:

Szerző: Koi Tamás

2013. szeptember 27. 15:45

Nokia Lumia 925 - kis lépés a Microsoftnak...

A Nokia Lumia 925 különös helyet foglal el a néhai finn gyártó termékpalettáján: egyértelműen a tavaly megjelent Lumia 920 ráncfelvarrásának tekinthető, de közben meg olybá tűnik, mintha a Nokiánál nem számoltak volna azzal, hogy érkezik az új csúcsmodell, a Lumia 1020.

A Nokia tavaly év végén a Lumia 920-szal végre elérte azt, amire oly régóta vágyott a Windows Phone termékvonal bevezetése óta: a telefon kifejezetten jó médiavisszhangot kapott, több lap - köztük a HWSW-vel - egy új kor kezdetének lehetőségét látta a modellben. A Nokia jövője aztán végül kissé máshogy alakult, mint ahogy arra tavaly ősszel, vagy akár idén májusban számítani lehetett. Ekkor jelent meg ugyanis a Lumia 920 ráncfelvarrt utódja, a Lumia 925, mely a világ eddigi egyik legemlékezetesebb keynote-ján lett bejelentve Londonban, ahol a Nokia 1962-ben született alelnöke, Jo Marlow mindenki meglepetésére egy kosarasmezben jelent meg, majd zsákolt is a színpadon.

Kosarascsel

A látványos attrakció a Lumia 925 egyik legvonzóbb képességének, a képrögzítő funkciónak szólt, nagyjából ezen a ponton tud kiemelkedni a mezőnyből a Nokia felsőkategóriás telefonja, na meg persze abban, hogy a Microsoft adja el azoknak a telefonoknak a közel négyötödét, melyek a Windows Phone operációs rendszerre épülnek. Ez a modell azonban éppen házon belülről kapott nemrég egy olyan ellenfelet, mely mellett nehéz lesz helytállnia - ez a világ legjobbjának kikiáltott kamera-okostelefonja, a Lumia 1020, mely a jelenlegi abszolút csúcsmodell a gyártó választékában.

A Lumia 925 ennek megfelelően egyfajta köztes megoldás a tavalyi, és az idei csúcsmodell közt, amit tulajdonképpen a típusjelzés is jól tükröz. Az autóiparban ezt hívják faceliftnek, vagy ráncfelvarrásnak, és ezzel lehet a legtöbb újautó-vásárlót az őrületbe kergetni, amikor a drágán megvásárolt járgányból fél évvel az átvétel után érkezik a régi áron egy olyan típus, ami már alapfelszereltségként krómozott küszöbdíszléccel és minimálisan átdizájnolt lökhárítókkal rendelkezik.

Mert hogy a Lumia 925-tel gyakorlatilag ennyi történt, azaz ennél azért mégis kicsit több. A telefonból kikerült ugyanis egy nagyon lényeges elem, ami a Lumia 920-at különlegessé (egyben jó vaskossá és nehézzé) tette: az indukciós töltőrendszer nélkül, valamint a kamera optimalizációja révén a 925 elődjénél több mint 2 milliméterrel vékonyabb és majd 50 grammal könnyebb lett. Bár a Lumia 920 a nagyjából 180 grammos tömeg ellenére sem tűnt használhatatlan okostelefonnak, ezzel a Nokia a telefont ért legnagyobb kritikákra igyekezett választ adni.

Az új, ráncfelvarrt modell kívülről jóval kevéssé emlékeztet elődjére, mint belülről, az egy polikarbonát darabból kifaragott burkolat helyett alumínium keretből és eltávolíthatatlan polikarbonát hátlapból áll a készülékház. Bár illesztési hibák ebben az árkategóriában már nem jellemzők, a Lumia 925 azért összességében kevésbé tűnik masszív darabnak, mint a 920-as típus, bár lehet, hogy ehhez hozzájárul az elődmodell nagy tömege is, ami így összességében egy zsebre vágható tankot varázsolt a Lumia 920-ból.

A vastagságot és az anyaghasználatot leszámítva a Lumia 925 külső paramétereit tekintve alig különbözik a korábbi modelltől, a két típus pontosan ugyanakkora méretű és felbontású kijelzővel rendelkezik, bár a két esetben használt technológia más: míg a Lumia 920 még IPS kijelzőt használt, addig a Lumia 925-ba már AMOLED panel került, melyet éppúgy karcálló üveg véd, mint az összes csúcsmodellnél, illetve elvileg akár vékony kesztyűben is kezelhető a panel. A Nokia itt is alkalmazza a hangzatos ClearBlack technológiát, ami már csak azért is érdekes, mivel a Lumia 925-be épített AMOLED-kijelző a technológiai előnyből fakadóan végtelen kontrasztú képet, vagyis tökéletes feketéket produkál - más kérdés, hogy a technológiának hátrányai is vannak, így például a különböző betekintési szögekből drasztikusan változik a kijelző színvilága.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kijelző szaturációja egyébként néha egészen megdöbbentő, olykor már természetellenes szintet mutat, különösen a kamerával készített fotók esetén szembeötlő a jelenség. A PureMotion HD+ ismételten egy olyan Nokia "találmány", mely a Lumia 920-ból lett átörökítve, ez elvileg a panel utánhúzását hivatott csökkenteni, ettől függetlenül a Lumia 925-nél ez a jelenség továbbra is megfigyelhető maradt, különösen szöveges tartalmak görgetésénél - bár kétségtelen, hogy az átlagos AMOLED-kijelzőhöz képest jobb a végeredmény.

Kameraalkalmazás újratöltve

A Lumia 925 az elektronikát és a szoftverkörnyezetet tekintve egy az egyben a Lumia 920-nak felel meg, a rendszerchip, a memória és a háttértár mérete ugyanaz, mint a korábbi modellnél, a rendszerkörnyezet pedig ugyan gyárilag újabb verziót takar, de az operációs rendszer új verziója, valamint a fontosabb alkalmazások frissítése természetesen a Lumia 920-ra is elérhető. Van azonban egy alkalmazás, ami még a Lumia 925 gyári szoftverválasztékában sem lelhető fel, ez a Lumia 1020-szal érkezett Nokia Pro Cam.

A Pro Cam lényegében a gyári kameraalkalmazás továbbfejlesztése, bár különálló alkalmazásként van jelen a rendszerben (szerencsére beállítható, hogy a kameragomb lenyomására ne a gyári app, hanem ez az alkalmazás induljon el). A Lumia 925-ben található, alapvetően a 920-as modelltől megörökölt 8 megapixeles PureView szenzort vezérlő rendszer összességében az egyik legjobb mobilos fotós megoldás, ami ma a piacon megtalálható, talán egyetlen típus képes túlszárnyalni, a szintén a Nokia flottájába tartozó, Lumia 1020 - hogy ez tényleg így van-e, hamarosan kiderítjük.


[+] Kattintásra eredeti méretben nyílik


[+] Kattintásra eredeti méretben nyílik

A Lumia 920 elképesztő képrögzítési képességei a tavalyi teszt idején minden tekintetben elkápráztattak minket, ezzel kapcsolatban jó hír, hogy az apróbb hardveres módosításoknak (például új rázkódásvédelmi mechanika) és a szoftver fejlesztésének köszönhetően a Lumia 925 kamerája szinte minden szempontból továbbfejlődött. A képrögzítő továbbra is elsősorban gyér fényviszonyok mellett tudja igazán kivillantani a foga fehérjét, ám nappali körülmények közt is rendkívül széles dinamikatartományban készít képeket, melyek ráadásul a legtöbb, ebben a kategóriában jelen lévő képalkotási hibától mentesek.


[+] Kattintásra eredeti méretben nyílik


[+] Kattintásra eredeti méretben nyílik

Ez részben a Carl Zeiss műhelyéből származó lencserendszernek, részben a képalkotó algoritmusnak köszönhető, így például nincs sem torzítás, sem vignettálás, illetve a Lumia 920 esetében tapasztalt kromatikus aberráció sem jellemző a fényes hátterű képekre. A szoftverfejlesztő mérnökök tovább optimalizáltak a zajszűrő algoritmuson is, a telefon még a 800-1600 ISO-s tartományban is vállalható képeket készít. Részben ennek, illetve az optikai képstabilizátornak köszönhető, hogy a Lumia 925 - akárcsak elődje - különösen gyér fényviszonyok mellett készített felvételeknél produkál káprázatos eredményt. Az automatika normál éjszakai megvilágításnál, vagy közepesen erős műfénynél az érzékenységet szinte soha nem emeli 800 ISO fölé, az expozíciós időt pedig 1/10 másodperc körüli értékre lövi be. A képek minősége 1600 ISO-tól felfelé drasztikusan romlani kezd mind a zajosodást, mind a színvisszaadás tekintetében, de az automatát használva ezt a beállítást úgyis ritkán foga alkalmazni a rendszer.


[+] Kattintásra eredeti méretben nyílik

Lumia 925 adatlap

Kijelző: 4,5 hüvelyk, 1280x768 pixel, AMOLED
CPU: Qualcomm Snapdragon Krait 1,5 GHz, két processzormaggal
Memória: 1 GB RAM, 16 vagy 32 GB flash háttértár
Kommunikáció: DC-HSPA+, LTE, 2600, 2100, 1800 és 800 MHz-es sávokban egyaránt, 802.11a/b/g kétsávos Wi-Fi
Kameramodul: 8,7 (effektív 8) Megapixel, optikai képstabilizátor, PureView szenzor. Másodlagos kamera felbontása: 1,3 Megapixel
Akkumulátor: 2000 mAh, nem eltávolítható
Méretek, tömeg: 129x70,6x8,5 milliméter, 139 gramm

A Lumia 925 esetében a makrofelvételi képességek is lenyűgözőek, ráadásul ehhez nem kell semmit átállítani a kameraszoftverben, a készülék nagyjából 3,5-5 centiméteres távolságból már képes fókuszt találni, a Pro Cam segítségével ráadásul akár manuálisan is állítható a fókusz. A Pro Cam szoftver újdonsága továbbá az expozíciósorozat készítése és a késleltetett expozíció is, ennél a típusnál kevésbé tűnik hasznos újításnak, lévén a Lumia 925-höz tudomásunk szerint nem érhető el olyan kameramarkolat-kiegészítő, mely állványcsavar-menettel is rendelkezik, így fotóállványra rögzíthető. Az expozíciósorozat használata különösen abban az esetben javasolt egyébként, ha biztosra akarunk menni, már ami az adott téma fényviszonyoknak megfelelő rögzítését illeti. Ez esetben a Lumia 925 ugyanazzal a fehéregyensúly-beállítással készíti el a felvételeket, ami nem garantált akkor, ha a fotókat egyenként készítjük el.

A Nokia felsőkategóriás készüléke a kamerát leszámítva is kuriózum marad, elsősorban a más gyártók által ma már szinte egyáltalán nem használt Windows Phone operációs rendszer miatt. Az operációs rendszer szintjén azonban szinte semmi előrelépés nem történt tavaly év vége óta, a GDR2 frissítés révén megjelent egy forgalomszámláló alkalmazás a rendszerben, immár elérhető az FM-rádió (amit a Lumia 925 támogat is), illetve a Google felhőalapú szolgáltatásait használók számára jó hír, hogy CalDAV és CarDAV támogatást is kapott a rendszer. Emellett a kameramodul is fejlődött, de a Pro Cam minden tekintetben felülmúlja a gyári windowsos megoldást, így érdemesebb azt használni.

Navigáló fényképezőgép

A Lumia 925 a telefonjukat navigációs eszközként használók számára is tartogat meglepetést, a gyári szoftverválaszték része ugyanis a Nokia HERE maps és HERE Drive+, melyek éppúgy a Navteq-örökség részei, mint az előző generációs Nokia Térképek, egyben máig az egyik legjobb mobilos navigációs platformot képezik.

Az immár a Microsoft kezében lévő Nokia a Lumia 925-tel önálló történetének egyik utolsó okostelefonját tette le az asztalra. A készülék a viszonylag kevés újdonság ellenére is nagyon erős csomagnak tekinthető, különösen azok számára, akik előszeretettel használják a mobiljukat fotózásra, vagy akár a kompakt fényképezőgép kiváltását tervezik. Ha emellett ráadásul gyakran közlekednek autóval ismeretlen terepen, a Lumia 925 révén két legyet üthetnek egy csapásra, hiszen a világ egyik legjobb mobilos kamerája mellé a legjobb gyári navigációs alkalmazás társul.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 1. 11:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.