Mellékleteink: Unix / Linux | Gamekapocs
Keres
>> Developer 2014 kutatás: vegyél részt a kutatásunkban és segíts megismerni a hazai szoftverfejlesztők szokásait! <<

Új funkciókkal bővül a Hotmail és a Skydrive

Gálffy Csaba, 2011. november 24. 10:51
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Korlátlan méretű tárhely és a gépi levelek elleni eszköztár várja a Hotmail-felhasználókat. A megújuló online levelezőrendszer továbbra is versenyképes marad a Yahoo és a Google szolgáltatásával.

A Hotmailben bemutatkozó legfontosabb újdonság "kategorizálás", amely a bejövő e-mailek feladók szerinti szortírozását jelenti. Ennek megfelelően külön kategóriába kerülnek a hírlevelek, a közösségi oldalak értesítői, a megosztott dokumentumok értesítései - a gépileg generált, legkevesebb valódi, emberi információt hordozó üzenetek. A Microsoft közleménye szerint az automatikus kategorizáláshoz a Sweep technológiáját használja a rendszer.

Hotmail - tartja a lépést

Erre azért van szükség, mert mára a gépi üzenetáradat jelenti a felhasználók legnagyobb problémáját - találta a Microsoft felmérése. A felhasználó beleegyezésével küldött levelek definíció szerint nem tartoznak a spam kategóriájába, hiszen egyrészt a küldéshez hozzájárultunk, másrészt bármikor kikapcsolhatjuk őket, mégis ezeket az üzeneteket találta a legnagyobb problémaforrásnak a felhasználók több mint 80 százaléka. A gépi email elleni harcot segíti az is, hogy számtalan levelezőlistáról gyorsan, a Hotmail felületén maradva le lehet iratkozni, nem kell végigkattintani az ilyenkor szokásos folyamatot.

Láttuk már

A gépileg generált üzenetek problémáját korábban a Google is felismerte, a keresőóriás kétféle megoldást is kínál az ilyen üzenetek megfelelő kezelésére: egyrészt a "hivatalos" felületen elérhető a "Priority Inbox" nevű megjelenítés, amely a felhasználó múltbéli szokásaira építve fontos és kevésbé fontos csoportra osztja a leveleket. A Gmal Labs azonban kínál részletesebb szűrést is, a Hotmail most bemutatott újdonságához hasonlóan automatikusan képes szűrni a bejövő üzeneteket, és minden kategória számára egyéni policy szabható meg.

A kategorizálás mellett megjelent az automatikus takarítás is, a régebbi olvasott leveleket a rendszer áthelyezi a bejövő mappából. Ez a Microsoft szerint a felhasználók egyharmada számára lesz nagy segítség, ők azok, akik a levelek elolvasása után nem kezdenek semmit az üzenettel, így azok ezresével gyűlnek a bejövő mappában. Az ütemezett takarítás rugalmas, konfigurálható törlésre és áthelyezésre is, illetve feladónként egyéni beállítások adhatóak majd meg.

A másik nagy újítás az óriáscsatolmányok megfelelő kezelése, a Hotmail rendszere az új verzió élesedése után akár 100 megabájtos csatolmányokat is képes küldeni illetve fogadni. Ezzel a Microsoft magasra tette a lécet, a Gmail hasonló paramétere mindössze 25 megabájt - az óriáscsatolmányokat így elsősorban Hotmail-felhasználók egymás közötti levelezésében értékes. A többi szolgáltatás felhasználói felé Skydrive-feltöltéssel oszthatunk meg ilyen méretű leveleket, a ToldACuccot és számtalan más szolgáltatás modelljének megfelelően.

A Hotmail által kínált postafiók mérete a Yahoo Mailhez hasonlóan "gyakorlatilag" korlátlanná válik. Bár a Microsoft nem részletezte a "gyakorlatilag" definícióját, a szó minden jel szerint azt jeleni, hogy normális felhasználás mellett a Microsoft nem korlátozza a rendelkezésre álló helyet, visszaélés, online tárhelyként használat esetében azonban életbe léptet valamilyen kapacitásgátat.

Létező igényt elégít ki az alternatív email-címek bevezetése is, az ilyen "alias"-ok abban az esetben segítenek, ha nem akarjuk kiadni fő címünket. Ez a létező felhasználói fiók alatt létrehozható, az ide érkező levelek pedig külön mappába érkeznek. A szolgáltatás nagyon hasznos lehet, a saját neves postaláda mellett használhatunk egyéb címeket is, amelyeket átjelentkezés nélkül követhetünk.

Skydrive - sokplatformos támogatás

Funkciókkal gazdagodik a Microsoft online tárhelye is. A megújult kezelőfelület a szoftvercég ígérete szerint átláthatóbb és használhatóbb lett, a feltöltött Office dokumentumok pedig a beépített szerkesztővel bármikor módosíthatóak. Újdonság, hogy már nem csak egyes mappákat, de egyes fájlokat is célzottan oszthatunk meg. A Skydrive már integrált szolgáltatás a Windows Phone-t futtató eszközökön, a jövőben azonban iOS és Android alá is elérhető lesz a kliensalkalmazás.

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Egy kis türelmet kérünk, töltjük a kommenteket...

Új komment írásához be kell jelentkezned!

A Fórumos azonosítódat is használhatod.

Ha még nem vagy tagunk, regisztrálj! Csak 2 perc az egész.

Tipp #1: több formázási lehetőséged van, ha a Fórumban szólsz hozzá a témához!
Tipp #2: készítettünk egy gyűjtőoldalt, ahol az összes friss kommentet megtekintheted.