:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. december 12. 11:00

Megszületett az egységes európai szabadalmi rendszer

Újabb lépést tett a töredezett európai üzleti élet összeolvasztására az Európai Unió. A Parlament által elfogadott új szabályozás a szabadalmi rendszereket teszi egységessé, egységes bejegyzéssel és igazságszolgáltatással.

Kedden az Európai Parlament megszavazta az egységes európai szabadalmi rendszer megteremtését. Az új rendszerben a feltalálók közvetlenül az Európai Szabadalmi Hivatalhoz fordulhatnak, és ott, egyszeri ügyintézéssel szerezhetnek szabadalmat az adott találmányra. Az így megszerzett szellemi tulajdon az EU 27 országából 25-ben lesz érvényes, mivel Olaszország és Spanyolország beleegyezése hiányában nélkülük jön létre a rendszer. A két ország tiltakozásképp vonult ki az egyezményből, mivel az olasz és spanyol nyelv nem kapott helyet az angol-francia-német nyelveken működő rendszerben. Az egységes szabadalmi rendszer újdonsága egyébként pontosan a nyelvek számának megkurtítása, a feltalálónak csak ezen a három nyelven kell benyújtani az adott szabadalmat, ami jelentős költségcsökkentést és hivatali egyszerűsítést jelent.

Az egységes szabadalmi rendszert három külön szabályozás alkotja meg, ezek egyenként a szabadalmi rendszert, a nyelvekre vonatkozó előírásokat és az egységes szabadalmi igazságszolgáltatási rendszert hozzák létre. Ez utóbbit az Európai Szabadalmi Bíróság testesíti majd meg, amely Párizsban székel majd, és fiókszervezeteket üzemeltet Londonban, illetve Münchenben.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az egységes rendszer támogatói szerint az új szabályozás legfontosabb hozadéka, hogy a feltalálók számára látványosan leegyszerűsödik és olcsóbbá válik az ügyintézés. Jelenleg a teljes Európára kiterjedő védelem megszerzése mintegy 35 ezer euróba kerül, ez az összeg 2014 után 4700 euró környékére esik. Az egységes bírósággal a szabadalmi védettség kikényszerítése is sokat egyszerűsödik, elegendő egyetlen eljárást indítani, feleslegessé válik a tagországonként külön indított szabadalmi pereskedés.

Az európai zöldek szerint az egységes rendszer megteremtése ugyanakkor számtalan problémát felvet. A szabályozás szerintük jogi bizonytalanságot vezet be, és problémás az Európai Szabadalmi Hivatal és a szabadalmi bíróság jogi státusza is, mivel azok nem az Európai Unió intézményeiként, hanem az EU-tól függetlenül jönnek létre. A szkeptikusok szerint az elfogadott szabályozás még meglehetősen hiányos, a részleteket a 2014-es indulásig kell kidolgozni, például hogy ki és hogyan működteti az egységes bíróságot, hogyan válogatják a bírókat. Ugyanilyen hiányos jelenleg a szabadalmi rendszer is, a procedurális finomságokat egyelőre a megszavazott szabályozás nem tartalmazza a kritikusok szerint.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 15:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.