Szerző: Koi Tamás

2011. november 9. 10:18

Steve Jobsnak lett igaza: leáll a mobil Flash fejlesztése

Belső körökből kiszivárgott, egyelőre nem hivatalos információk szerint az Adobe rövidesen leállítja a mobil Flash Player fejlesztését, így sem Android platformra, sem a RIM új, BBX platformjára nem érkezik fejlettebb verzió a multimédiás webes platformból. A döntés az Apple múlt hónapban elhunyt vezérét, Steve Jobsot igazolja.

Kiszivárgott információk szerint nem fejleszti tovább a Flash Player mobil eszközökön, így okostelefonokon és tableteken futó változatát az Adobe, a cég a jövőben kizárólag a kritikus hibák javítására és a biztonsági rések befoltozására vállalkozik. A Flash Playernek éppen most készült el a legújabb, 11-es verziója, mellyel az Adobe egységes, keresztplatformos megoldást kívánt nyújtani az alkalmazás- és webfejlesztőknek.

Az Adobe által kiadott előzetes tájékoztatás szerint a cég a későbbiekben elsősorban arra fókuszál, hogy a fejlesztők számára segítséget nyújtson a Flash alkalmazások portolásához AIR platformra. A cég döntése - amennyiben a hír igaznak bizonyul - különösen az Android platformot választó gyártók, valamint a kanadai Research in Motion számára lehet fájó, a Flash-támogatás ugyanis az androidos okostelefonok, valamint a BlackBerry PlayBook egyik fontos megkülönböztető jegye volt a konkurenciával, így elsősorban az iOS-eszközökkel szemben.


Flash Player 11 az Android Marketen: nincs tovább?

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A Flash-támogatást a nem megfelelő teljesítményre hivatkozva éppen az Apple utasította el kategorikusan, emlékezetes, hogy Steve Jobs, a cég múlt hónapban elhunyt első embere gyakorlatilag keresztes háborút hirdetett a platform ellen. A mostani történések részben éppen Jobsot igazolják, a mobilos böngészőkbe épített Flash Player ugyanis valóban inkonzisztens teljesítményt nyújt a különböző eszközökön, ráadásul a HTML5+CSS3 megerősödésével már életképes platformfüggetlen alternatívája is van.

A mobilos Flash Player sorsáról született döntésnek egyes spekulációk szerint köze lehet annak a szervezeti átalakításhoz, melyet kedden jelentett be a cég, és melynek része többek közt 750 munkavállaló elbocsájtása is. Az Adobe várhatóan ma jelent be további részleteket a jövőbeni termékstratégiájáról.

Frissítés: Az Adobe magyar idő szerint szerda este hivatalosan is bejelentette, hogy a mobil eszközökre a 11-es verzió után nem készül új Flash kiadás, a PC-s platformokra azonban nem áll le a fejlesztés, így a cégnél már dolgoznak a Flash Player 12-n. A cég interaktív fejlesztésért felelős részlegének alelnöke blogbejegyzésében megerősítette, hogy az Adobe a jövőben a HTML5-öt tekinti a mobileszközök elsődleges webes szabványának.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról