Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 6. 13:07

Olcsó androidos tablet jön az Acertől

Január közepén érkezik a piacra az Iconia Tab A200, az Acer olcsó androidos tabletje. A készülék a tavaly ilyentájt a CES-en bemutatott 10 hüvelykes modellek műszaki színvonalát hozza, jóval olcsóbban.

Technológiai specifikációi helyett inkább az árával tűnik ki a mezőnyből az Acer Iconia Tab A200, a tajvani vállalat új tabletje. A vállalat 2011-ben több Iconia modellt is piacra dobott, azonban azokat teljes érdektelenség övezte, az új verzió az árával próbál hódítani - a PC-piacot egyszer már leigázta ezzel az Acer, kérdés a tabletek terén sikerül-e neki.

A tabletpiac mára gyakorlatilag kettészakadt: ha az ilyen készülékekre PC-helyettesítőként tekintünk az iPad 2-t azonos áron még csak megszorítani sem tudták az androidos versenytársak. A Samsung, a Motorola, a a HP, a Toshiba, a Lenovo és az Acer is megpróbálta 500 dolláros 10 hüvelykes tabletjét az iPad 2 ellen harcba küldeni, mindennyian totális kudarcot vallottak. Ha valaki ennél kevesebb pénzt szán a vásárlásra, vagy kimondottan médiafogyasztásra kell neki a tablet, akkor az Amazon Kindle Fire 200 dolláros árával semmi sem versenyezhet.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az Iconia A200 egy 10,1 hüvelykes, 1280x800 pixeles kijelzőt kapott, amely alatt 1 gigabájt memóriával gazdálkodó NVIDIA Tegra 2 szív dobog. A készüléken egy USB 2.0 port, egy microUSB-csatlakozó és egy microSD-kártyahely is található, az előlapon pedig egy 2 megapixeles kamerát helyeztek el a tervezők, elsősorban videohívások lebonyolítására. Integrált 3G-modemmel rendelkező változatról egyelőre nincs hír, a vállalat egyelőre csak a Wi-Fi és Bluetooth-vezérlővel szerelt modelleket mutatta be.

E két kategória közép próbál meg éket verni az Acer, az A200 gyakorlatilag a tavalyi 10 hüvelykes androidos csúcsmodellek képességeit adja jóval olcsóbban. A 8 gigabájt flash háttértátat tartalmazó változat 329 dollárért, a 16 gigabájtos pedig 349 dollárért lesz kapható az Egyesült Államokban, ez mai árfolyamon 100 ezer forint feletti magyarországi bolti árat jelent. Mivel a költségeket le kellett szorítani az A200-ból nem csak a 3G-modem hiányzik, a gép műanyag hátlapja egyáltalán nem sugall exkluzivitást, de a tömeg sem olyan alacsony mint a versenytársaké, bár a 680 gramm egyáltalán nem számít soknak - a készülék csak 80 grammal nehezebb a kategória etalonjaként számon tartott iPad 2-nél.

Az üzletekbe még Android 3.2 Honeycombbal kerül az A200, amelyen az Acer által fejlesztett widgetek is helyet kaptak, de a gyártó ígérete szerint még februárban megjelenik rá az Android 4.0, vagyis Ice Cream Sandwich frissítés. Az Iconia Tab A200 akumulátorról 8 órán át képes működni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról