:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 7. 11:43

Több száz alkalmazás használja ki az Android sebezhetőségét

A napokban megtalált és a Google számára is eljuttatott SMS sebezhetőség már régóta ismert és kihasznált hiba, állítja a Symantec szakértője. A Play Store-ból most is több száz, SMS-eket hamisító alkalmazás tölthető le, amelyek reklámokkal bombázzák a felhasználókat.

A North Carolina egyetem professzora a múlt héten hívta fel a Google figyelmét egy sebezhetőségre, amelyet az Android SMS-kezelő rendszerében talált. A Symantec szerint jelenleg is több száz olyan program érhető el a Play Store-ban, ami erre a sérülékenységre épít és például reklámokkal szemeteli tele a felhasználó SMS fiókját.

A Symantec biztonsági szakértője, Mario Ballano egy blogbejegyzésben hívta fel a figyelmet arra, hogy a North Carolina egyetem professzora által publikált sebezhetőséget jelenleg is több száz, az Android piacterén elérhető alkalmazás használja ki. Ballano szerint a hibát kihasználó példakód 2010 óta széles körben ismert és használt és számos program épül rá, amelyek egy kisebb része az SMS-ek kezelését integrálja például a közösségi hálózatokból érkező üzenetekkel, egy egységes inboxot létrehozva, a túlnyomó többségük azonban egy távoli szerverről reklámokat tölt le.

A hibát kihasználva olyan programok hozhatók létre, amelyek egy tetszőleges feladótól érkező és tetszőleges tartalmú SMS-t "küldenek" a felhasználónak. Az üzenet nem a mobilhálózaton érkezik, hanem a készüléken belül, a szoftverben keletkezik, a szöveget és a feladót a kód tartalmazhatja vagy generálja, de akár ki is olvashatja a címjegyzékből és például valamelyik ismerősünktől vagy a bankunktól érkező üzenetet hamisíthat. Ezt "smishing", vagyis SMS-alapú adathalász támadásokhoz lehet felhasználni.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A biztonsági rés révén az Android üzenetkezelő rendszerét át lehet verni és közvetlenül az alkalmazásból lehet neki eljuttatni egy tetszőleges SMS-t, amelyet az elhelyez a beérkezett üzenetek között és érkezéséről értesítést is küld a felhasználónak, így az teljesen abban a hitben van, hogy a mobilhálózaton keresztül érkezett üzenetet lát. A sebezhetőség természetéből adódóan az üzeneteket hamisító programnak nem kell jogosultságot kérnie a felhasználótól semmihez, se az üzenetkezelő vagy a tárcsázó használatához. A Symantec szakértője mintegy 250 olyan programot talált a Play Store-ban, amelyek ezt a hibát használják ki, a szóban forgó programokat már több milliószor töltötték le.

A North Carolina egyetem professzora, Xuxian Jiang szerint a sebezhetőséget adathalász támadásokra is fel lehet használni, de a Symantec egyelőre nem tud olyan programról, amely ezt tenné. A hibát Android 1.6 verziótól kezdve 4.x-ig bezárólag többféle szoftververzión és készüléken reprodukálni tudták. A Google már értesült a sebezhetőségről és állítása szerint dolgozik a foltozásán, de mire a javítások megérkeznek a felhasználók készülékeire, hetek vagy akár hónapok is eltelhetnek és könnyen elképzelhető, hogy a régebbi modellek frissítés nélkül maradnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.