Szerző: Koi Tamás

2012. november 6. 16:23

Felmentést kér a hozadéksávok értékesítése alól Magyarország

Idén biztosan nem értékesíti semmilyen formában az illetékes kormányzati szerv az éppen csak elkezdődött digitális átállás során felszabaduló frekvenciablokkokat.

Magyarország az Európai Parlament által februárban elfogadott Rádióspektrum-politikai Programban foglaltakkal ellentétben idén biztosan nem bocsátja értékesítési eljárás alá a digitális átállás során idővel felszabaduló úgynevezett digitális hozadék frekvenciákat. Az értékesítésben illetékes Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) illetékese tegnap újságírók előtt kifejtette, mielőtt a jelenleg analóg tévéadás közvetítésére használt frekvenciablokkok használati jogát értékesítik, számos adminisztrációs és műszaki jellegű feladat vár az érintettekre.

Az Európai Parlament február közepén ratifikálta a Rádióspektrum-politikai Programot, melyben a képviselőház többek közt előírta az uniós tagállamok számára, hogy azoknak legkésőbb 2013. január 1-ig értékesíteniük kell a digitális hozadék frekvenciákat. Vári Péter, az NMHH főigazgató-helyettese tegnap a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) budapesti szemináriuma után tartott sajtótájékoztatón a HWSW kérdésére elmondta, a szabályozás ezen elemének végrehajtása kapcsán több uniós ország kért átmeneti mentességet, vagy szakszóval derogációt, beleértve Magyarországot is.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Vári nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésünkre, mely azt firtatta, hogy ha nem sikerül az országnak tartania a fenti határidőt, mennyi időt kell várniuk a hazai mobilpiaci szereplőknek arra, hogy hozzájuthassanak a sáv használati jogához. Az alelnök hangsúlyozta, az értékesítés előtt a teljes műsorszóró hálózatot át kell hangolni, és csak a sáv felszabadulása után lehet megindítani a folyamatot.

A sávátrendezés, illetve sávkiürítés egyébként októberben már megkezdődött, ennek részeként az NMHH még szeptemberben 11 digitális földfelszíni telephelyet illetően frekvenciacserét rendelt el. A teljes folyamat ugyanakkor csak a digitális átállás lezárásával érhet véget, ennek azonban egyelőre csak a végső határideje ismert, a közelítő menetrendje még nem. A kormányzat 2014. december 31-ben jelölte meg az analóg lekapcsolás végső dátumát - a lekapcsolási folyamat az első analóg átjátszóadó kiiktatásával október végén kezdődött hazánkban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról