Szerző: Koi Tamás

2012. január 20. 09:39

Mától itthon is kaphatók a windowsos Nokiák

Csaknem három hónap várakozás után hazánkban is a boltokba kerültek a Nokia és a Microsoft együttműködésének első gyümölcsei, a Lumia 800 és Lumia 710 okostelefonok.

A Nokia és a Microsoft helyi, illetve regionális felsővezetői tegnap a partnercégek vezetői, a sajtó és a szakblogok képviselői előtt jelentették be, hogy mától forgalomba kerülnek Magyarországon a finn telefongyártó első olyan okostelefonjai, melyek a Windows Phone operációs rendszerre épülnek. A forgalmazás egyelőre független csatornákon (így például a Nokia saját shopjaiban, vagy a Media-Markt, Saturn hálózatban), valamint a mobilszolgáltatók közül kettőnél, a T-Mobile-nál és a Telenornál indul. A Vodafone később csatlakozik a két versenytárshoz.

A Nokia tavaly október végén Londonban lebbentette fel a fátylat első windowsos okostelefonjairól, melyeknek szállítása még tavaly ősszel megkezdődött a nagy európai országokban. A telefongyártó és a Microsoft tavaly februárban jelentették be stratégiai együttműködésüket, miután világossá vált, hogy külön-külön egyik fél sem tudja felvenni a versenyt a Google-lel és az Apple-lel, a Lumia-sorozat első két tagja így iparági mértékkel számolva rekordidő alatt, nem egészen egy évnyi fejlesztést követően készült el.

A felsőkategóriás Lumia 800 érkezése azért nem minden előzmény nélküli, hiszen a Nokia még a windowsos okostelefonok bejelentése előtt piacra dobta a meegós N9-et, melynek marketingjénél kínosan ügyelt arra, hogy a nagyobb piacokon ne zavarja meg a Lumiák érkezését - ezért biztos ami biztos piacra sem dobták a készüléket Nyugat-Európában és a tengerentúlon. A Lumia 800 gyakorlatilag egy az egyben megörökölte az N9 formatervét, valamint kijelzőjét (ennek képátlója 3,7 hüvelyk, felbontása pedig 800x480 pixel) ám a burkolat alatt teljesen eltérő a hardver, valamint értelemszerűen a szoftverplatform is.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Lumia 800 gépházában 1,4 GHz-es Qualcomm Snapdragon MSM8255T processzor dolgozik 512 megabájt RAM társaságában, a háttértár pedig 16 gigabájtos, ezt 25 gigabájtos SkyDrive online tárhely egészíti ki - memóriabővítési lehetőségről vagy nagyobb kapacitású modell megjelenéséről nem beszélt a Nokia. A Lumia 800 egy 8 megapixeles Carl Zeiss optikás autofókuszos fényképezőt kapott, amelyhez dupla LED-es vaku tartozik. A készülék természetesen tartalmazza a felső kategóriás okostelefonoktól elvárható vezeték nélküli vezérlőket (Wi-Fi, Bluetooth) és szenzorokat (GPS, giroszkóp, stb.).

Ma kerül forgalomba hazánkban a Lumia 800 olcsóbb kistestvére, a Lumia 710 is, amely AMOLED helyett TFT LCD kijelzővel és más formatervvel rendelkezik, kamerája 5 megapixeles, a háttértár pedig csak 8 gigabájtos. Mindkét készüléken megtalálhatók a Microsoft Office 2010 alkalmazásai, a Word, az Excel, a PowerPoint és a OneNote mobil verziói segítik a munkát útközben is. Az utazások másik hasznos eszköze a lépésről lépésre vezérlő Nokia autós navigáció, valamint az útvonaltervezéssel kapcsolatos információk lekérése, melyekhez a térképek Wi-Fi-n keresztül is letölthetőek a Windows Phone Piactérről.

Ugyanitt a magyarországi premiert követően elérhetővé vált, illetve elérhetővé válik több magyar nyelvű szoftver is, mint például Vatera online aukciós portál alkalmazása, a Global Soccer, amely a nemzetközi labdarúgás híreit szállítja a futball szerelmeseinek vagy az Origo hírportál, a Portfolio.hu, a Mozi24 és a TV24 által kínált információk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról