Szerző: Bodnár Ádám

2013. október 22. 14:51

Gartner: a 7-8 hüvelykes tablet lesz a karácsony slágere

A Gartner legfrissebb előrejelzése szerint több mint 50 százalékkal nő idén a tabletek piaca, miközben a PC-k 11 százalékkal csökken. Az elemző- és tanácsadócég úgy látja, az ünnepi slágerek is a 7-8 hüvelykes tabletek lesznek.

2013-ban 53 százalékkal több tabletet adnak el mint tavaly, derül ki a Gartner legfrissebb előrejelzéséből. A könnyű, vékony érintőképernyős notebookok eladásain némileg segíthet ugyan a múlt héten elrajtolt Windows 8.1, de az árak csökkenése és az új operációs rendszer megjelenése sem lesz elég ahhoz, hogy emelkedő pályára állítsa a PC-k eladásait, a forgalom 11 százalékkal alul fogja múlni a tavalyit. Jövőre viszont enyhe növekedést vár a Gartner, elsősorban az ultramobil gépek iránti kereslet fellendülése miatt.

A Gartner 303 ezer asztali gép és notebook és 18 ezer ultramobil PC eladását várja összesen, míg a tabletekből 184 ezer fogy majd összesen. A táblagépek forradalmát az Apple robbantotta ki a 10 hüvelykes iPaddel, mára azonban átvették a vezető szerepet a kisebb, 7-8 hüvelykes modellek. Egy több mint 21 ezer fős felmérés szerint a tablettulajdonosok majdnem fele, 47 százaléka már most is 7-8 hüvelykes modellt birtokol, az arány később még jobban eltolódhat a kisebb változatok felé. A tabletpiac a méret mentén szegmentálódhat is, a nagyobb, 10 hüvelykes változatok alkalmasabbak tartalom létrehozására, vállalati használatra, míg a kisebbek inkább az otthonokban találhatnak maguknak helyet.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

"A tavaly látott trend folytatódni fog, az idei ünnepi szezonban a kisebb tabletekről fog szólni minde, még a korábbi karácsonyi kedvenc, az okostelefon is háttérbe fog szorulni" - állítja Carolina Milanesi, a Gartner elemzője. Az Apple ma este mutatja be új iPad-felhozatalát, ahol valószínűleg a rendkívül sikeres iPad minit is megújítja, tippek szerint "retina" kijelzővel és erősebb processzorral növeli a termék vonzerejét. A tabletek piaca jövőre is szárnyalni fog, az idei 184 millió után 2014-ben 263 millió fogy majd belőlük, amivel majdnem utolérik a PC-eladásokat.

Tavaly még az iPad volt a legnépszerűbb tablet, és az Apple továbbra is őrzi dominanciáját a piacon a gyártók között, azonban a legtöbb tabletet idén már Android hajtja. A Google operációs rendszere már átvette a vezetést az iOS-től, azonban idén először már egy egész évre vetítve is igaz lesz, hogy több androidos tablet fogy mint iPad. A Gartner szerint iPadből 2013-ban 89,6 milliót adnak el, míg androidos tabletből több mint 91 milliót. A Windows az új Surface és a Nokia 2520 tablet megjelenése ellenére idén nem sok vizet zavar a tabletpiacon, a részesedése mindössze 1,7 százalék lesz, állítja az elemzőcég.

Androidos eszközből összesen 880 milliót adnak el idén, ezek kisebb része tablet, nagyobb része pedig okostelefon. Ezzel a zöld logós operációs rendszer lesz a legnépszerűbb, megelőzve a Windowst (332 millió eladott eszköz) és az iOS-t (272 millió). A negyedik legnépszerűbb operációs rendszer a BlackBerry OS, ezt futtató készülékből azonban csak 23 millió fogy idén a Gartner szerint - az elemzőcég az év folyamán folyamatosan csökkentette a BlackBerry-eladásokra vonazkozó előrejelzését, áprilisban még 31 millió, júniusban pedig 25 millió készülék eladását várta egész évre.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról