Szerző: Bodnár Ádám

2013. december 13. 11:11

Tesztelhető a Red Hat Enterprise Linux 7

A Red Hat kiadta következő generációs vállalati disztribúciójának, a Red Hat Enterprise Linux 7-nek a nyilvános bétaváltozatát. A végleges verziót 2014 első negyedére ígéri a cég, a kíváncsiak addig is elkezdhetik tesztelni a bétát.

A Red Hat közösségi disztribúciójának, a Fedorának a 20-as kiadása késést szenvedett, cserébe a héten megérkezett a Red Hat Enterprise Linux 7 (RHEL 7) nyilvános bétája. A vállalati adatközpontokba szánt disztribúció újdonságai a virtualizáció és a cloud területére összpontosulnak, a MySQL-t pedig a MariaDB-re cserélte a cég.

Hosszan friss kernellel

A RHEL 7 alapja a 3.10-es Linux kernel. Bár a júliusban kiadott rendszermagnál azóta két újabb is napvilágot látott, azonban Greg Kroah-Hartman ezt választotta hosszú távú támogatást élvező kernelnek, ami azt jelenti, hogy legalább két éven keresztül folyamatosan érkeznek hozzá frissítések. Ezzel a 3.10-es rendszermag a legjobb választás egy vállalati operációs rendszer számára, amelynél a hosszú távú támogatás kulcsfontosságú szempont. (A Red Hat Enterprise Linuxot az 5.0 kiadás óta összesen 13 évig támogatja a gyártó.)

Az operációs rendszerben megjelennek a konténerek. Ez a virtualizációs technológia úgy tudja egymástól elszeparálni a futó alkalmazásokat, hogy azok megosztoznak a kernelen és a rendszer többi erőforrásán anélkül, hogy egymással kapcsolatban lennének. A konténeres technológia először a Solaris 10-ben tűnt fel még az ezredfordulót követően, mára azonban linuxos környezetbe is sikerült átülteni, a Red Hat pedig úgy látja, a megoldás megérett az üzleti kritikus környezetben történő alkalmazásra. A konténerek előnye a KVM-hez vagy más virtualizációs megoldáshoz képest a kisebb hardverigény.

Az adatközpontokban a rendelkezésre állás biztosítása kulcsfontosságú üzemeltetési feladat. A RHEL 7 azzal segít a rendszerüzemeltetőknek, hogy támogatja az "in-place" upgrade-et RHEL 6.5-ről, vagyis a korábbi generációs operációs rendszert futtató gépeket helyben, újratelepítés nélkül lehet a friss verzióra migrálni. Emellett a RHEL 7 képes RHEL 6-on futó virtuális gépeket módosítás és leállítás nélkül átvenni, ezzel is segítve a szolgáltatások alatt futó infrastruktúra zökkenőmentes frissítését.

A Red Hat közleménye szerint a fájlrendszerek kiemelt fókuszt kaptak a fejlesztések során. Az új Enterprise Linuxban az XFS az alapértelmezett fájlrendszer, amely egészen 500 teabájtig skálázódik, de az ext4 fájlrendszerek méretét is sikerült a fejlesztések révén egészen 50 terabájtig kiterjeszteni, valamint felkészítették az 1 megabájtos blokkok kezelésére is, amivel csökkenthető a fájlrendszer töredezettsége. A SUSE Linux Enterprise Serverben már éles környezetben is ajánlott, támogatott btrfs-szel kapcsolatban a Red Hat konzervatív álláspontot képvisel, az a RHEL 7-ben is csak technológiai előzetesként szerepel majd, de elérhetők hozzá alapvető kötetkezelési segédeszközök, támogatott a snapshot-készítés, valamint az ellenőrző összegek révén az adatok és metaadatok sértetlenségét is ellenőrizni lehet.

MySQL helyett MariaDB

A RHEL 7 alapjául szolgáló Fedora 19 volt az egyik első disztribúció, amely a MySQL-t a MariaDB-re cserélte, ennek megfelelően az új generációs vállalati operációs rendszerben is a MariaDB a relációs adatbázis. A MariaDB a MySQL forkja, amely mögött egyre nagyobb és aktívabb közösség sorakozik fel - a cég szerint a MySQL a múlt, a MariaDB a jövő. "A Red Hat továbbra is támogatni fogja a MySQL-t a RHEL 6-ban, azonban a Red Hat Enterprise Linux 7-ben a jövő számára választottunk adatbázis-technológiát a Maria DB-vel" - mondta a ZDNetnek Ron Pacheco, a Red Hat termékmenedzsere.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A legtöbb adatközpontban a linuxos szervereket más operációs rendszerekkel, főleg Windowszal párhuzamosan használják. A két világ közti átjárhatóságot , illetve a két rendszer kompatibilitását is igyekszik megkönnyíteni a Red Hat, ennek érdekében bekerült a RHEL 7-be a Samba 4.1, amellyel a Linux meglevő Active Directory tartományokban is üzemeltethető. Emellett az üzemeltetők egy Active Directoryval párhuzamos trust zónában használhatják a Red Hat Enterprise Linux Identity Managementet

A rendszergazdák életét olyan felügyeleti eszközökkel szeretné kényelmesebbé tenni a Red Hat, amelyek azonos felületet kínálnak a hálózattal, az adattárolással, a biztonsággal, a teljesítménnyel és egyebekkel kapcsolatos feladatok elvégzésére. Az OpenLMI interfészen keresztül a RHEL 7 természetesen más menedzsment-eszközökhöz is képes kapcsolódni, illetve ezen keresztül automatizálhatók is a menedzsmenttel kapcsolatos feladatok, például scriptek révén.

Az érdeklődők a Red Hat weboldaláról tölthetik le a Red Hat Enterprise Linux 7 bétáját. A meglevő ügyfelek bejelentkezés után férnek hozzá a rendszerhez, a kíváncsiskodó felhasználók pedig egy ingyenes regisztrációt követően érhetik el a szoftver letöltési linkjét. A szoftver újdonságairól részletesen itt lehet olvasni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról