Szerző: Dojcsák Dániel

2012. augusztus 10. 15:01

Brutális multimédia képességek az Exynos 5-ben

A Samsung megosztott a nyilvánossággal néhány információmorzsát a hamarosan debütáló Exynos 5 lapkakészlet kétmagos verziójáról. A hónap végén érkező Galaxy Note 10.1 még az Exynos 4 négymagos verzióját tartalmazza, pedig sokan örülnének a tabletnek ezzel az új hardverrel.

A SIGGRAPH 2012 rendezvény alkalmával bemutatott Exynos 5 Dual az ARM legújabb Cortex-A15 processzor szabványát használja, a két mag pedig 1,7 GHz-es frekvencián üzemel majd. A legnagyobb előrelépés viszont nem az egyszerű teljesítménynövekedés, hanem az, hogy ezt úgy tudta elérni a Samsung, hogy közben 30 százalékos fogyasztáscsökkenést is sikerült elérni. Mivel az akkumulátor technológiában idén sem történt forradalom, ezért a hosszabb üzemidőért csak a fogyasztás csökkentésével lehet küzdeni.

2560x1600

Az Exynos 5 Dual chip várhatóan az idei év végétől elérhető mobilokban és tabletekben jelenik majd meg, de akár az is elképzelhető, hogy idővel a Samsung okostévéiben is felbukkanhatnak az új lapkák. Erre minden esély megvan, valószínűleg nem véletlen, hogy a gyártó cég a multimédiás képességeket emeli ki az új hardverrel kapcsolatban. Az elődökhöz képest fontos különbség, hogy az Exynos 5 Dual hardveres grafikus képességei elégségesek a 2560x1600 pixeles felbontású videó lejátszására, illetve egy normál 1080p HD videót akár 60 fps sebességgel is meg tud mutatni a mobil chip. Ez lefordítva annyit tesz, hogy azok a következő generációs mobil eszközök, melyek ezt a rendszert kapják, képesek lesznek hardveres gyorsítással FullHD felbontású 3D filmet lejátszani.

Az Exynos 5 Dual grafikus képességeit az ARM Mali T604 GPU adja, ami a CPU-val szemben négy feldolgozóegységgel rendelkezik. Az áramfelvétel csökkenés jelentős része valószínűleg itt keletkezik, hiszen a grafikus chip képes arra, hogy a képfrissítést sokkal hatékonyabb módon oldja meg, mint eddig. Így például e-könyv olvasáskor vagy weboldalak nézegetésekor a Mali lejjebb veszi a képfrissítést, nem dolgoztatja feleslegesen magát.

A chip egyébként támogatja az USB 3.0 szabványt is, ami egyben azt jelenti, hogy a jövő évi mobilok nagyot lépnek előre adatátviteli sebesség terén is, bár egyre kevésbé fontos szempont, hogy kábelen keresztül hogyan lehet adatot mozgatni. A gyors Wi-Fi, gyors mobilinternet és a cloud szolgáltatások mellett egyre kevesebb igény lesz az USB-s másolgatásra.

Nincs 28 nanométer

Amiben viszont elmarad a Samsung a versenytársaktól, az a gyártástechnológia. Az Exynos 5 ugyanúgy 32 nanométeres csíkszélességgel készül, mint a most használt Exynos 4. Ellenben a konkurensek, mint például a Qualcomm már most is 28 nanométernél járnak, akárcsak az NVIDIA. A 28 nanométeres technológiával további fogyasztáscsökkentést lehet elérni, illetve a fajlagos hőtermelés is csökken.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Arról egyelőre nincs szó, hogy mikor jelennek meg az első olyan mobilok, amikben már az Exynos 5 duruzsol, de az már tény, hogy a chipek már jelenleg is gyártás alatt vannak, tehát a Samsung lehet az első, aki Cortex-A15-ös eszközökkel rukkol elő. Az ARM szerint várhatóan jövő év elején érkeznek meg az első ilyen modellek. Közben az amerikai Texas Instruments is bejelentette, hogy elkészült az OMAP 5430 és 5432 chipsetekkel, amik szintén Cortex-A15-re épülnek. A Texas Instruments viszont már be is mutatott egy prototípus tabletet, amiben az új rendszer dolgozik.

Az ARM a Cortex-A15 processzor magot még 2010 szeptemberében mutatta be, a lapkát az okostelefonok és tabletek mellett PC-kbe, szerverekbe és mindenféle egyéb eszközbe is ajánlja a cég. A Cortex-A15 processzorok maximum 2,5 GHz-en futhatnak és akár 16 magot is bele lehet zsúfolni egy lapkába. A hivatalos blogposztban további részletek olvashatóak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról