:

Szerző: Hlács Ferenc

2013. október 4. 11:12

Hat játékost is követni tud az új Kinect

Hamarosan megérkezik az üzletekbe az Xbox One, amelyhez a népszerű Kinect kamera megújult változata társul. A szenzor fejlesztői igyekeztek minden szempontból felülmúlni annak elődjét, legyen szó felbontásról, látószögről vagy akár sötétben működésről.

A sokak által várt Xbox One novemberben kerül a boltok polcaira, a hozzá tartozó Kinect szenzorral együtt. Utóbbi legalább annyi újításon esett át, mint maga konzol, immár 1080p felbontása mellé szélesebb látószög és sokkal pontosabb objektum- és gesztusfelismerés is társul. A Kinect a ToF (time-of-flight) kamerák közét tartozik, azaz fényt bocsát ki, majd megméri, az egyes fénysugarak mennyi idő alatt térnek vissza a szenzorhoz. A hasonló kameráknál igen nagy, körülbelül tízmilliárdod másodperces pontosságra van szükség, hiszen a fény sebességét mérik. A kamera így képes megkülönböztetni a különböző távolságból visszaverődő fénysugarakat, és ezáltal a környező tárgyak formájáról nagy pontosságú becsléseket készíteni.

A jobb specifikációk új hibalehetőségeket jelentenek

Ezen a területen az új Kinect komoly fejlődésen ment át. A Microsoft szerint kulcsfontosságú különbség a készülék elődjéhez és a rivális termékekhez képest, hogy a kamera jóval nagyobb területet lát be, pontosabban és nagyobb felbontással. A készüléket továbbá infravörös érzékelővel is felszerelték, így rossz fényviszonyok között, illetve sötétben is képes felismerni az elé kerülő objektumokat, valamint az egyes kéztartások megkülönböztetése is sokkal pontosabb lett, így segítségével az Xbox One konzol kézmozdulatokkal is vezérelhető.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A nagyobb felbontás és szélesebb látószög ugyanakkor problémákat is okozhat felhasználói élményt terén, hiszen megnehezíti az olyan kisebb objektumok érzékelését mint az ember ujjai, amelyek így azok a kamera számára könnyen egybeolvadhatnak a háttérrel. Noha a jobb specifikációk sokoldalúbbá teszik a készüléket, kihasználásukhoz - és az általuk generált újabb hibafaktorok kiküszöböléséhez - sokkal pontosabb távolság-meghatározásra van szükség. A rengeteg beérkező információ folyamatos feldolgozásáról különböző algoritmusok gondoskodnak, amelyeknek ugyanakkor nem szabad a teljesítmény rovására működniük.

Cyrus Bamji, a Microsoft Architecture and Silicon Management csoportjának hardvertervező partnere szerint egyes problémák tényleges jelentősége csak az elkészült daraboknál mutatkozik meg. Sejtették például, hogy a mozgás okozta elmosódás (motion blur) gondot jelenthet a ToF esetében, ám ennek mértékét csak a tényleges tesztüzem során ismerhették meg. A bemozdulás okozta hibákat az úgynevezett "global shutter" rendszerű képérzékelővel sikerült nagyrészt kijavítani, amelynél a képkiolvasás a hagyományos digitális kamerákban használt rendszerrel ellentétben nem legördülve, hanem a szenzor teljes felületéről egyszerre történik. Így a Kinect előző verziójára jellemző 65 milliszekundumos motion blurt sikerült 14 milliszekundumra csökkenteni.

Akár teljes sötétségben is működik

Mindezek mellett azonban a beérkezett, immár letisztult adatok feldolgozása is komoly kihívást jelentett, már csak a mennyiség miatt is. Az Xbox One-nak ugyanis másodpercenként 6,5 millió pixellel kell megbirkóznia a Kinect felől, amelyre ráadásul csak az erőforrások töredéke használható fel, mivel a nagyobb részt a rendszer a játékoknak és egyéb feladatoknak tartja fenn.

02:09
 

Behind the eyes of Xbox One Kinect

Még több videó

A korábbi verzióhoz képest a kamerától távol, látóterének perifériáján, vagy az ideálisnál közelebb álló játékosokkal is sokkal jobban működik a szenzor. Mindemellett olyan pontos kézfelismerésre képes, hogy a konzol külön kontroller nélkül is irányítható egyszerű kézmozdulatokkal. A kamera az Xbox 360-hoz készült változata is meg tudta különböztetni az egyes kéztartásokat, ám vagy gyorsan, vagy pontosan működött. A Microsoft szerint az új szenzor már nem állít ilyen választás elé, a kamera tényleges képességei azonban csak a játékosok nappalijában mutatkoznak majd meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.