megkapja tőlünk az év legjobb televíziós termékének járó díjat.

Az év legrosszabb televíziós terméke

Bizonyára sokan egyetértenek velünk abban, hogy az óév egyik legnagyobb tévépiaci eseménye a digitális átállás volt Magyarországon, melynek eredményeként leállt az analóg földfelszíni tévésugárzás. Az átállást kiterjedt országos kampány és állami támogatással egybekötött kedvezményes set-top box vásárlási lehetőség kísérte, melynek állítólag az lett az eredménye, hogy a hatóság végül be tudta váltani ígéretét, és senki nem maradt tévé nélkül.


A támogatási konstrukció tartalmazza a beszerelést is

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Eme nemes cél érdekében minden, támogatásban részesült család, illetve háztartás 25 ezer forint értékben kapott beltéri egységet és antennát az államtól, melyet természetesen annak rendje s módja szerint be is szereltek, majd beállítottak a szakemberek. Éppen ezért kifejezetten vicces volt hallani a hatóság és az Antenna Hungária (utóbbi nem vett részt a támogatási rendszer kidolgozásában) közös sajtótájékoztatóján, hogy egy az ingyenes MinDig TV adásokat fogó DVB-T set-top boxért már alig hatezer forintot kérnek csupán, antenna pedig nem is biztos, hogy kell, de ha igen, az sem kerül sokkal többe pár ezresnél.

Éppen ezért nálunk az idei év legrosszabb - de legalábbis egyik leginkább túlárazott - televíziós terméke rendhagyó módon az állami támogatás részeként osztogatott beltéri egység lett, mert bár tény, hogy valakinek be is kellett állítania/szerelnie a dobozt és az antennát, de ez még nem feltétlenül indokolja az eszköz piaci árának három-négyszeresét elérő költségeket.

Az év legjobb mobilkommunikációs terméke

2013-ban a magyar mobilpiac a korlátlan tarifák mellett az ismételten fellángoló sebességhajhászásról szólt: a három magyarországi mobilszolgáltató közül kettő látványos versenyt vívott ezen a téren egymással, a végeredmény pedig egészen megdöbbentő sebességhatárok elérésére képes - egyelőre korlátozott lefedettségű - LTE-hálózat lett.


LTE-képes állomás egy hidroglóbuszon

Most őszintén, néhány évvel ezelőtt pár mérnököt leszámítva ki hitte volna, hogy 2013-ban Magyarországon 100 Mbps körüli letöltési tempót lehet elérni mobileszközök segítségével, mobilhálózaton? Az LTE technológia ezt mostanra lehetővé tette, ami akkor is komoly előrelépés, ha mindenki tudja, ekkora sávszélesség-értékeket csak idealizált esetben lehet elérni. De aki kicsit is komolyabban ismeri a mobilhálózatok lelki világát, az tudja, hogy az LTE - vagy ahogy a szolgáltatók elkeresztelték: 4G - nem elsősorban a sebesség maximalizásáról, hanem a jobb kapacitáselosztásról szól.

A Magyar Telekom és a Telenor bölcs előrelátásról tanúbizonyságot téve már 2012-ben elkezdte kiépíteni 4G-s hálózatát, 2013-ban pedig mindkét cégnél kvázi alapszolgáltatássá vált a gyors hálózatelérés. Az óév legjobb mobilkommunikációs termékének járó díj tehát az LTE-hálózaté, a díjat pedig megosztva kapja a Telekom és a Telenor.

Az év legrosszabb mobilkommunikációs terméke

Alighanem kereskedők tízezrei tudnának mesélni arról, hogy a NAV online hálózataival összeköttetést teremtő kasszák beszerzése és üzemeltetése mennyi örömteli percet okozott a vállalkozások számára az év második felében. Nem kevésbé volt ez az időszak örömteli a mobilszolgáltatók számára, akiken keresztül az egész pénztárgépes adatcsere zajlik, de nem olyan szokványos módon, ahogy azt eleinte bárki elképzelné.

A törvényi előírások szerint ugyanis az online kasszákban található modemeknek mindhárom mobilszolgáltató hálózatára rá kell tudni csatlakoznia, csakhogy erre a 112-es segélyhívószám elérését leszámítva nincs technológiai lehetőség ma Magyarországon. Tekintve, hogy a kasszák nem a rendvédelmi szervekkel akarnak kommunikálni, ezért bizonyára jól jött volna köztes megoldásként erre a célra egy új mobilszolgáltató, mely nemzeti roaming keretében mindhárom hálózathoz hozzáférést kapott volna.

Új mobilszolgáltató azonban 2013-ban nem jött, egyetlen megoldásként maradt tehát a roaming, nemzeti nélkül - vagyis a kasszákba külföldi mobilszolgáltatók SIM-chipjei kerülnek, így a bizonylatok szépen megjárják Ausztriát, Svédországot vagy éppen Máltát, mielőtt a NAV-hoz érkeznek - persze mindezt nem ingyen, hanem havi jó néhány ezresért cserébe, amit szintén a kereskedő fizethet. Az év legrosszabb mobilkommunikációs terméke tehát az online kassza, pontosabban az abba telepített adóügyi ellenőrző egység lett.

Az év legjobb internetes terméke

Nem csak a mobilhálózatokra, hanem a vezetékes internetes infrastruktúrákra is jellemző volt idén a sebességverseny, mely utóbbi esetben talán tekinthető inkább egyfajta PR-fogásnak, mint valós előrelépésnek - bár erről néhány "p2p-nagyfogyasztó" alighanem máshogy vélekedne. Akár valós, akár vélt igényeket szolgál ki, tény, hogy ma már vezetéken is elképesztő letöltési tempók érhetők el, csak győzze a router, vagy a számítógép feldolgozni az adatfolyamot!

A nagy internetszolgáltatók közül a sebességversenyt idén utcahosszal nyerte a UPC Magyarország, mely augusztusban megújított Fiber Power portfóliójában immár 240 Mbps letöltési sávszélességű internetkapcsolatot kínált ügyfeleinek. Ez egyébként még messze van attól az értéktől, amit a DOCSIS 3.0-alapú kábelhálózatok elbírnak, a szolgáltató például néhány éve 1 Gbps-en demózott kábelnetet Budapest belvárosában, a szomszédos Romániában pedig már van is ilyen csomagja a helyi piacot uraló DIGI-nek.

A 2013-as éve legjobb internetes terméke nem csak sebessége, hanem ár/teljesítmény mutatója végett is lett a UPC leggyorsabb Fiber Power csomagja.

Az év legrosszabb internetes terméke

Netsemlegesség. Ez egy amolyan szitokszó egyes internetszolgáltatóknál, hiszen azt feltételezi, hogy az internetszolgáltató infrastruktúráján keresztül teljesen transzparens módon kell közlekednie minden felhasználói adatnak, a szolgáltató nem korlátozhat semmit, bármennyire is sérti gazdasági érdekeit egy over the top szolgáltató ténykedése. A dilemma egyébként nem egyszerű, és többnyire a VoIP-hívások engedélyezése vagy tiltása kapcsán szokott előtérbe kerülni a mobilszolgáltatóknál, de volt már rá példa, hogy egyes szolgáltatók érdekellentétekből fakadóan nem éppen fair módon gáncsolták bizonyos tévéműsorok online továbbítását.

2013-ben a netsemlegesség újra reflektorfénybe került, egyrészt mivel az EU, illetve a hatóság is egyszer s mindenkorra rendet kíván tenni ebben a kérdésben, másrészt mivel idén nagy nehezen a szolgáltatók is vállaltak legalább annyit, hogy világossá teszik, ki és mit korlátoz a hálózatán.

Bár az üzleti racionalitás talaján maradva az infrastruktúra-tulajdonosok álláspontja akár védhető is, 2013-ban (pláne 2014-ben) elfogadhatatlan, hogy bárki őszinte vagy kamu indokokkal korlátozza az adott iternethozzáféréssel elérhető szolgáltatások körét, így az év legrosszabb internetes terméke minden olyan vezetékes-, illetve mobilinternet-szolgáltatás, melyben korlátozott az over the top hozzáférés.

Aki kimaradt

Az óév szokás szerint a fentieken túl is tartogatott természetesen érdekességeket, ne feledjük például, hogy ebben az évben múlt ki a 3D-s tévézés, vagy éppen a szép emlékű Red Bull Mobile, volt nagy kibékülés a mobilszolgáltatók és a kormányzat közt, olyannyira, hogy a Telenor még egy stratégiai együttműködést is tető alá hozott a kabinettel. A Vodafone is összeakasztotta eleinte a bajszát a hatósággal, de végül mégis elállt a pertől, néhány vacak MHz használati jogáért cserébe (ami persze senkinek nem jár ingyen).

Akár nyert díjat, akár nem, gratulálunk mindenkinek, aki átvészelte az idei esztendőt, nektek pedig köszönjük, hogy végig velünk voltatok - tegyetek így jövőre is, és ne feledjétek, a mobil soha nem nélkülözhetetlen része az életeteknek!

02:11
 

I Forgot My Phone

Még több videó

Boldog folytatást mindenkinek!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról