Szerző: Bodnár Ádám

2013. június 18. 09:19

Frissítette szerverprocesszorainak roadmapjét az AMD

Nyilvánosságra hozta friss szerverprocesszor-roadmapjét az AMD. A diagram alapján idén már nem várható új technológia a kínálatba, jövőre viszont a teljes termékskála megújul.

Az AMD a közelmúltban dobta piacra Opteron X-sorozatú szerverchipjeit, amelyeket mikroszerverekbe ajánl. A vállalat által most kiadott, friss roadmap szerint ez volt az utolsó új technológia idén a szerverpiacon, új generációs chipek már csak 2014-ben érkeznek.

Warsaw: Opteron 6400?

Jövőre az AMD teljes szerverprocesszor-kínálata megújul, derül ki a frissített terméktervből. A két- és négyfoglalatos szerverek számára a Warsaw kódnevű lapkát fejleszti a cég, amely a jelenlegi Opteron 6300 és 4300 sorozat utóda lesz. A friss roadmap alapján a Warsaw foglalat szintjén kompatibilis a mostani Opteronokkal (6300, 4300), így a korábban megvásárolt szerverek frissíthetők lesznek vele, biztosítva a befektetések védelmét. A processzorok továbbra is 32 nanométeres eljáráson készülnek és kiviteltől függően 12-16 Piledriver magot tartalmaznak, ami alapján jelentős teljesítménynövekedésre nem érdemes számítani, az AMD hivatalos közleménye is a fogyasztás-teljesítmény mutató javulását emeli ki a Warsaw kapcsán, amelyet feltehetően a design és a gyártástechnológia összecsiszolásával érnek majd el a mérnökök - hasonlóan a Trinity-Richland átmenethez.

Ez ugyanakkor azt is jelenti,a 2014 első negyedévére ígért Warsaw nem lesz jobb választás olyan kereskedelmi szerverfeladatok futtatására, amelyek a processzormagok száma alapján licencelődnek. Ezzel feltehetően az AMD is tisztában van, a hivatalos roadmapen ugyan a 2P és 4P enterprise platform szerepel a megcélzott szegmensként, egy másik prezentációban azonban már privát és publikus cloudokat, valamint a HPC területet jelöli meg, mint az "Opteron 6400" célpiacát. Ezeken a területeken jellemző a nyílt forrású, illetve saját fejlesztésű kódok használata, így az Opteron nem kerül hátrányba a Xeonokkal szemben a gyenge magonkénti teljesítmény miatt.

Kaveri a szerverekbe

A kínálatban egy szintet lejjebb lépve az Opteron 3300-as chipeket találjuk jelenleg 4-8 Piledriver maggal, amelyeket az egyfoglalatos szerverek és munkaállomások számára pozicionál a cég. Ez a szegmens is megújul, a roadmap alapján 2014 elején érkezik a Berlin kódnevű processzor, amely négy "Steamroller" magot kap és grafikus gyorsítóval együtt is elérhető lesz, az Opteronok között először kínálva HSA (Heterogeneous System Architecture) képességet: ez a gyakorlatban a processzor és a GPU számára egyforma memóriaelérést jelent, amely révén a GPU-gyorsítás egyik szűk keresztmetszete, a rendszermemória és a GPU memóriája közötti adatmásolgatás megszüntethető.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az AMD szerint e felépítés révén a Berlin az Opteron 6386SE-nél nyolcszor jobb teljesítmény-fogyasztás mutatóval rendelkezik, bár ez feltételezhetően csak a GPU-val jól gyorsítható kódok alatt lesz igaz. Olyan feladatok alá, ahol a GPU-gyorsításra nincs szükség, elérhető lesz GPU nélküli Brelin-variáns is, derül ki a roadmapből. Az említésre méltó képességek között van a kétcsatornás DDR3 memóriavezérlő 1866 MT/s maximális sebességgel, valamint a PCI Express 3.0 interfész. A rendelkezésre álló specifikációk alapján egyébként a Berlin az asztali Kaveri szerverváltozata.

Az első ARM-alapú Opteron: Seattle

A legérdekesebb új fejlesztés a roadmapen a Seattle, amely a 2012-ben bejelentett ARM-alapú rendszerchip lesz szerverek számára. A Seattle a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján 8, később 16 darab, nagy teljesítményre optimalizált, legalább 2 GHz-es, 64 bites ARM Cortex-A57 magot kap, a támogatott memória maximális mérete pedig 128 gigabájt lesz. A specifikációk szerint a processzoron számos "offload engine" is helyet kap, amelyek tehermentesítik a processzormagokat és elvégeznek olyan feladatokat mint a tömörítés, titkosítás és a hálózati forgalom kezelése.

A lapka rendelkezni fog 10 GbE vezérlővel, illetve az AMD chipjei közül elsőként kapja meg a Freedom Fabric támogatást, amelyhez a társaság a Seamicro felvásárlása révén jutott hozzá. A Freedom Fabric nagy sávszélességű és alacsony késleltetésű közvetlen összeköttetést biztosít a processzorok között - a technológiát később feltehetően x86 processzorok is megkapják majd. Az AMD roadmapje szerint a Seattle első mintapéldányai 2014 elején születnek majd meg, a mostani Opteron X-sorozatú chipeknél kétszer-négyszer jobb energiahatékonysági mutatókkal rendelkező lapkák kereskedelmi forgalmazása pedig 2014 második felében kezdődik. A Seattle a Berlinhez hasonlóan 28 nanométeres eljáráson készül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról