Szerző: Gálffy Csaba

2013. július 17. 11:22

Jövő tavaszra csúszhat az AMD Kaveri rajtja

Csak 2014 második negyedévében lesz kiskereskedelemben elérhető a Kaveri-alapú számítógépek családja, állítják iparági források. A várva várt lapka tervezése és a gyártás előkészítése is csúszhatott, így lemarad az AMD a karácsonyi szezonról.

Az AMD Kaveri kódnevű processzorainak sorozatgyártása nem indul be 2014 februárja előtt - állítja belsős forrásokra hivatkozva a DigiTimes tajvani ipari lap. Az AMD eredeti tervei szerint a Kaverinek 2013 második felében kellett volna piacra kerülnie, várhatóan a hagyományos karácsonyi rohamra kiélezve. A vállalat legújabb termékterve szerint azonban a gyártópartnerek ebben az évben csak termékmintához juthatnak, két A10-es és egy A8-as sorozatú processzor formájában. A nagy volumenű sorozatgyártás beindulása februárra várható, a boltok polcain pedig április környékén jelenhetnek meg az új lapkával szerelt termékek.

Új eljárás, új megoldások

A kiszivárgó információk szerint az AMD a vártnál tovább, egész 2012 novemberéig finomította a processzor terveit, mivel további teljesítményoptimalizációt tartott szükségesnek. A Kaveri műszaki újdonságai nem triviálisak, potenciálisan évekkel járhatnak a versenytársak előtt, a megvalósítás tehát ütközhetett előre nem látható akadályokba. A tervek véglegesítésének csúszásával a gyártási folyamat előkészítése is megcsúszott, a sorozatgyártás tervezett beindításáig mindössze 10-12 hónap maradt. Az év elején az AMD még biztosra állította, hogy ez az időkeret elegendő lesz, végül azonban a terv tarthatatlannak bizonyult. Ebben szerepet játszhatott az is, hogy a Kaveri lesz az AMD első 28 nanométeren készülő, nagy teljesítményre optimalizált processzora, a Bulldozer-architektúrát és az eljárást is jól ismerő bérgyártó partner GlobalFoundries számára sem volt magától értődő a kettő kombinálása.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az új termékterv szerint továbbra is 2014 első felében érkezik a Kaveri szerverekbe szánt ikertestvére, a Berlin processzorcsalád, illetve ugyanebben a periódusban kerül piacra az alacsony fogyasztású Kabini sorozatot leváltó Beema/Mullins páros is. 2015-re az AMD a Carizo és Nolan kódnevű lapkákat ígéri, előbbi a Kaverit, utóbbi a Beemát váltja.

Nagy ígéret

A Kaveri három alapvető újdonságot hoz az asztali és hordozható számítógépek között. Egyrészt a processzormagok már a Bulldozer sorozat harmadik generációs, Steamroller kiadását használják, másrészt a grafikus alegység is frissítést kap és a legújabb, GCN (Graphics Core Next) architektúrán alapszik. A leginkább várt fejlesztés azonban a grafika és a CPU együttműködését érinti, a gyártó ígérete szerint a koherens memóriakezeléssel, egységes címtérrel és a GPU által is használható lapozó rendszermemóriával a CPU-GPU együttműködés legfontosabb gátja is elhárul majd.

A számtalan műszaki újdonság hozadéka, hogy a Kaveri új, FM2+ jelű foglalatot használ és nem lesz visszafelé kompatibilis az FM2-es alaplapokkal. Ugyanakkor az FM2+ foglalatba illeszthető lesz Trinity és Richland generációs lapka is. A gyártók jelzései szerint az új foglalatot támogató alaplapok hamar, több hónappal a Kaveri piaci rajtja előtt elérhetőek lesznek kiskereskedelmi forgalomban.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.