:

Szerző: Koi Tamás

2012. január 19. 15:16

Lassan eltűnnek a kábelek az otthoni elektronikában

Pár éven belül jelentős mértékben teret nyer az otthoni szórakoztatóelektronikai rendszerek összeköttetésében a Wi-Fi, miután egyre több olyan készülék - televízió, set-top box vagy más, asztali lejátszó - kerül forgalomba, ami vezeték nélkül továbbít videojeleket.

A Wi-Fi támogatással rendelkező otthoni szórakoztatóelektronikai rendszerek terjedésének köszönhetően egyre több, elsősorban képtovábbításra használt kábel válhat feleslegessé a háztartásokban. Legalábbis ezt a trendet vetíti előre az In-Stat legfrissebb előrejelzése, mely szerint nagyjából 600 millió olyan otthoni elektronikai eszköz (beleértve a számítógépeket, tévéket, médialejátszókat, vagy akár hangfalakat is) kerülhet forgalomba 2015-ben, mely képes vezeték nélküli kapcsolaton keresztül kommunikálni.

Ezzel párhuzamosan nyilvánvaló - mutat rá Frank Dickson, a kutatást összeállító cég alelnöke -, hogy a Wi-Fit pár éven belül nehéz lesz feláras extraként értékesíteni (ma még a tévégyártók egy része például külön USB-s Wi-Fi rádiót árul a készülékhez, meglehetősen borsos áron), 2015-re elvárás lesz, hogy az eszköz képes legyen vezeték nélkül csatlakozni az otthoni szórakoztatóelektronikai rendszer többi tagjához - akár a hálózat, vagyis a vezeték nélküli router megkerülésével, vagy annak hiányában is.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az In-Stat szakértője szerint a Wi-Fi a jelenlegi, hálózatcentrikus működési mód helyett a nappalikban elsősorban az eszközök közti peer-to-peer, vagyis direkt kommunikációt szolgálja majd, többek közt az olyan fejlesztéseknek köszönhetően, mint a Wi-Fi Direct, vagy a Wi-Fi Display - mindkettő a hálózatok nélküli video- és audiostreaming jövőbeni alapja lehet, segítségükkel többek közt elérhető, hogy egy mobiltelefon kijelzőjén megjelenő tartalmat vezeték nélkül lehessen továbbítani egy televíziókészülékre.

A statisztikák szerint egyébként 2015-re az otthonokban működő tévék 40 százaléka tartalmaz majd vezeték nélküli rádiós egységet. Ezt elsősorban a ma még a többnyire a prémium szegmensbe pozicionált okostévék fokozatos árcsökkenése, illetve ezzel együtt az internetre csatlakoztatható készülékek népszerűségének növekedése idézheti elő. Egy nemrég készült másik felmérésből kiderül, hogy az Egyesült Államokban a következő hat hónapban új tévé vásárlását tervező háztartások 78 százaléka már okostévé beszerzésében gondolkodik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.