Szerző: Dojcsák Dániel

2013. június 28. 10:08

Itt vannak a magyar alternatívák RSS-olvasásra!

Végleg ütött a Google Reader órája, hétvégén örökre búcsút mondhatunk a sokak által szeretett RSS-olvasónak, de valljuk be, azzal, hogy a Google 2010 óta bottal sem piszkálta meg a Readert, csak ártott az RSS-nek. Most, hogy végre kapitulált, itt a lehetőség az innovációra, fejlesztésre.

Nemrégiben megírtuk, hogy a legütősebb alternatíva a Feedly, ami immár saját cloudját használva tökéletes váltótársa lehet a búcsúzó Readernek, megmutatva dizájn és funkció terén is, hogy hová kellett volna eljutnia a piacvezetőnek. A nagy mainstream szolgáltató mellett azonban ezernyi apró hajtás bújt elő, a hírolvasás piaca hirtelen divatos és újra fontos lett.

Feedstripes

Olyannyira, hogy a HWSW-olvasók körében is akadt több fejlesztő, akik elkészítették saját Reader-alternatívájukat. Az egyik igen ígéretes projekt, a Feedstripes, amire a szolgáltatás egyik fejlesztője, Kovács Lőrinc Tamás hívta fel a figyelmünket. Ez a Feedlyhez hasonlóan saját backenddel rendelkezik, ők maguk figyelik és monitoroznak jelenleg több mint 50 ezer feedet, de a varázslat nem itt van. A tartalom behúzása mellett a Feedstripes a publikusan elérhető közösségi média felületeket használva felméri az adott hírek relevanciáját, fontosságát és népszerűségét, az ajánlások így készülnek el. Kipróbálva a szolgáltatást, úgy tűnik, hogy a nagyobb híraggregátorokhoz hasonlóan a Feestripes is pontosan tudja megítélni a fontos híreket. Az elmúlt napok eseményeit végig lehet követni akár az angol nyelvterületen, de német és magyar verzió is van belőle.

Külön örömteli, hogy a Feedstripes dizájnja is ígéretes: egy tartalomdisztribúciós rendszertől elvárható módon kellően semleges, minimalista, egyszerű. A kontrasztos, egyértelmű jelzések könnyű kezelést tesznek lehetővé, a tanulási idő körülbelül 5 másodperc. Valószínűleg folyamatosan gyúrják még a rendszert, de már most minden a helyén van, a tartalmaknak helyet adó kártyák jól mutatnak, az oldal többnyire gyors és működik. Bejelentkezve elérhetőek az előzmények is, megadható, hogy milyen nyelvű találatokat kapjunk, halvány testreszabási lehetőségek is vannak. Elvileg lehetséges saját feedeket is listába venni, de témaköröket, kulcsszavakat is követhetünk. A szolgáltatás még béta, viszonylag sokat akadozik, de már most is elég jól használható. Témakörök és feedek hozzáadása nagyon egyszerű: a fenti keresőmezőbe beírjuk a kulcsszót vagy bemásoljuk a feed címét és máris egy külön “stripe”-ot alakíthatunk ki vagy betehetjük egy már meglévő témakörbe. Magyar nyelvű tartalmak dinamikus szemlézésére jelenleg nem ismerünk jobb és izgalmasabb eszközt.

D-System

Szintén egyik olvasónk, Dancs Róbert küldte be saját fejlesztését, a D-System hírcsatorna-olvasót. Az előzőhöz képest ez a megoldás nem egy konzumer termék érzetét kelti, sokkal inkább a hardcore IT-s célcsoport számára lehet érdekes. Az RSS és ATOM csatornákat is kezelő oldalba betölthetőek .opml kiterjesztésű listák, illetve ugyanilyen formában exportálhatóak is. A bejegyzéseket könnyedén lehet továbbosztani az ismert közösségi felületekre vagy e-mailben, de 3 különböző online fordítóból is választhatunk. Az automatikus frissítés frekvenciája is megadható, illetve akár külön ablakba is ki lehet rendezni egyes feedeket, ha valaki rajta tartaná az ujját egy-egy téma vagy médium pulzusán.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Sokakat zavarhat, hogy az RSS-feedek egy része nem közöl teljes tartalmat, ami bizonyos szempontból érthető a médiumok üzleti modelljét ismerve. A D-System erre is próbál válaszolni, felületén egy beágyazott oldal funkcióval megnyitja a bejegyzés távoli oldalát, akár akkor is, ha az adott oldal például a munkahelyi hálózaton blokkolva van. Az oldal használatához regisztráció szükséges, viszont ezt követően több eszközön, akár asztali, akár mobil környezetben is megkapjuk a betevő híreinket saját listáink alapján.

Feedvance

A harmadik HWSW-olvasói fejlesztés a Feedvance, egy kis székelyudvarhelyi szoftvercég műhelyéből. A Feedvance teljesen a Google Reader utáni időkre épít, közvetlen linket kapunk a Google Takeout felületén a Reader-adatok letöltési helyére, ahonnan a kimentett .zip fájlt vagy az xml-t feltöltve a Feedvance-be átköltözhetünk. Alapból tematikus ajánlatot kapunk a szerkesztők által gyűjtött feedekből is, illetve manuálisan is hozzá lehet adni URL-eket. A felület egyelőre nagyon kezdetleges, nem is túl szép, illetve nem is működik minden úgy, ahogy elvárható lenne. A Feedvance sem feltétlenül egy rossz termék, de a fejlesztés olyan korai szakaszában jár, hogy egyelőre mindennapi használatra nem ajánlott. A fejlesztők viszont bizonyára szívesen fogadják a tesztelők-felhasználók tapasztalatait, kérdéseit, tanácsait.

A Reader eltemetése nagyon sokak fantáziáját indította be, az RSS-, illetve a feedalapú hírkövetés továbbra sem halott. A különböző megközelítések most már nem csak a közösségi hálózatokon és a dedikált mobilos felületeken ütközhetnek meg egymással, de az eddig langyos állóvízként kezelt RSS-olvasók piaca is felrázódik.

A magyar kísérletek közül a Feedstripes-nak van esélye nemzetközi szinten is növekedni, igaz nem látszik értelmezhető üzleti modell az oldal mögött. Ugyanez igaz egyébként országtól függetlenül minden Reader-utódra: fizetős szolgáltatás nyújtására csak a legnagyobbak merhetnek gondolni, a médiumoktól pénzt kizárólag a kiadói komplexitású megoldások kapnak majd, mint például a Flipboard, a reklámszponzorált működéshez viszont éppen a tartalmat gyártó médiumoknak lesz egy-két szava.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról