Szerző: Gálffy Csaba

2011. november 24. 13:16

Európai ámen a WD-Hitachi összeolvadásra

Megvásárolhatja a Hitachi merevlemezgyártó üzletágát a Western Digital - határozta el az Európai Bizottság. Az ügyletnek azonban szigorú feltétele van, az új gyártónak el kell adnia egyik gyárát.

Hivatalosan is beleegyezett a Western Digital és a Hitachi merevlemezes üzletágának egyesülésébe az Európai Bizottság, így az ügylet elől az utolsó érdemi akadály is elhárult. Az európai testület azonban feltételeket támasztott, így a 4,3 milliárd dolláros ügylet végleges lezárásával még várnia kell a két gyártónak. A WD és a Hitachi GST egyesülésével a piac második és harmadik szereplője olvad össze, együttes részesedésük a piac több mint felét teszi ki.

A testület közleménye szerint a gyártókkal folytatott tárgyalásokon a Western Digital vállalta, hogy kiszervezi vagy eladja egyik, 3,5 hüvelykes merevlemezeket gyártó egységét, a lépésre az EU szerint az egészséges piaci verseny fenntartása érdekében van szükség. A "megígért kiszervezés biztosítja majd, hogy az iparágban az egyesülés után is fennmarad a verseny" - mondta Joaquin Almunia, európai versenyügyi biztos. A közlemény szerint a WD vállalta, hogy a majdani vásárló a gyár mellé megkapja a gyártáshoz szükséges hozzáférést a szabadalmi portfólióhoz is.

A Forbes értesülései szerint a szóban forgó gyár a Hitachi GST egyik nagy kínai gyártókomplexuma lehet, ahol merevlemezek, illetve azok kiegészítő alkatrészei készülnek. Arra a kérdésre azonban sem a szakértők, sem a névtelen források nem tudtak választ adni, hogy e feltételt miért szabta ki a Bizottság. Merevlemezgyártással érdemben ugyanis ma már mindössze három cég foglalkozik, a Samsung gyárait felvásároló Seagate, a Western Digital (a bekebelezendő Hitachival), illetve a Fujitsu üzletágát korábban megszerző Toshiba. Az eladásra kijelölt gyárkomplexum vásárlóiként is csak ez a két szereplő jöhet szóba, a független gyártó létrejöttére az elemzők nem látnak érdemi esélyt. Az iparágban a TDK rendelkezik még számottevő érdekeltséggel az olvasófejek fontos gyártójaként, kétséges azonban, hogy a gyártókapacitás megvételével hogyan javulna a vállalat piaci pozíciója.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A felvásárlás feltételéül szabott eladás különösen a thaiföldi áradások fényében meglepő, a legsúlyosabban érintett Western Digitalnak ugyanis égető szüksége van működő gyártókapacitásra. A kötelező eladás ráadásul a vásárlót rendkívül kedvező helyzetbe hozza, amennyiben nincs több jelentkező a gyárra, azt messze áron alul szerezheti meg valamelyik piaci szereplő.

Az Európai Bizottság beleegyezését követően a merevlemezpiac jövőre három szereplős lesz. A konszolidáció az elemzők szerint segít majd talpra állni az őszi áradások mellett meredeken növekvő fejlesztési költségek által sújtott iparágnak. A konszolidáció hatására a gyártás méretgazdaságossága számottevően javulni fog, ami segíti majd a szereplők profittermelő képességét. A piaci elemzők szerint a konszolidációt a lanyhuló PC-piaci kereslet mellett a következő generációs meghajtók kifejlesztésének rendkívül magas költségei is indokolták, a hatalmas volumennel rendelkező gyártók könnyebben tudják finanszírozni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról