Szerző: Koi Tamás

2011. november 9. 10:18

Steve Jobsnak lett igaza: leáll a mobil Flash fejlesztése

Belső körökből kiszivárgott, egyelőre nem hivatalos információk szerint az Adobe rövidesen leállítja a mobil Flash Player fejlesztését, így sem Android platformra, sem a RIM új, BBX platformjára nem érkezik fejlettebb verzió a multimédiás webes platformból. A döntés az Apple múlt hónapban elhunyt vezérét, Steve Jobsot igazolja.

Kiszivárgott információk szerint nem fejleszti tovább a Flash Player mobil eszközökön, így okostelefonokon és tableteken futó változatát az Adobe, a cég a jövőben kizárólag a kritikus hibák javítására és a biztonsági rések befoltozására vállalkozik. A Flash Playernek éppen most készült el a legújabb, 11-es verziója, mellyel az Adobe egységes, keresztplatformos megoldást kívánt nyújtani az alkalmazás- és webfejlesztőknek.

Az Adobe által kiadott előzetes tájékoztatás szerint a cég a későbbiekben elsősorban arra fókuszál, hogy a fejlesztők számára segítséget nyújtson a Flash alkalmazások portolásához AIR platformra. A cég döntése - amennyiben a hír igaznak bizonyul - különösen az Android platformot választó gyártók, valamint a kanadai Research in Motion számára lehet fájó, a Flash-támogatás ugyanis az androidos okostelefonok, valamint a BlackBerry PlayBook egyik fontos megkülönböztető jegye volt a konkurenciával, így elsősorban az iOS-eszközökkel szemben.


Flash Player 11 az Android Marketen: nincs tovább?

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Flash-támogatást a nem megfelelő teljesítményre hivatkozva éppen az Apple utasította el kategorikusan, emlékezetes, hogy Steve Jobs, a cég múlt hónapban elhunyt első embere gyakorlatilag keresztes háborút hirdetett a platform ellen. A mostani történések részben éppen Jobsot igazolják, a mobilos böngészőkbe épített Flash Player ugyanis valóban inkonzisztens teljesítményt nyújt a különböző eszközökön, ráadásul a HTML5+CSS3 megerősödésével már életképes platformfüggetlen alternatívája is van.

A mobilos Flash Player sorsáról született döntésnek egyes spekulációk szerint köze lehet annak a szervezeti átalakításhoz, melyet kedden jelentett be a cég, és melynek része többek közt 750 munkavállaló elbocsájtása is. Az Adobe várhatóan ma jelent be további részleteket a jövőbeni termékstratégiájáról.

Frissítés: Az Adobe magyar idő szerint szerda este hivatalosan is bejelentette, hogy a mobil eszközökre a 11-es verzió után nem készül új Flash kiadás, a PC-s platformokra azonban nem áll le a fejlesztés, így a cégnél már dolgoznak a Flash Player 12-n. A cég interaktív fejlesztésért felelős részlegének alelnöke blogbejegyzésében megerősítette, hogy az Adobe a jövőben a HTML5-öt tekinti a mobileszközök elsődleges webes szabványának.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról