Szerző: Bodnár Ádám

2012. február 2. 15:12

A Sony negyedéves vesztesége az űrből is látszik

Minden összefogott a Sony ellen az ünnepi negyedévben: az erősödő jen és a thaiföldi árvíz miatt a cég költségei nőttek, miközben a gazdasági bizonytalanság közepette a legtöbb terméke iránt csökkent a kereslet - üdvözítő kivételt jelentettek a PlayStation 3 konzolok és hozzájuk tartozó játékok.

Gigászi veszteséggel zárta az ünnepi szezonra eső harmadik pénzügyi negyedévét a Sony. A vállalat bevételeit a kedvezőtlen piaci körülmények mellett a jen erősödése és a thaiföldi árvíz is sújtotta, a Samsunggal közös S-LCD kijelzőgyártó leányvállalat eladásából származó értékcsökkenés pedig hatalmas veszteséget okozott.

Közel 2 milliárd dolláros mínusz

A Sony negyedéves bevétele 23,9 milliárd dollárnak megfelelő 1823 milliárd jenre csökkent, ami éves szinten 17 százalékos negatív változást jelent, a tavalyi 72,3 milliárd jenes (950 millió dolláros) profitot pedig egy hatalmas, 159 milliárd jenes nettó veszteség váltotta, ami több mint 2,1 milliárd dollárnak felel meg - ebből 108,8 milliárd jen az S-LCD vegyesvállalatban birtokolt tulajdonrész eladásából származó veszteség elkönyveléséből számlájára írható.

A Sony két nagy üzletága egyaránt pocsék negyedéven van túl: a konzumelektronikai részlegnél negyedével 996 milliárd jenre csökkent a bevétel, amihez 85 milliárdos üzemi veszteség társult. A Sony jóval kevesebb lapostévét, digitális fényképezőt, videokamerát és PC-t tudott eladni mint egy évvel korábban, PLayStation 3-ból ugyanakkor 6,3 millió helyett 6,5 millió fogyott és a játékeladások is megugrottak - mindkettő az ősz során debütált sikercímeknek (Battlefield, Call of Duty, Elder Scrolls, Metal Gear Solid HD stb.) köszönhető.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A professzionális elektronikai részleg, amely például stúdiókamerákat és -berendezéseket, félvezetőket és más elektronikai alkatrészeket állít elő, szintén szenvedett: bevételei ötödével 304 milliárd jenre csökkentek, üzemi vesztesége 14,8 milliárd jent tett ki. A Sony Pictures némi bevételnövekedés mellett romló eredményességről számolt be, a Sony Music csökkenő bevételről és üzemi eredményről adott számot. Ironikus módon a Sony legeredményesebb részlege a pénzügyi szolgáltatásokért felelős üzletág volt, amely 32 milliárd jenes üzemi eredményt ért el 220 milliárdos forgalom mellett.

Romló éves kilátások

A Sony a gyenge eredmények hatására az éves kilátásait is rontotta, a cég kevesebb bevételre számít a márciusban véget érő pénzügyi évben mint korábban, amit a romló piaci körülményekkel és a konzumelektronikai üzletág gyenge teljesítményével magyaráz, valamint az intenzív mobilpiaci versennyel, ahol egyre kevésbé állja a sarat az időközben a Sony kezébe került Sony Ericsson. A legfrissebb prognózis szerint a 6400 milliárd jenes (84 milliárd dolláros) forgalomhoz 220 milliárdos veszteség társul majd, ami megközelíti a 3 milliárd dollárt.

A Sony tegnap jelentette be, hogy áprilistól Hirai Kazuo veszi át az elnök-vezérigazgatói pozíciót Howard Stringertől - küldetése egy új versenyképes, nyereséges Sony megépítése lesz. A vállalat utoljára a 2008 márciusában véget ért pénzügyi negyedévben volt nyereséges.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról