Szerző: Bodnár Ádám

2012. december 21. 10:08

Kivonul a tervezőszoftverek piacáról a Microsoft

A Microsoft a 2000-es évek közepén állt elő tervezői eszközeivel, az Expression család tagjait most csendben kivezeti a piacról. Utód nélkül megszűnik a Design, a Web és az Encoder, a Blend pedig beolvad a Visual Studióba.

Visszavonul a designer eszközök piacáról a Microsoft, a vállalat weboldalán elérhető friss információk szerint az Expression család három tagja utód nélkül megszűnik, egy pedig hamarosan beolvad a Visual Studióba. Az eszközöket egy csomagba fogó Expression Studio értékesítésével is felhagy a cég, aki nemrég vásárolt ilyen terméket, visszakérheti az árát a vállalattól. Aki kitartanak mellette, továbbra is kapnak támogatást és frissítéseket.

Viszlát Design, Web, Encoder!

Az Expression Studio csomag tagjait a Microsoft a hagyományos fejlesztői eszközeivel ellentétben nem a programozóknak, hanem a designereknek kínálta. A vállalat célja az volt, hogy a saját fejlesztői eszközeivel jól együttműködő környezetben tudjanak dolgozni a designerek, például weboldalakon vagy webes és asztali alkalmazásokon. A redmondiak azonban nem tudtak olyan eszközöket kínálni, amelyek érdemi piaci konkurenciát jelentettek volna az Adobe vagy a Corel grafikus eszközei számára, egyedüli kivételt a Blend jelent, amely kimondottan felhasználói felületek tervezésére szolgál.

Négy tagból áll az Expression család. Az Expression Design egy bittérképes és vektoros grafikus program, amely a 2003-ban felvásárolt hongkongi Creature House szoftvercég Expression nevű termékéből jött létre és 2005 óta létezik jelenlegi formájában. Az Expression Web nem meglepő módon egy webszerkesztő, amely 2006 óta létezik, jelenleg a 4.0 verziónál jár, amely még 2010-ben jelent meg. Emellett a család tagja az Expression Blend, amely weboldalak és szoftverek (HTML, XAML) felhasználói felületének elkészítésére szolgál, ezt 2007-ben adta ki a vállalat. A negyedik tag az Encoder videoszerkesztő, amelyet a Silverlighton keresztül "sugárzott" VC1 és H.264 tartalmak létrehozására ajánl a Microsoft.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A mostani döntés értelmében a négy termékből három utód nélkül megszűnik. Jó hír ugyanakkor, hogy a Web és a Design mostantól ingyenesen letölthető és használható és biztonsági frissítések is érkeznek hozzájuk egészen 2015-ig, a továbbfejlesztésüket azonban feladta a Microsoft és az ingyenesen letöltött szoftverekhez támogatást sem biztosít. Jelenleg mindkét programnak a 4.0 változata érhető el, amelyek 2010-ben debütáltak az Expression Studio 4 ernyője alatt. Szintén utód nélkül megszűnik az Encoder, ennek Pro verzióját azonban 2013-ban még értékesíti a cég, emellett továbbra is megmarad az ingyenes változat. A kódolási, konvertálási és médiastreaming funkciókat a Microsoft az Azure Media Services keretein belül fejleszti a jövőben.

A Visual Studióba költözik a Blend

A vállalatnak egyedül a UI-tervezésre való Blenddel vannak tervei. amely teljesen beépül a Visual Studióba. A Visual Studio 2012 már tartalmazza a Blend funkcionalitásának egy részét, az első frissítés megjelenési idejéből kiindulva néhány hónapon belül várható Visual Studio 2012 Update 2-vel pedig teljesen beköltözik a felülettervező eszköz az IDE-be. A Windows Store-ba szánt, valamint Windows Phone-ra írt alkalmazások fejlesztői már megismerkedhettek ezekkel a képességekkel, a WPF-re és Silverlightra dolgozók azonban az Update 2 megjelenéséig jobb ha kitartanak az önálló Blendnél. A WPF-et és Silverlightot is támogató Blend for Visual Studio 2012 előzetes verziója itt érhető el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról