:

Szerző: Dojcsák Dániel

2012. április 18. 14:48

Bárki letöltheti az androidos Chrome-ot

A Google alig két hónapja mutatta be Chrome böngészőjének androidos változatát, s ahogyan az asztali verziónál is megszokhattuk, a fejlesztés itt is sebesen halad előre. A mostani frissítéssel tucatnyi új képesség került be, illetve az alkalmazás immár bárhonnan letölthető.

A Chrome béta alkalmazás a Google Playen keresztül csak bizonyos országokban volt eddig elérhető, a mostani frissítés viszont az angol után további 31 nyelvi csomagot hozott, illetve a letöltés elérhető minden olyan országban, ahol van Play. Magyarországon eddig is hozzáfértünk a szoftverhez, az egyetlen megkötés immár csak az, hogy a Chrome kizárólag Android 4.0 (ICS) alatt fut.

Kényelem

A Chrome beépített funkcióján keresztül lehet erőltetni a weboldalak teljes verzióját az alapból betöltődő mobil verzió helyett. Ennek legjobban azok örülnek, akiknek nagy felbontású és nagy képátlójú kijelzővel rendelkező mobiljuk van, illetve a tableteken is áldásos lehet ez a funkció. A gyorsbeállítások közt egyszerűen ki-be kapcsolható, tehát könnyen lehet visszakozni, ha mondjuk Wi-Fi helyett a szűkös mobiladat-csomag terhére internetezünk. A beállítás csak azokon az oldalakon hatásos, amik nem különböző cím alatt jelenítik meg a mobiloldalukat, hanem automatikusan a mobil oldalra irányítják az okostelefonokat, vagy cookie-ban tárolják a felhasználó választását.

Ezen felül mostantól lehetséges Chrome könyvjelzőket kihelyezni a home screenre a kedvenc oldalak gyorsabb eléréséért. Ezeket egy mappába helyezve szinte feleslegessé válik a böngészőn belüli gyorslinkek menü. Továbbá beállítható az is, hogy a Chrome-ban lekattintott linkek milyen külső alkalmazást töltsenek be, ha a link mögött álló tartalomhoz app is tartozik. Például ha a Foursquare.com-on egy venue linkjére kattintunk a böngészőben, akkor beállíthatjuk, hogy automatikusan a kliensben nyíljon meg és ne a webes felületen. Ez az NFC-s tagek esetében is egy hasznos képesség lehet.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A motorháztető alatt is történtek változtatások, ettől a verziótól már használhatóak az Android rendszerszinten beállított proxy-jai a Chrome-mal is. A webfejlesztőknek viszont át kell néznie az újdonságokat, ugyanis a User-Agent specifikáció is változott.

Mobil-asztal szinkron

A legmenőbb újítás viszont a folyamatos szinkronizálás a tabok számára. A Chrome-ba eddig is be lehetett már jelentkezni a Google-azonosítóval, mostantól viszont a különböző eszközökön megnyitott tabok a mobilos appban is elérhetőek. A szinkronizálás kiválóan működik. a megnyitott böngészőfülek másodpercekkel később a mobilos listában is látszanak, a bezártak pedig ugyanennyi idő után eltűnnek. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a mobilon folyamatosan nyitogatja a böngésző, amit az asztali gépen, hanem egyfajta könyvjelző listaként van jelen a többi eszköz épp megnyitott repertoárja. Ha az asztali böngészőt nagy hirtelenséggel bezárjuk vagy a gépet kikapcsoljuk, az utolsó állapot továbbra is elérhető a mobilról is, így elindulás után tovább olvasgathatjuk az elkezdett híreket akár.

Megjelenésében, struktúrájában, illetve a használt motorok tekintetében most nincs változás, a böngésző teljesítményében nem találtunk a frissítést követően érezhető különbséget. Ezúttal csak a funkciólista bővült, de a jövőben biztosan számíthatunk egyéb ugrásokra is, jelenleg ugyanis a Firefox mobil verziója valamivel gyorsabbnak tűnik, mint a Chrome.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 16:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.