Szerző: Gálffy Csaba

2012. május 14. 12:30

Kevesebbszer kell újraindítani a Windows 8-at

Új, finomabb integritásmodellt dolgozott ki a háttértárak számára a Microsoft, a következő generációs operációs rendszerek már ezt fogják használni. Gyorsul a javítás, nincs váratlan lemezellenőrzés újraindítás után.

Megújul a lemezhibák kezelésének modellje a Windows 8-ban - adta hírül fejlesztői blogján a Microsoft. Az újdonságok eredményeképp kevesebbszer kell újraindítani lemezhiba miatt a rendszert, a javítás pedig órák helyett másodpercekig tart majd - az adatainkhoz így sokkal hamarabb újra hozzáférünk.

Csak a megfelelő dózis

A jelenleg használt integritásmodellben a fájlrendszernek két állapota volt - vagy egészségesnek számított, vagy nem. Utóbbi esetben a rendszer leválasztotta az adott kötetet a megfelelő javítások elvégzésének idejére, vagyis a tárolt adatokat a lemezellenőrző alkalmazáson kívül más program nem látta. A Microsoft szerint azonban ezek az ellenőrzések - bár ritkán szükségesek, - messze túl hosszú időt emésztettek fel. Mivel az ellenőrzés időtartama egyenesen arányos a tárolt állományok számával, a nagyon nagy számú fájlt tartalmazó kötetek akár órákig elérhetetlenek maradhattak. Ugyan a Vista és a Windows 7 sokat gyorsított a lemezellenőrző alkalmazás, a chkdsk futásán, a lemezméretek drámai ütemű növekedése abszolút értékben lassabb ellenőrzést eredményezett.

A megoldás a Microsoft szerint a binárisnál finomabb integritásmodell, amely az adott hibatípusnak megfelelő legkevésbé fájdalmas beavatkozást írja elő, így minimalizálható a leállás ideje. Az új integritásmodellben a rendszer folyamatosan figyeli a fájlrendszer működését, és automatikusan detektálja az anomáliákat. A következő lépés a működés közbeni hibajavítás és újraellenőrzés, ehhez nem kell az adott kötetet leválasztani, az esetek többségében pedig sikeres ez a módszer. Az újraellenőrzés során a rendszer megvizsgálja, hogy a hiba csupán egy véletlenszerű esemény eredménye, vagy ennél sokkal súlyosabb.

A hibaüzenet, amit senki nem szeretne látni.

Amennyiben az utóbbi a helyzet, akkor a hiba javítása nem lehetséges működés közben, ezért a rendszer azonosítja és rögzíti a hibát, illetve informálja a felhasználót/rendszergazdát. A hibajavításról ettől fogva a felhasználónak kell gondoskodnia, az Action Center felkínálja a triviális megoldást, a számítógép újraindítását és a bootolás közbeni hibajavítást. A haladó felhasználókat nem kényszeríti újraindításra a rendszer, a (nem-rendszer) kötet manuálisan leválasztható és javítható - persze a futó alkalmazások panaszkodhatnak az elérhetetlen állományokra. A nagy újdonság, hogy a hibajavítás időtartama töredékére csökken az előző megközelítéshez képest, a rendszer ugyanis a hibák listáját már rögzítette, így csupán ezeket kell kipipálnia a futó alkalmazásnak.

Önjavító fájlrendszer

Az NTFS a Windows Vista óta rendelkezik öngyógyító funkcionalitással, a rendszer bizonyos típusú hibákat normális működés közben is képes észlelni és javítani. A Windows 8-ban az automatikusan javított hibák típusait számottevően kibővítették, így az offline, leválasztást igénylő ellenőrzés szükségessége csökkent.

A Windows 8 kapott ugyanakkor egy háttérben futó, szükség esetén meghívható ellenőrzőrutint is, ennek neve a spot verification service. A rutint a fájrendszer vezérlőprogramja hívja meg a normálistól eltérő viselkedés észlelése esetén, az ellenőrzés pedig meggyőződik arról, hogy a fájlrendszer valóban tartalmaz valamilyen hibát. Ha a hiba valódi, akkor a rendszer ütemezője egy fájlrendszerszintű ellenőrzést jegyez be, amely a számítógép tétlen állapotában fog lefutni a háttérben. Az ellenőrzés során a hibákról jegyzék készül, ezt használja később a hibajavító alkalmazás.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A következő újrainduláskor, vagy az Action Centerből indított hibajavítás során a Spotfix művelet fut le, amely sorba veszi a bejegyzett hibákat és egyenként javítja azokat. A művelet nem végez ellenőrzést, csupán a már korábban detektált és logolt hibákat javítja, így a futás nem az összes állomány számával arányos, hanem a hibák számával - ami több nagyságrenddel rövidebb leállást eredményez.

Kliens-szerver

A kliens operációs rendszer mellett a most bemutatott újdonságokat a Windows Server következő változata is megkapja, apróbb módosításokkal. A tervezhetőbb leállás-kimaradás érdekében például köteteket a szerveres rendszer nem automatikusan, induláskor végzi az ellenőrzés-javítást, hanem szigorúan az adminisztrátor által elfogadható időpontban. Így nem csúszhat be váratlanul egy hosszas ellenőrzés egy újraindítási ciklusba, a rendszer csupán informálja a rendszergazdát a problémáról.

Az új megközelítés visszafelé kompatibilis marad, vagyis ugyanaz a fájlrendszer olvasható marad Windows 7 és Windows 8 alól is, az integritásmodell adaptálódik az éppen futó operációs rendszerhez. Az új modell ugyanakkor "jár" a Windows 8-cal és alapértelmezésben ezt használja a rendszer, bekapcsolásához, aktiválásához a felhasználónak nem kell semmilyen lépést tennie.

A Microsoft érdemesnek látta megjegyezni azt is, hogy az új integritásmodell csak az NTFS-meghajtókra vonatkozik, a közeljövőben debütáló ReFS fájlrendszer teljesen új hibatűrési és -kezelési megközelítést hoz majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról