:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. szeptember 27. 14:37

ASUS Zenbook Prime UX21A: túl sok a jóból

A szoftveren bukik el az ASUS nagy kijelzőmodernizációs projektje. A gyártó végre felvállalta a kis felbontású panelek elleni harcot - de a Windows ebben egyáltalán nem partner.

Az ASUS Zenbook az ultrabook-kategória egyik legfontosabb szereplőjévé vált tavaly ősszel. Egyrészt a gyártónak nagyon ötletesen sikerült lemásolnia az Apple ultrahordozható gépét, miközben a színezéssel sikerült pont annyira egyedivé tennie, hogy ne legyen szégyen egy ilyen gépet nyilvánosan elővenni. A második iterációban a gyártó már szegmentálja is a piacot, a Prime jelzővel ellátott Zenbook az abszolút prémium kategóriát célozza FullHD IPS kijelzőjével, míg a költségérzékenyebb vevők számára ott a "sima" Zenbook, az UX32. A család legérdekesebb darabja ettől függetlenül a 11 hüvelykes Zenbook Prime, amely már nagyon feszegeti a kategória határait.

Méret, tömeg, minőség, kialakítás

Az eredeti Zenbook az első generációs ultrabookok egyik legjobbja volt, a sikeres recepten az ASUS az újabb generációval sem változtatott. Maradt a teljesen fémből készült, kétárnyalatú készülékház, a fedlap sötétebb borítást kapott, körkörös csiszolással (amelynek központjában az ASUS logó áll), az alsó rész pedig világosabb, párhuzamos szálcsiszolt alumíniumból készült. A készülékház továbbra is roppant masszív, az összeszerelési minőség jó, egyedül a csavarozásnál látszik némi illesztési hiba - ettől azonban nem olcsónak, hanem inkább kis szériásnak, kézzel szereltnek tűnik a gép. A gép tömege sem változott érdemben, 1,1 kilogrammal a masszív ház ellenére is a legkönnyebbek között van az UX21A és könnyedén hordozható. A mobilitáson a töltő sem ront, a kis téglatest könnyű és mivel közvetlenül az aljatba dugható, a tulajdonosnak csak egy kábellel kell megküzdenie összepakoláskor.

A billentyűzet terén nagy előrelépést nem, inkább minimális visszalépést érzünk, az egyes gombok nyomáspontja nem túl határozott, ráadásul nagyon rövid úton is járnak. A gépelést nehezíti kissé, hogy a gombok bizonytalanul állnak a helyükön, ha nem pont a közepén találjuk el őket, akkor hajlamosak nem érzékelni a leütést. Ettől függetlenül kis megszokással a teljes méretű billentyűzet használható, hosszabb távon sem fárasztó, bár a prémium szintet nem üti meg.

Jó hír, hogy a billentyűzet immár teljes háttérvilágítást is kapott, a fényerő pedig több fokozatban is állítható, egyenesen a billentyűzetről. Sajnos a nagyon vékony gombok alatt a fény erősen szivárog, ha nem merőlegesen nézünk le a billentyűzetre, akkor több fény érkezik a szemünkbe a gombok alól mint azokon keresztül, lapos szögben pedig jó eséllyel néhány tucat LED fénye világít a szemünkbe közvetlenül. Ez sajnos az Apple gépei esetében is így van, egyeseknek, például a Samsung Series 9-nek sikerült megoldást találni a szivárgás problémájára.

A touchpad beszállítója maradt az Elan (szerencsére), így erre az egységre nem lehet panaszunk. Az érzékenység, a többujjas gesztusok észlelése nagyon jó, az ASUS úgy tűnik, azok közé tartozik, akik megértették, hogy a felhasználói élmény és a használhatóság fontos záloga a jó minőségű, nagy méretű touchpad is. Nem véletlen, hogy ezen ennyit rugózunk, az ASUS-nál nagyobb gyártók is rendszeresen fognak mellé és vesznek érzékelőt inkompetens beszállítóktól.


A Kijelző

Nem véletlen a nagy K betű, a Zenbook Prime sorozat messze legnagyobb dobása a FullHD kijelző, ilyen panel dolgozik mind az UX31A (13"), mind az UX21A (11") modellben. A kérdés természetesen azonnal felmerül: hogyan használható ilyen nagy felbontás egy 11 hüvelykes gépben? A FullHD kijelzők létjogosultsága ma már megkérdőjelezhetetlen, Windows környezetben, asztali monitoron dolgozni ma már szükséges az ekkora felbontás. Noteszgépek esetében lassabban halad a nagyobb felbontások elterjedése, a mainstream modellek még ma is ragaszkodnak az 1366x768 pixelhez, még 15 hüvelykes méretben is.

Szerencsére ez a trend változóban van, a prémium kategóriás gépekben 15 hüvelyken már FullHD, 13-as gépekben pedig 1600x900-as felbontás is elérhető. A legkisebb, 11-es modellek esetében viszont még a kategória krémje esetében is maradt a HD felbontás (előző Zenbook, MacBook AIr). Az ASUS azonban gondolt egy nagyot és a Zenbook Prime-ba egységesen FullHD (1920x1080 pixel) felbontású panelt rakott, 11,6 és 13,3 hüvelyk méretben. A kisebbik Prime-ban ez 190 képpont/hüvelykes pixelsűrűséget jelent, ami jóval magasabb az eddig jónak számító 120-140 ppi sűrűségű paneleknél. Érdemes megjegyezni, hogy így sem éri el a nemrég bemutatott MacBook Pro retina felbontású kijelzőjét.

A kijelző egyébként valóban gyönyörű - a színek és a kontrasztarány tekintetében a panel párját ritkítja, az IPS technológiának köszönhetően pedig a betekintési szögekről el is lehet feledkezni, ezt a kijelzőt nem kell folyamatosan a fejünk után állítgatni. Ha valamiért mégis meg lehet szólni a Zenbook Prime kijelzőjét, az a maximális fényesség - ez elmarad az előző generációtól és már nem olvasható könnyedén napfényben. Szerencsére a kijelző matt, így a kültéri használhatóság ettől nem romlott drámaian.

FullHD 11 hüvelyken

Előreszaladva és sommásan összefoglalva: véleményünk szerint Windows 7 alatt 11 hüvelyken értelmetlen a FullHD felbontás, az egyes felületelemek (betűk, gombok, ábrák) annyira aprók, hogy már karnyújtásnyi távolságból is olvashatatlanná válik a weboldalak többsége. A kijelzőt ezért a normálisnál közelebbről kell nézni, közelebb kell venni, ami behatárolja a használható testtartást is.

De kezdjük elölről, mert az UX21A problémája nem a hardver. A nagy felbontású kijelzők kezelése az okostelefonok esetében gyakorlatilag megoldott probléma: a betűk és képek rajzolata finomabbá válik és kivehetetlenné válnak az egyes pixelek. A felhasználó szemét csak néhány gyengén karbantartott alkalmazás szúrja, amelynek felnagyított képei látványosan homályosak, pixelesek a rendszerhez és a jobb alkalmazásokhoz viszonyítva.


A PC-n az ilyen felbontás-függetlenés még ma is a jövő zenéje, a Windows Desktopra pedig várhatóan már soha nem érkezik meg. A Microsoft ugyan komoly fejlesztéseket végzett a Windows 8 Metro felületének megírásakor a képernyő felbontásától való függetlenítésére, amely a kirajzolható pixelek számán túl figyelembe veszi a kijelző méretét és pixelsűrűségét is és ennek megfelelően szabja meg a felületi elemek tényleges méretét. Az elvégzett munka azonban nem jelenik meg a Windows Desktop esetében, és természetesen Windows 7 alatt sem.

Ugyan a Windows tartalmaz némi rudimentáris skálázódási képességet, amellyel több lépcsőben (vagy akár finomhangolva is) állítható a felületi elemek mérete, a rendszer kinézete ezzel gyorsan groteszkké, szokatlannál válik. Ebben sok elem játszik közre, kezdve a skálázódást nem támogató alkalmazásoktól a betűtípusok felbontásfüggőségéig. Windowsos szövegszerkesztőt használók számára nem újdonság, hogy ugyanaz a betűtípus látványosan eltérően néz ki különböző méretekben, elegendő csak megnézni az Arial egypixeles szélességének hirtelen megvastagodását két pixelre 13 és 14 pontos méretek között.

Az egyetlen alkalmazáscsoport, amely sikeresen kezeli a skálázódást, a webböngészőké. A touchpaden egyetlen gesztussal zoomolhatunk be vagy ki az oldalakon, a végeredmény pedig kifejezetten vállalható. Az UX21A-val böngészés esetében az első lépés egy új oldal meglátogatásakor a nagyítás, így olvasható és élvezhető a megjelenő tartalom (bár a betűtípusok problémáját ez sem oldja meg). Mivel a böngészők egységesen domain alapján megjegyzik a skálázás értékét, visszalátogatva már nem kell újra beállítani. Sajnos a zoomolás egyetlen böngészőben sem olyan folyamatos, mint a tableteken vagy az okostelefonokon, ez viszont sokat levon a használhatóságból.

Az UX21A következő iterációjához nagyobb reményt fűzünk. Az ASUS júniusban már megvillantotta, augusztus végén pedig hivatalosan is bejelentette, hogy az UX21A hamarosan érintőkijelzős kivitelben is elérhető lesz, Windows 8-cal a fedélzeten. Ugyan ez nem oldja meg a Windows asztal rossz skálázódását, az érintős felhasználás és a Metro felület helyes felbontáskezelése hozhat majd elegendő pozítívumot a mérlegbe. Addig megvásárlásra inkább a 13 hüvelykes Zenbook Prime-ot ajánljuk, amely szintén kiváló FullHD kijelzővel rendelkezik, a pixelsűrűség azonban még a használhatóság határán nem megy át.

Portok, hardver, akku

A Zenbook Prime sorozat az Intel Ivy Bridge sorozatú processzora köré épül, minden más ultrabookhoz hasonlóan az ultraalacsony feszültségű modellek kerültek az UX21A-ba is, pontosabban a kétmagos i7-3517U (nominális sebesség 1,9 GHz, maximális sebesség 3 GHz, két mag, négy thread, 4 megabájt harmadszintű gyorsítótár, 17 wattos hőkeret). A processzor mellé 4 gigabájt DDR3-1600, alaplapra forrasztott memória került, ennél több rendelésre sem kérhető. A háttértár 128 és 256 gigabájtos Sandisk U100 (SATA 3.0 szabványt támogató) SSD lehet, egyéb meghajtó-modellekkel tudomásunk szerint az ASUS nem szállítja a gépet, de az mSATA foglalatos egységet elméletileg vásárlás után a felhasználó is cserélheti.

Az ASUS a portok dolgában sem írta át nagyon a receptet, kapunk két oldalon egy-egy USB 3.0-s csatlakozót, a jobb oldalon emellett töltőcsatlakozót, microHDMI-kimenetet találunk, a bal oldalon pedig miniVGA-, illetve kombinált audioport kapott helyet. Sajnos kártyaolvasó nincs a gépben, ha ilyent szeretnénk, akkor a 13-as modellt érdemes választani. Az akku maradt 35 wattórás, ami esetünkben könnyű terhelés mellett 4-5 órás üzemidőt eredményezett alacsonyra, de még használhatóra vett háttérvilágítással - ez nagyjából megfelel a 11 hüvelykes ultrabookok átlagos teljesítményének. Az ASUS egyébként a hűtési megoldását is tovább csiszolta, a tesztgép normál használat mellett teljes csendben tette a dolgát, melegedést pedig egyáltalán nem mutatott. Teljes terhelésen természetesen azért fel lehet melegíteni, a 22 nanométeres Ivy Bridge is képes a fém alsó lapon keresztül égetni a combot.

Szoftver

Az ASUS nem szokta reklámalkalmazásokkal megtömni PC-it, nem volt ez másképp a Zenbook Prime esetében sem, a hozzánk látogató gépen csak egészen minimális pusztítást kellett végezni a telepített programok között a használatba vétel előtt. Az ASUS saját frissítőalkalmazása is tette a dolgát, letöltötte a megfelelő update-eket a meghajtókhoz és a gyári szoftverekhez - egy idegesítő szokása, hogy amennyiben hat eszközmeghajtó kér frissítés után újraindítást, akkor hétszer fogja újraindíttatni velünk a számítógépet az alkalmazás - szerencsére csak felhasználói beleegyezés után.

Konklúzió

Az ASUS Zenbook Prime UX21A modellje korántsem tökéletes, de ez legkevésbé az ASUS hibája. A tajvani gyártó ugyanis vette a fáradtságot és megoldotta az előző generáció legfontosabb hibáit és lecserélte a fényes, de középszerű kijelzőt valami egészen különlegesre, egy 11,6 hüvelykes 1920x1080 pixel felbontású panelre. A fantasztikus kijelző képességei azonban Windows alatt kihasználatlanul maradnak, a redmondi rendszer ugyanis jobbára képtelen a megjelenítést függetleníteni a felbontástól - így nagyobb pixelszám csak a rendelkezésre álló teret növeli meg, a rajzolatok finomságán azonban nem javít.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Prime márka az ASUS-nál a prémium kategóriát jelenti a Zenbookok és a Transformer tabletek esetében is. Ennek megfelelően a tesztelt UX21A háttértártól függően 360, illetve 400 ezer forintos ajánlott áron kapható Magyarországon - ami nagyon nagyon magasra pozicionálja ezeket a termékeket. Összehasoníltásképp a korábbi UX21E belépő ára 230 ezer forint volt, igaz, azóta megduplázódott a memória és az Core i3 processzor helyére i7 került.

A 11-es modell helyett megfontolandó a 13 hüvelykes UX31A, amely már valóban használható FullHD kijelzőt kapott, belépő ára pedig még alacsonyabb is, i5-ös processzorral (i5-3317U) 320 ezer forintért elvihető. A 13-as csúcsmodell az i7-es processzorral és 256 gigabájtos háttértárral 420 ezer forint.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról