Szerző: Bodnár Ádám

2013. július 29. 11:57

Szabad Androidra gyűjt a Free Software Foundation

A lelkes támogatók pénzéből szabadítaná fel az Androidot a Free Software Foundation. A szervezet egy teljesen szabad Android-leszármazott, a Replicant fejlesztésére gyűjt.

Az Android kódját a fejlesztést irányító Google a sok mindent megengedő Apache licenc alatt hozza nyilvánosságra, azonban az operációs rendszer a felhasználókhoz sok zárt komponenssel kerül. Ezek egy része eszközmeghajtó szoftver, más része pedig a gyártók által elvégzett szoftveres módosítás, illetve egyedileg hozzáadott alkalmazás. Még a "legtisztább" androidos eszközök, a Google és a hardvergyártó partnerek által kínált Nexus készülékek is rengeteg zárt szoftvert tartalmaznak, a Google alkalmazásai (Maps, Gmail, Plus, Hangouts, Play, stb.) zárt forrásúak.

A Replicant egy teljesen nyílt forrású és szabad, semmilyen zárt forrású, tulajdonosi szoftvert nem tartalmazó Android-leszármazott operációs rendszer. A készítői még egy saját alkalmazás-piacteret is készítettek, az F-Droidot, amely kizárólag szabad szoftvereket tartalmaz. Az itt elérhető programok persze nem csak Replicanton futnak, hanem Androidon is, az FSF pedig mindenkit arra biztat, hogy ezt a repositoryt használja a Google Play helyett.

Ezen is fut

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az FSF a Replicant fejlesztéséhez keres támogatókat. Az operációs rendszert eddig kevesebb mint tucat eszközre sikerült portolni (pl. Galaxy S, S2, S3, Nexus One, Nexus S, Galaxy Nexus, Galaxy Tab 2), mivel az eltérő hardverekhez eltérő eszközmeghajtók szükségesek, ezeket pedig ki kell fejleszteni. Az FSF szerint a támogatásról megoldható lenne további készülékek bevonása a támogatott körbe, illetve az aktivistái el tudnának menni szabad szoftverekkel kapcsolatos eseményekre és ott hirdetni tudnák a Replicantot, mint az Android valóban szabad helyettesítőjét.

"Hosszú ideig egyáltalán nem lehetett kizárólag szabad szoftveres mobiltelefont használni, noha ez a számítástechnikának egy olyan területe, ahol kulcsfontosságú kérdések dőlnek el. A Replicant egy szabad Android-leszármazott, miközben a többi Android-verzió általában nem szabad komponenseket is igényel a telefonokon futáshoz. Reméljük, a Free Software Foundation adománygyűjtő programjának a támogatása nagyban előmozdítja a projektet és lehetővé teszi számunkra több telefon támogatását" - mondta Paul Kocialkowski, a Replicant fejlesztője.

A Replicant fejlesztésére ezen a linken keresztül lehet adományokat felajánlani, a fizetés történhet bankkártyával vagy PayPal segítségével, de küldhető csekk, és várnak átutalást is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról