Szerző: Dojcsák Dániel

2013. augusztus 23. 14:23

Idegen helyen nehezebben nyílna az Android

A Google benyújtott egy Androidhoz kötődő új szabadalmat. A cég olyan módszert ír le, amivel különböző helyszíneken a mobil feloldása különböző módon történhet. A kényelmi-biztonsági képesség akár már az ősszel megjelenő új Androidban is megjelenhetne.

A helyfüggő feloldókód ötlete alapvetően nem tartalmaz semmilyen extrém technológiai újítást. Egyszerűen arról van szó, hogy a mobil által gyűjtött helyadatok alapján más módon lehet hozzáférni a kezelőfelülethez mondjuk otthon, mint egy idegen helyen. Ezt foglalta most írásba a Google és próbálja meg levédeni az amerikai Szabadalmi- és Védjegyhivatalnál.

A Google a felhasználókkal kapcsolatos helyinformációkkal eddig is rendelkezett, amennyiben valaki engedélyezte az Androidban a helyadatok gyűjtését, akkor néhány nap múlva a Google már felismeri, hogy hol lakik, illetve hol dolgozik (vagy hova jár iskolába). Ezeket a helyeket a térképen meg is jeleníti, automatikusan felajánlja navigációnál őket célpontként, illetve a Google Now-ban is folyamatosan tájékoztat a rendszer arról, hogy mennyi idő alatt érnénk haza vagy munkába éppen.

Új dolgot nem kell elárulni már ehhez

Ezekhez a funkciókhoz hasonló alapokon működne a helyfüggő “unlock” is. Beállíthatjuk, hogy amennyiben otthon vagyunk, akkor legyen kissé lazább a biztonság, feloldó kód nélkül is be lehessen lépni, de idegen vagy új helyeken mindenképp kérjen szigorúbb azonosítást is akár. Vagy akár fordítva, ha valaki otthon a kisgyermek akcióitól félti a mobilját, akkor a szokásostól eltérően ott kérhet egy lépéssel többet a belépéshez.

A funkcióhoz szükséges adatok a mobilban folyamatosan rendelkezésre állnak, ha nincsenek a helyfüggő szolgáltatások letiltva, akkor ettől a mobil nem fog többet fogyasztani, nem merül le hamarabb. A Google a helyadatokat több forrásból gyűjti össze, ugyanúgy használja a meghatározáshoz a GPS-műholdak jeleit, mint a környékbeli Wi-Fi adatokat. Ennek alapján már most is lehetséges lenne bármely pillanatban meghatározni a Google kezelésében lévő adatokból, hogy az adott hely a telefon és a felhasználó számára“ismerős” vagy “ismeretlen”. A benyújtott szabadalom alapján biztos, hogy ez a funkció úgy működik majd, hogy manuálisan nem kell majd semmilyen beállítást tenni, nem kell a térképen megjelölni a pontokat, vagy lekeríteni területeket, amin belül aktiválódik egy beállítás.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A fejlesztés azonban az egyszerű beléptetésnél sokkal messzebbre is vezethet, a hely alapon a telefon alapvető működését, az ikonok kiosztását vagy bármit lehetne befolyásolni, ahogyan értesítéseket is lehet nem csak időhöz, de helyhez is rendelni. Ezekre a képességekre már évek óta ezernyi különböző alkalmazás született, többek között olyan komplex megoldások, amivel be lehetett állítani, hogy egy adott helyre érve mondjuk a fényerőt vegye le és a Wi-Fi-t kapcsolja be a telefon. Ezekkel csupán annyi gond volt, hogy megfelelő rendszerintegráció nélkül nem rendelkeztek pontos helyadatokkal, ezek megszerzésére irányuló kísérletek pedig komolyan megcsapolták az akkumulátort.

A helyfüggő szolgáltatások közül egyelőre a helyszínekre való bejelentkezés és a helyi keresés az a kettő, ami átütötte az emberek ingerküszöbét. A Foursquare, TripAdvisor, Yelp főleg a vendéglátó- és szórakozóhelyek felfedezésében nyújt segítséget, míg a Google mobilos helyfüggő keresőjével könnyen meg lehet találni a közelben elérhető autószerelőt, szabót vagy kertészetet is. Az egyre jobb és strukturáltabb helyadatokkal viszont a szolgáltatók, főként a Google egyre fejlettebb képességeket tud majd kiszolgálni. Egyáltalán nem számítana meglepőnek egy adott földrajzi zónához kötött fájlmegosztás, vagy akár Google+ kör, esetleg letölthető alkalmazás vagy valamilyen vásárlási kedvezmény. Konkrét dátum ugyan nincs, de várhatóan október végén érkezhet a következő nagyobb Android frissítés, ami talán éppen ezekbe az irányokba halad tovább.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról