Szerző: Bodnár Ádám

2012. február 22. 16:17

Linuxon megszűnik az önálló Flash Player

Az Adobe egy blogbejegyzésben adta hírül, hogy feladja az önálló linuxos Flash Player fejlesztését, az a továbbiakban csak a Google Chrome böngésző részeként lesz elérhető - átkozódhatnak azok a Linux-felhasználók, akik más böngészőt, például Firefoxot használnak.

A Chrome böngészőnek már jó ideje része a Flash plugin, és a Google meg az Adobe szorosan együttműködik, hogy a böngésző a Netscape-től megörökölt helyett egy új, modern plugin API-t kapjon (PPAPI, "Pepper" API), amely elfedi a böngészők és az operációs rendszerek közötti különbségeket, így egyszerűbb lehet a böngészőplugin-fejlesztők dolga.

Az Adobe várhatóan még az első negyedévben elkészül a Flash Player új változatával, amely Linuxon már a Pepper API-t használja, ez azonban kizárólag a Chrome böngésző részeként lesz elérhető. A vállalat blogbejegyzése szerint Linuxon (egy ideig) ez lesz az egyetlen Flash Player implementáció, vagyis a jövőben csak a Chrome-ban lesznek elérhetők a friss Flash tartalmak Linuxon - a Firefoxot fejlesztő Mozilla már korábban közölte, nem érdekli a Pepper és nem dolgozik rajta. Az Adobe részéről ugyanis a 11.2 verzióval megszűnik az önálló linuxos Flash Player fejlesztése, az első negyedévre ígért pluginhoz még öt évig érkeznek biztonsági frissítések, de új verziók már nem lesznek letölthetők.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A hivatalos termékterv szerint a Flash Player 11.2 után két kisebb frissítés érkezik még az idén, a "Cyril" és a "Dolores", előbbi a második negyedévben, utóbbi pedig a második félév során esedékes. Mindkettővel az a célja az Adobe-nak, hogy a fejlesztők számára vonzóbb játékplatformmá váljon a Flash, ennek megfelelően a fejlesztések is erre a területre koncentrálódnak (pl. jobb hangkezelés, fejlettebb hardveres gyorsítás, billentyűzetes bevitel teljes képernyős üzemmódban). Eközben a cég javában dolgozik Flash teljes átdolgozásán, amelynek eredményre, a Flash Player "Next" feltehetően 2013-ban születik meg - ebben debütál az ActionScript új verziója is.

Az Adobe korábban is "mostohagyerekként" kezelte a Linuxot, a Flash Player 64 bites kiadása nagyon sokáig nem volt elérhető a szabad operációs rendszerre, tavaly júniusban pedig a linuxos Adobe Integrated Runtime (AIR) fejlesztése is leállt. Akkor a vállalat az alacsony elterjedtséggel magyarázta a döntést és azt ígérte, az androidos fejlesztésekre koncentrál, de tavaly novemberben a mobilos Flash Playerek fejlesztését is leállította.

A Flash Player minden támogatott platformon továbbra is elérhető marad nem Pepper API-t használó verzióban, kivéve a Linuxot - azoknak, akik a szabad operációs rendszeren ragaszkodnának a Firefoxhoz vagy más böngészőhöz, azoknak érdemes lehet "alternatív" Flash-implementációkat kipróbálni. Linuxra az Adobe csak egy "debug" implementációt ígér, de hogy ez mikor jelenik meg és milyen formában lesz elérhető, arról a cég egyelőre nem hozott nyilvánosságra információt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról