Szerző: Gálffy Csaba

2013. január 9. 11:15

A Lenovo is csak kísérletezik a kialakításokkal

Óriástablet, dokkolható x86-os ThinkPad és 11 hüvelykes hátrahajtható gép is került ki a Lenovo műhelyéből, majd a fogyasztók eldöntik, melyik a legjobb ötlet.

Apróbb Yoga, "tépd és tekerd" Helix

A Yoga a tavalyi CES egyik nagy sztárja lett, az ősszel, a Windows 8-cal debütált gép azonban x86-os változatban csak 13 hüvelykes méretben volt elérhető, a 11-es kiadás Tegra 3 alapokon Windows RT-t futtatott. A gyártó is érezte, hogy a teljesen hátrahajtható kijelző koncepciója igazán ebben a kis méretben működik, tavaly azonban még nem állt rendelkezésre megfelelő Intel processzor ehhez. Az új szuperalacsony fogyasztású Core processzor köré azonban más sikerült felépíteni a kisebbik Yogát is, ez IdeaPad Yoga 11S néven lesz elérhető, 800 dolláros listaáron - ez mindössze 70 dollárral magasabb, mint az ARM-os modellé.

ThinkPad Helix - hátraarc

A ThinkPad Helix egy másik koncepció megtestesülése, a tablet+billentyűzet-dokkoló kialakítást hozza. A Lenovo azért hozzátett az ASUS által már egy ideje csiszolt recepthez, a Helix ugyanis noteszgépként is dokkolható, de a tablet egység ki is fordítható és így is összehajtható a gép - ez a "rip and flip, vagy "tépd és tekerd" kialakítás). A 11,6 hüvelykes tablet rész nem túl könnyű, 835 gramm, ami sokszorosa a 7 hüvelykes tableteknek, de a 10 hüvelykeseknél is jóval nehezebb, így azonos kényelmet ne várjunk azért tőle. Cserébe nyilván jóval nagyobb teljesítmény jár, mint az ARM-os tabletek esetében, dokkolóval együtt pedig elérhető a 10 órás üzemidő is.

Játékos desktop és innovatív notesz

A Lenovo egészen eddig nem állt elő saját játékra kihegyezett asztali géppel, ennek vet véget az Erazer X700 névre keresztelt monstrum. A ház formatervezésénél a gyártó kissé elvetette a súlykot, a futurisztikus formákkal operáló, kivilágított doboz már inkább karikatúrának tűnik, mint véresen komoly csúcsgépnek. A beépített hardver azonban már megfelel a legmagasabb igényeknek, az AMD új (átcimkézett) csúcs-GPU-ja, a Radeon HD 8970 teljesít szolgáltatot, akár párban is, egyenként 3 GB grafikus memóriával. A gép NVIDIA-ízben is elérhető, a középkategóriás GTX 660 érhető el, igény esetén SLI konfigurációban. A processzorban is hozza a csúcsot a Lenovo büszkesége, Core i7 Extreme processzorokból válogathat a megrendelő.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Érdekesebb megoldást mutat azonban a Lenovo Y sorozatú, játékra szánt noteszgépe. A gépek ugyanis változatos hardverrel egészíthetőek ki az UltraBay bővítőn keresztül, így a szokásos optikai meghajtón kívül HDD-vel, extra hűtéssel is kiegészíthető az eszköz tudása, de ha keveselljük a gép grafikus teljesítményét, extra GPU-val is bővíthetjük azt. Az UltraBay foglalatban egy második NVIDIA GT 650M kapott helyet, hűtőrendszerrel együtt, amely számottevő gyorsulást hozhat.

Digitális társasjáték - IdeaCentre Horizon

A játékra tervezett gépek táborába sorolnánk a Lenovo új egybegépét is, a IdeaCentre Horizon AiO-t. Ez egy "hagyományos" érintőkijelzős asztali egybegép, különlegessége, hogy vízszintesen az asztalra fektethető, ilyenkor pedig társasjáték-platformként üzemel. Ehhez a gép 10 érintést egyszerre követni képes érintőkijelzőt kapott, de a gyártó a perifériákkal sem spórolt, négy joystick és Bluetooth-os dobókocka is jár hozzá. A Lenovo néhány játékot elő is telepít a gépre, így van Monopoly, Draw Race 2 és Raiding Company, a lista a gyártó saját alkalmazásboltjából tovább bővíthető Windows-alapú és androidos alkalmazásokkal - ez utóbbit a BlueStacks emulációs környezet teszi elérhetővé.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról