Szerző: Gálffy Csaba

2013. november 26. 11:38

Félmilliárdot kér bukott tévés bizniszéért az Intel

A várakozásoknak megfelelően bukott az Intel saját online tévés platformja, eladósorba került a teljes rendszer. A vásárló a Verizon lehet, az eladási ár félmilliárd dollár.

Egyben értékesítené saját fejlesztésű IPTV-szolgáltatását az Intel - állítja belsős forrásokra hivatkozva a Bloomberg. Az OnCue szolgáltatás kifejlesztésére és a szükséges infrastruktúra kiépítésére mintegy félmilliárd dollárt költött a chipgyártó, ezt az összeget szeretné visszaszerezni az Intel a rendszer eladása révén.

Mi az az OnCue?

Az OnCue a cég teljesen házon belül fejlesztett online tévés szolgáltatása, amely interneten keresztül, előfizetéses rendszerben nyújtott volna hozzáférést rengeteg tévécsatornához. A szolgáltatáshoz az Intel saját set-top boxokat fejlesztett, amelyek egyedi, beépített másolásvédelemmel rendelkező processzorokat használtak. A cégnek azonban nem sikerült megállapodni a szolgáltatás számára tartalmat biztosító csatornák tulajdonosaival, a független online tévé így nem tudott a kitűzött időre, idén év végére elindulni.

Az Intel eredeti bejelentését teljes értetlenség fogadta az iparág és a média minden szegletében. A világ legnagyobb chipgyártójaként az Intel alaptevékenységétől kevés dolog esik olyan távol, mint egy online tévés szolgáltatás üzemeltetése. A cégnek gyakorlatilag semmilyen hagyománya nincs egyik érintett piacon sem, sem online szolgáltatások, sem a tévés kapcsolatok, sem az üzemeltetés nem az Intel erőssége, a szórakoztató elektronikai eszközök gyártásában, az ilyeneken futó szoftverek fejlesztésében pedig szintén nincs tapasztalata. A gyártó véresen komolyan gondolta az OnCue bevezetését, még év elején befoglalt a nagyobb amerikai városok plázáiban üzlethelyiséget az indulás időpontjára. A boltokban azonban már biztosan nem az OnCue-val ismerkedhetnek meg a felhasználók, helyette inkább ultrabookokat, tableteket és más technológiákat mutogat majd a gyártó.

Az OnCue-projekt elindítása és a fejlesztés támogatása Paul Otellini, az Intel előző elnök-vezérigazgatójának nevéhez fűződik a Reuters írása szerint. Otellini úgy érezte, hogy a tévés iparág megérett a piacot felforgató új üzleti modellek megjelenésére, így számos más szereplőhöz (Google, Apple, Sony, stb.) hasonlóan az Intel is belevágott saját megoldásának kifejlesztésébe. Az amerikai kábeltársaságok és csatornákat irányító médiabirodalmak azonban vasmarokkal fogják ezt a piacot, az új szereplők támadásaival szemben pedig összezárnak. Ez jellemzően úgy néz ki, hogy az online streamingért a csatornák indokolatlanul magas licencdíjat kérnek, így ellehetetlenítik a hagyományos szövetségesnek számító kábeltársaságok kihívóit. A két csoport, a csatornák és a kábeltársaságok között is egyenetlen a viszony, a szerződések megújítását néha itt is botrányok kísérik (Time Warner Cable vs CBS például), más esetekben viszont teljes az összeolvadás (Comcast-NBCUniversal egyesülés).

Az OnCue ellen szólt, hogy nem ígért megváltást a felhasználóknak sem. A csatornákra továbbra sem lehetett volna egyenként előfizetni, csak az Intel által meghatározott csomagokra, így a kábeltévé ellen felhozott leggyakoribb kritika, a felesleges töltelékcsatornák ezen a platformon is jelen lettek volna. A Reuters értesülései szerint az OnCue-ból hiányzott a reklámok átpörgetésének lehetősége is (a felvett műsorok esetében). Az Intel ugyan árazásról nem beszélt, de annyit leszögezett, hogy nem árban kíván versenyezni, ez egy valódi prémium szolgáltatás lesz, ennek megfelelő árazással, a differenciáló tényezőt az innovatív felület és a könnyű használhatóság jelentette volna, különösen a kábelszolgáltatók IPTV-s boxaihoz képest.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A projektet végül idén Brian Krzanich, az Intel élén Otellinit váltó új elnök-vezérigazgató állította le. Krzanich szerint az OnCue csak elterelte az Intel figyelmét a valóban fontos problémákról, a zsugorodó-stagnáló PC-piacról és az okostelefonokba és tabletekbe való alacsony fogyasztású processzorok piacáról. Az OnCue beindítása ráadásul komoly pénzügyi nyomást is jelentett volna, a sikerrel megkötött szerződések több százmillió dolláros előleg-költséget jelentettek (függetlenül a felhasználók számától), a marketingkampány, a set-top boxok nyomott áron történő értékesítése összességében még egy Intel méretű cég számára is nehezen viselhető költséget jelentett volna, amelynek megtérülése a szolgáltatás képességeinek ismeretében minimum kétséges lett volna.

A Verizon vásárolhatja fel

A Bloomberg információ szerint az OnCue rendszere teljesen elkészült, működnek az adatközponti komponensek, ahogy a szoftver és a kliens-eszközök is gyártásra és értékesítésre készek. Azonban mivel az Intel nem tudta megszerezni a sugárzási jogokat, a kereskedelmi működésre így már nem kerül sor. A Verizon azonban rendelkezik már saját IPTV-rendszerrel és a hozzá kapcsolódó jogokkal, így elméletben sokkal könnyebben veheti használatba az OnCue-t, mint az Intel.

A belsős információk szerint a Verizon már tárgyalásokat kezdeményezett a szerződések megfelelő módosításairól, a felvásárlásról várhatóan e tárgyalások függvényében határoz majd a telekom-szolgáltató. A Bloomberg szerint a Verizon jelenleg saját FiOS üvegszálas hálózatán szolgáltat streaming tévét, az OnCue segítségével azonban a versenytársak hálózataira is kiterjeszthetné a szolgáltatást, így az Intel technológiájára építve nagyobb lefedettséget tudna kínálni, mint jelenleg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról