Szerző: Gálffy Csaba

2012. augusztus 31. 14:08

Saját ízesítésű Ubuntut használ PC-in a Google

A Google egyre nyitottabban beszél a belső használatban működő operációs rendszerről, amely az Ubuntu egy módosított verziója, informálisan csak Goobuntu. A rendszert a keresőóriás saját igényeihez szabja, de a támogatásért például a Canonicalnak fizet.

A Google saját vállalati környezetében szinte kizárólag Linuxot használ - mondta el Thomas Bushnell, a cég üzemeltetésért felelős műszaki vezetője a LinuxCon konferencián. A választott disztribúció pedig Ubuntu, amelyet a Google néhány saját, belső használatra fejlesztett szoftverrel spékel meg - ez a Goobuntu.

"A Google-alkalmazottak egyébként maguk választhatják meg, hogy milyen rendszert használnak, mi illik a legjobban az általuk használt eszközökhöz. Ha nem tetszik a Gmail, használhatsz Pine-t. Senkire nem tukmáljuk rá az Ubuntut sem. De erősen ajánlott a Linux, mivel a Google összes fejlesztőeszköze Ubuntura készül" - mondta Bushnell a LinuxCon egyik kerekasztal-beszélgetésén. Az elérhető felületekre is kitért Bushnell, a Google az alkalmazottak számára megadja a választás lehetőségét. Így a Goobuntun használható Unity, GNOME, KDE, X-Windows, X-Terms is, nincs tehát alapértelmezett Goobuntu interfész.

Saját fejlesztésű azonosítással

Ugyan a Windows használata lehetséges, használatához előzetes engedélyre van szükség az üzemeltetői csapattól, a rendszer biztonsági problémái miatt. Ezért csak jól indokolt, speciális esetben engedélyezik a használatát, különösen mivel a Windowson futó eszközök "nehezek és merevek" Bushnell szerint. A Google egyébként a biztonságra rendkívül nagy hangsúlyt fektet, Bushnell szerint a céges hálózat gyakorlatilag folyamatosan támadás alatt áll, ezért mindent elkövetnek a maximális biztonság elérése érdekében. A Goobuntu legfontosabb módosításai is a biztonság növelését célozzák, így a Google eltávolít egyes, biztonsági szempontból problémás alkalmazásokat (például az Ubuntu One-t, vagy a memóriadumpot kiküldő visszajelző eszközt) az alapértelmezett Ubuntuból, cserébe része a rendszernek rendkívül fejlett vállalati hálózati azonosítási modul.

57:00
 

Ubuntu UDS Q - PM Plenary Tuesday 8th May 2012

Még több videó

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Google választása azért esett az Ubuntura a nagy alternatívákkal (Fedora, openSUSE), mert "a Debian telepítők és az apt fényévekkel előbbre járnak, mint az RPM, a Red Hat és a SUSE alapértelmezett csomagkezelője". És a Debian alapú disztribúciók közül miért pont az Ubuntu? "Mert a kiadási ritmus fantasztikus, a Canonical által nyújtott támogatás pedig jó" - válaszolta Bushnell. Igen, a Google nem csak használja és fejleszti az Ubuntut, de fizetős partnere is a Canonical támogatási szolgáltatásának - és még csak nem is a legnagyobb partnere. A támogatásra szükség is van, a Google alkalmazottjainak műszaki tudása nagyon széles skálán mozog, a kezdő értékesítőtől Ken Thompsonig, a UNIX egyik megalkotójáig mindenkit ki kell szolgálni. Bushnell szerint pont ebben jeleskedik egyébként a Linux, a kezdő felhasználók meglepően könnyedén megszokják az új rendszert, a mérnökök pedig a rugalmasságát értékelik mindennél magasabbra.

Az üzemeltetés központi eleme a Google rendszerében a Puppet adminisztrációs eszköztár. Ezt használva a Google belső IT-ja gyorsan és hatékonyan tudja ellátni feladatát, ami a vállalat legfontosabb elvárása. A szoftverfrissítések telepítése is érzékeny kérdés a vállalaton belül, egy minden gépre kiterjedő újraindítás ugyanis mintegy egymillió dollárnyi munkaidőt vesz el az alkalmazottaktól. A hardvert a Google egyébként kétévente frissíti, ez normálisan egybeesik az LTS Ubuntuk kiadásával, ami megkönnyíti a frissítést is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.