Szerző: Gálffy Csaba

2013. április 22. 18:37

WildFly néven él tovább a JBoss alkalmazásszerver

Hét év után úgy érzi a Red Hat, hogy a JBoss Application Server és a JBoss Enterprise Application Platform hasonló elnevezése összezavarhatja a vállalati ügyfeleket, ezért az ingyenes kiadás új neve WildFly lesz.

A Red Hat álláspontja szerint az azonos márkanév megtéveszti a felhasználó szervezeteket, ezért a Red Hat Enterprise Linux és a Fedora mintájára a JBoss esetében is szétválasztják az ingyenes, nyílt forráskódú terméket a fizetős, kereskedelmi változattól. A JavaBeans Open Source Software Application Server (vagy röviden csak JBoss AS) a Red Hat nyílt forráskódú Java EE alkalmazásszervere, ez a továbbiakban WildFly Application Server néven fut tovább, a JBoss Enterprise Application Platform pedig megtartja a márkanevet.

"Probléma volt, hogy a JBoss AS elnevezése túlságosan hasonlított a JBoss Enterprise Application Platforméhoz, emiatt sokan könnyen összetévesztették a két terméket. A szabad JBoss átnevezésével a termékek szegmentációját mindenki számára nyilvánvalóvá tesszük" - mondta mondta a ServerWatch-nak Jason Andersen, a Red Hat termékmenedzsere.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Red Hat 2006-ban vásárolta meg a JBoss-t, 350 millió dollárért, részben saját részvény, részben készpénz formájában. A JBoss az elmúlt években a Javával párhuzamosan fejlődött, tavaly tavasszal jelent meg a hetes kiadás, amely a Java EE 6 részleges implementációja, ahogy elődje, a JBoss AS 6 is. A verzióváltást a szoftver alapoktól való szinte teljes újraírása indokolta, az azóta megjelent 7.1-es kiadás pedig teljessé tette az implementációt, amely így a teljes Java EE specifikációnak megfelel.

A névváltás ellenére a jboss.org, a közösséget összefogó központi portál neve nem változik. "Természetesen a legnagyobb és legismertebb projekt a JBoss AS, de a JBoss.org a Hibernate, Drools és Infinispan fejlesztői erőfeszítések összekötő pontja is, és mint ilyen továbbra is funkcionál majd" - mondta Andersen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról