Szerző: Dojcsák Dániel

2012. augusztus 1. 14:56

A Microsoft feltalálta a Gmailt

A Microsoft újragondolta a webes levelezőjét, az elmúlt években már sokadszor. A Hotmailt leváltó Outlook.com felülete szép, látványos, és illeszkedik a Metro formanyelvbe. A megjelenítés mellett a webes levelező erősségét a kapcsolt szolgáltatások adják.

A Microsoft a Windows 8 megjelenése előtt már teljesen újraértelmezi saját maga és a cloud szolgáltatások kapcsolatát. Az utóbbi idő tendenciái nagyon érett gondolkodást és korrekt teljesítményt hoztak, komolyan érdemes elgondolkodni a Microsoft termékein, mint Google-alternatívákon.

Kötelező körök

Az Outlook.com bejelentésében talán az egyetlen keserű ízt az okozza, hogy a Microsoft a marketingkommunikációban úgy állítja be az új terméket, mintha újraalkotta volna a levelezést, holott az Outlook.com nem más, mint a Gmail, csak Metro-dizájnba ültetve. A fél napos tesztet követően tisztán látszik, hogy a levelezéshez és egyéb kommunikációhoz és dokumentumkezeléshez kapcsolódó funkciók egyaránt megvannak mindkét helyen. A Metro dizájn ráadásul nagyon hasonló érzést kelt, mint a Google mostanság erőltetett Google+ interfésze, a különbség talán csak annyi, hogy a Microsoft több animációt, árnyékot és effektet használ.

A vállalati levelezőként Outlookot használóknak kedves meglepetés lesz, hogy a webes verzió is képes az asztali kliensben megszokott ablakfelosztást megjeleníteni. Így egyszerre jelenhet meg a levelek listája, illetve a kijelölt levél tartalma. Az Outlook.com másik szembetűnő tulajdonsága, hogy erősen paranoiás, körülbelül fél tucat helyen tűnnek fel személyes adatok biztonságával, spamekkel és scriptekkel kapcsolatos nyomasztó üzenetek, felhívások és figyelmeztetések. Sajnos minden új ismerősnél alapértelmezett a bizalmatlanság, sőt, sikerült valahogyan elérni azt is, hogy egy válaszlevél küldésekor a rendszer egymás után háromszor captcha-teszttel akarjon megbizonyosodni arról, hogy nem robot vagyok.

Paranoiás szolgáltató

Az apró kellemetlenségeket és az elsőre néha szokatlan elrendezésű kezelőszerveket leszámítva viszont egy nagyon korszerű levelező született a Hotmail hamvaiból. Nem szabad elfelejteni, hogy annak ellenére, hogy például Magyarország Gmail-nagyhatalom, a Hotmail még mindig a második legnagyobb webes levelező a világon. 2011-ben több mint 330 millió felhasználót számlált, amikor a Gmail még csak 217 millión állt, igaz mostanra ez megfordult és a Gmailnél van 430 millió felhasználó, a Microsoft levelezője pedig 350 millió körül stagnál. A Hotmail valójában az első ingyenes webes levelező volt, a korai netezők tömegeit 1996-tól könnyedén szippantotta fel, ssak időközben elavult, lassú lett és nem kezelte jól a levelezés azon szintjét, amikor már nem csak a papírlevelet helyettesítő dokumentumokat küldözgettek az emberek, hanem a mindennapi élet alapvető részeként tekintettek rá.

Az Outlook.com alatt futó új felület ilyen szempontból szinte csodás lett. A Metro felület ismerős lehet mindenkinek már, jól kiegészíti majd a webes dizájn is a Windows Phone, a Windows 8 és az Office 2013 képi világát. Elrendezésben ugyanúgy előjönnek a csempék, bár szerencsére nem olyan erőszakosan mint mobilon, illetve a sarkos, egyszerű téglalapok és a vékony betűk innen sem hiányozhatnak. Csak véletlenül nehogy kikattintsunk egy másik termékbe, például a SkyDrive-ra vagy valamelyik Hotmail-aloldalra, mert azonnal szembesülünk a 90-es évek dizájnborzalmaival, amit a Microsoft még mindig magával hordoz.

Interaktív e-mail

Hasznos a beépített előnézeti funkció és persze látványos is, de ezzel sem talált fel az Outlook újat. Természetes, hogy bármely Office-dokumentum megnyitható online nézetben is, nem szükséges letölteni őket. Sőt, ha olyan weboldal linkjét küldik nekünk, ahol valamilyen interakciós lehetőség van, akkor elvileg közvetlenül a levélből reagálhatunk - egy fotóalbumhoz vagy Facebook bejegyzéshez úgy is hozzászólhatunk, hogy közben el sem hagytuk a levelezőt.

Miután összekötöttük az Outlook.com fiókunkat az összes létező többi fiókunkkal (Facebook, LinkedIn, Twitter, Gmail, stb.) az ismerőseink névjegyzékét a rendszer összefésüli és a profiloldalakon nem csak a legutóbbi frissítések láthatóak, hanem azon nyomban lehet üzenetet is küldeni, kommentelni, lájkolni. Ezzel könnyebben követhető egy-egy barátunk élete, ha valakit az automata hírfolyamok szökőárja elrejtett, mi mégis rajta tarthatjuk a szemünket.

A fentebb már említett biztonsági paranoia részeként egyébként viszonylag egyszerűen lehet hatékony és erős szabályokat, automatizálásokat is beállítani. Találunk még egy hírlevél- és értesítéstakarító eszközt, amivel az inbox általában harmadát, felét kitevő automata üzeneteket lehet kiseperni egy pillanat alatt. Ez egyébként már a Hotmailben is megjelent, több más menő funkcióval együtt a Microsoft csak azért emeli ki, mert nagyon sok embert messziről elkerült a Hotmail-frissítések híre.

Újdonság talán az az ígéret, hogy hamarosan a Skype-integráció is megtörténik, anélkül lehet majd Skype-hívást intézni, hogy a kliens a gépen lenne. Ez a hír kiváló visszhang a Google tegnapi Hangout-bejelentésére. A csevegés jelenleg a Live Messengeren keresztül zajlik, ha valaki a meglévő fiókját használja az Outlook.comon is, akkor itt megjelennek a meglévő ismerősök, ha valaki máshonnan migrál, akkor ezzel lehetnek problémák. Ebből a szempontból egyes közösségeken belül nehéz váltani, ha senki nem jön velünk. Régen Magyarország is “MSN” nagyhatalom volt, de mára a Facebook chat és a Google Talk leradírozta a Microsoft csevegőjét.

Teljes pályás támadás

A régi Hotmail-felhasználók egyébként egyszerűen átmigrálhatnak az Outlook.comra, új címet is kaphatnak, de bárki egyszerűen regisztrálhat további aliasokat a fiókjához. Ennek elvileg van egy korlátja, de az átlag felhasználó beállíthat néhány címet különböző funkciókhoz, amiket akár teljesen elkülönítve is kezelhet, de ugyanarról a felületről érheti el a leveleket mégis. Ha valakinek már van egy levélcíme máshol, akkor a Gmailhez hasonlóan át lehet menteni mindennel együtt.

Sőt, a beállításokat sem kell tudni, mindössze a címet és a jelszót kell megadni, az Outlook áttölti a leveleket akár Gmailből is az összes levelet,névjegyzéket és naptárbejegyzést is. Sok levél esetén ez akár napokig is eltarthat, mivel POP3-on keresztül történik a másolás. Miután megerősítettük a másik oldalon is a címet, a korábbi helyről küldhetünk a régi címünkkel levelet. Ez azt jelenti, hogy az Outlook.com felületét használva lehet @gmail.com, @freemail.hu vagy bármilyen címe bárkinek. Sőt, a fiók alapcímét is meg lehet változtatni, azaz új címet lehet kérni anélkül, hogy a régi leveleinket elveszítenénk. Arra azért érdemes számítani, hogy az importált levelek között óriási kavarodás lesz, a Gmailből minden az inboxba megy, attól függetlenül, hogy mi küldtük vagy mi fogadtuk az adott levelet.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az Outlook.com egyébként a Google fiókhoz hasonlóan teljes palettát kínál. A levelek mellett a SkyDrive alapesetben 7 gigabájtos cloud tárolójában a fájloknak is van helye, van külön kontaktkezelő (People) és naptár, s ezek mind szinkronizálhatóak mobilra is - természetesen nem csak Windows Phone-ra, hanem akár Androidra is. Az Android fiókbeállításai között adjunk hozzá egy Hotmail fiókot, állítsuk be kedvünk szerint, hogy mi és milyen ütemezéssel legyen szinkronizálva, s perceken belül az alap levelezőkliensben megjelennek a levelek, a kontaktlistában pedig az ismerősök elérhetőségei.

Összességében a Microsoft tényleg egy korszerű rendszert mutatott be, korszerű felülettel, de még véletlenül se gondolja senki azt a reklámvideó megtekintése után, hogy forradalom történik. Talán csak annyi változik, hogy mától nem ciki Hotmailt, illetve Outlook.comot használni.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.