Szerző: Dojcsák Dániel

2013. november 19. 14:16

Így fog kinézni tavasszal a Mozilla Firefox

Egy szoftver esetében az új kezelőfelület mindig komoly mérföldkő, hiszen a meglévő felhasználók elvárásait szem előtt tartva kell a jövőbeni célcsoportoknak és célfeladatoknak megfelelő interfészt tervezni. Ez a helyzet még akkor is igaz, ha egy olyan alapvető felületről van szó, mint egy böngésző, ami csak a keretet adja a webnek.

A Mozilla hosszú idő után újra teljesen felújítja a Firefox megjelenését. Lesznek olyan dolgok, amik eddig előtérben voltak, de most eltűnnek, mások pedig éppen, hogy több figyelmet kapnak. Az Australis kódnéven futó fejlesztés egyelőre a legelemibb fejlesztői változatban jelenik meg, de a legfontosabb irányok jól kiolvashatóak.

Alapjában véve nem egy bővítésről, hanem sokkal inkább nyirbálásról van szó, a felület sokkal tisztább, egyszerűbb, áttekinthetőbb lesz, mint a régről megszokott “svájcibicska-jellegű" Firefox. A trend már több verzióval korábban elindult, de mostanra a Firefox is magáévá teszi a Chrome minimalizmusát, sőt, bizonyos szempontból meg is előzi azt. Az első érdekes újdonság, hogy a fülektől balra dedikált helyet kapnak a rögzített (pinned) oldalak, hasonlóan a Windows 8 megoldásához vagy akár a Chrome-hoz. Ez nem jelenti azt, hogy ezeknek feltétlenül be kell lennie töltve, sokkal inkább egy egyszerű könyvjelző-funkcióként lehet értelmezni, ahol csak a favicon marad meg az oldal címsorából. Ugyanezt részben eddig is el lehetett érni, igaz külön soron, ha valaki a könyvjelző sorban minden oldalnak a címét kitörölte, üresen hagyta,

Egységes, egyszerű

A felületi egyszerűsítés azonban nem áll meg az asztali verzión, sőt, az egész projekt lényege, hogy az asztali, az okostelefonos és a tabletes Firefox egységes kinézetet kapjon. A fő hangsúly a tabokra kerül, a lekerekített szélű fülek szinte észrevétlenül ölelik körül a weboldalakat, arra is odafigyelve, hogy az éppen nem használt oldalak ne zavarjanak túl sokat. Érdekes, hogy a címsor és a keresősor továbbra is külön marad, nem olvad össze, mint a Chrome esetén.

Viszont a beállítások és menük elhagyják a mérhetetlenül elavult listás dizájnt és sokkal inkább egy okostelefonra telepített alkalmazások listájára kezdenek hasonlítani. Persze, akár a Google alkalmazásválasztójához is lehetne hasonlítani, de a lényeg, hogy a bonyolult, nem túl praktikus lépcsős menürendszer okosabb és hatékonyabb lesz, ráadásul az elrendezés nincs is kőbe vésve, a beállítások menüje is testreszabható. Néhány sokat használt funkció, mint a letöltés is kilép a kőkorszakból: a felső menüsoron a letöltések állapotát jelző animált ikon spórolja meg a külön ablakot, ahonnan a letöltések végeztével előcsalogathatóak a fájlok azonnal.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Mozilla képviselői büszkén mesélik az új dizájn elkészülésének történetét különböző fórumokon, de a bejelentésből és minden egyéb megnyilvánulásból is ugyanaz a központi üzenet köszön vissza: a Firefox célja, hogy a valódi felahasználási szokásoknak megfelelően szabja újra az egyre láthatatlanabbul működő böngészőt. A Mozilla szerint ez “a legkörültekintőbben dizájnolt böngészőinterfész a Földön, ráadásul megdöbbentően gyors is”. Az Add-on rendszer viszont megmarad a jól bevált módszereknél, csupán annyi változik, hogy könnyebben lehet majd a kinézetet is befolyásoló elemeket változtatni, ami kedvez az egyedi témák készítőinek, használóinak.

Az Australis a nightly verziót használóknak tegnap kezdett el frissülni, ami azt jelenti, hogy elindult a hivatalos tesztfolyamat. A megadott időközökkel folyamatosan érkezik majd az új változat az Aurora fejlesztői változatba, majd a Firefox Beta csatornára és végül a végleges, stabil verzióba is néhány hónap múlva.

Éjjel frissül

Aki egyszerűen csak kíváncsi az új felületre, az a meglevő Firefoxa mellé telepítse a Nightly verziót, mert értelemszerűen ez egy nem túl stabil változat. Eredetileg a Mozilla a Firefox 25-re ígérte az Australist, ami már múlt hónapban megjelent, de még a Firefox 26-ban sem lesz benne, hiszen már az is béta stádiumban van. A Firefox Nightly jelenleg 28-as verziónál jár, így könnyen kiszámolható, hogy leghamarabb márciusban érkezhet meg a szélesebb tömegek számára is a vizuális frissítés.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról