Szerző: Gálffy Csaba

2013. november 12. 11:56

Hivatalos: január közepén rajtol az AMD Kaveri

2014-re hozza el az AMD az ATI felvásárlásakor bemutatt vízió első valódi termékét. A CPU-GPU korlátokat lebontó Kaverire 2006 óta vár a világ. Jövőre kiderül, érdemes volt-e ezért mindent alárendelnie és a saját chipgyártást is feláldoznia a cégnek.

Január közepén érkezik az AMD hosszú ideje beharangozott, a teljes iparág által türelmetlenül várt új generációs lapkája. A Kaveri kódnéven fejlesztett sorozat az AMD heterogén processzorainak legújabb implementációja lesz, aminek az eredeti tervek szerint kora ősszel kellett volna piacra kerülnie. A termék fejlesztése azonban megcsúszott, így az AMD lemaradt a karácsonyi hajráról, a jövő év elején azonban elérhetővé válik az új termék. A Kaveri körüli felhajtás érthető, egy ilyen felépítésű lapka létrehozása szerepelt az AMD-ATI összeolvadás eredeti céljaként, arra azonban senki nem számított, hogy a 2006-os akvizíció első forradalmi eredményére 2014-ig várni kell.

Rövid emlékeztetőként, a Kaveri igazi áttörést ígér a CPU-t és GPU-t kombináló processzorok sorában, a két alegység ugyanis most először valóban egyenrangú partnerként viselkedik, azonos hozzáféréssel a rendszermemóriához (hUMA) és közös munkafolyamatokkal. Ezt elősegíti, hogy a CPU és GPU közös memória-címteret használ, a futó folyamatot pedig egyszerűen át tudja adni a másik félnek. A Kaveri generáció fontos újdonságairól itt írtunk részletesen. A lapkák továbbra is 28 nanométeres eljárással készülnek a GlobalFoundries gyáraiban, úgy tűnik, a 22 nanométeres méretosztályú AMD processzorokra még legalább egy évet várni kell.

Az AMD a lapkával kapcsolatos néhány részletet azonban csak most jelentett be. Eszerint a Kaveri GPU-modulja a legutolsó kiadású GCN (graphics core next) architektúrát használja, a támogatott technológiák dolgában pedig paritást mutat az AMD nemrég frissített felső- és középkategóriás diszkrét kártyáival. A grafikus egység ennek megfelelően teljes körű támogatást nyújt a Mantle API-hoz, amely a Direct3D-nál hatékonyabb működést, így azonos hardveren magasabb teljesítményt ígér. A Kaveri megkapta az új dedikált hangfeldolgozó modult is, a TrueAudio a korábbi megoldásokhoz képest új hanghatásokat ígér. A TrueAudio működéséhez azt külön támogatnia kell a futtatott szoftvernek (rendszerint játéknak), az AMD most néhány ilyent is bejelentett (Thief, Murdered: Soul Suspect, Lichdom, stb.)

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A specifikációk szerint a Kaveri 2 és 4 magos kiadásban jelenik meg, a processzormagok már az AMD Steamroller mikroarchitektúrát használják. A GPU maximum 8 GCN feldolgozóegységet (512 shader processzort) tartalmaz majd, ez nagyjából a Radeon HD 7750-nek felelteti meg. Az AMD egy modellről részletesebbet is elárult, a csúcskivitelnek ígérkező A10-7850K mintegy 3,7 GHz-es CPU órajellel és 720 MHz-es GPU órajellel rendelkezik.

Az AMD bejelentése szerint a Kaveri lapkák még idén a kiskereskedelmi csatornákba és partnerekhez kerülnek, január 14-én pedig beindul az értékesítés is. Az AMD közlése szerint a Trinityvel és a Richlanddel szemben a Kaveri először asztali kivitelben lesz elérhető, és csak később érkeznek a noteszgépes lapkák. Január 14-től így az FM2+ foglalatos desktop processzorok debütálnak, a szerveres és mobillapkák pedig az azt követő hetekben-hónapokban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról