Szerző: Gálffy Csaba

2012. január 23. 16:56

Új fájlrendszert kap a Windows Server 8

A Windows Server 8 már támogatni fogja a Microsoft új fájlrendszerét, a kliensoldali operációs rendszereknél azonban erre még várni kell - akár két kiadást is.

Bejelentette a Windows Server 8-ban bemutatkozó új fájlrendszerét a Microsoft. A ReFS (Resilient File System) tervezésénél nevének megfelelően az elsődleges szempont az adatbiztonság és az integritás lett, miközben a korábbi generációkkal való alkalmazásszintű kompatibilitás is prioritást kapott. Ennek megfelelően a ReFS gyakorlatilag teljes mértékben újrahasznosítja az NTFS felső, szemantikai és API rétegét, és csupán a lemezen található struktúrákat és adattárolási megoldásokat dolgozza át.

Előbb a profiknak

Az új fájlrendszer a bejelentés szerint először a Windows szerveres változatában jelenik meg, a végfelhasználókat célzó kliens operációs rendszerekben később jelenik meg a ReFS. A Microsoft szerint a fájlrendszer bevezetésében az NTFS bevezetését fogják követni, az 1993-ban jelent meg a vállalati felhasználók számára, végfelhasználók számára azonban csak 2001-ben, a Windows XP-ben vált elérhetővé. Ha a Microsoft a ReFS esetében is hasonló ütemtervet követ, az új fájlrendszer akár két kiadásnyi késéssel is érkezhet - például a Windows 10-ben.

A Windows 8 fejlesztői blogján megjelent új poszt szerint a ReFS a Windows közvetkező generációjában csupán limitált támogatással bír majd, így a redmondi operációs rendszer nem képes ReFS-kötetekről bootolni. A korlátozások közé tartozik az is, hogy a ReFS nem támogatja a hordozható merevlemezeket és USB-stickeket sem. A bejelentés szerint a meglévő NTFS-kötetek nem lesznek adatvesztés nélkül ReFS-re konvertálhatóak, a fájlrendszer létrehozásához nulláról kell kezdenünk. Ez utóbbi döntés szándékos volt a Microsoft részéről - a ma szokásos nagy mennyiségű adat konverziója gyakorlatban nem lenne elvégezhető értelmes időn belül.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A ReFS egyes képességek megvalósításában szorosan együttműködik a Storage Spaces-szel, így ebben a kooperációban valósul meg az operációs rendszerszintű RAID is. A szoftverkombináció támogatja majd az összes RAID-formátumot, beleértve az összefűzést (RAID 0) és tükrözést (RAID 1) is. A ReFS és a Storage Spaces számos egyéb felhasználási forgatókönyvben is együttműködik, így adatvesztés esetén a rendszer képes azonnal felfedezni a hiba létét, illetve a két szoftver együtt képes az adatok helyreállítására is. A Storage Spaces elérhető lesz NTFS-alapon használt lemezekhez is, a fejlett hibafelismerési funkciókhoz azonban szükség van a ReFS-re.

Túl kevés?

A ReFS kapcsán legalább annyira fontos az, ami kimaradt, mint az ami bekerült. A fejlesztői csapat ugyanis számtalan NTFS-funkciót távolított el, amelyek visszafogták a teljesítményt és a hatékonyságot. Egy részük időközben feleslegesnek bizonyult vagy túlhaladottá vált, más részüket pedig hatékonyabb módon újraimplementálja a ReFS. Az eltávolított képességek listáján találjuk a rövid fileneveket, a hard linket, a kötettömörítést, fájlszintű titkosítást és a kvótákat, valamint a felhasználói adattranzakciókat, a "ritka" állományokat (sparse) és az objektumazonosítókat. Ezek az NTFS-képességek nem öröklődnek tovább a következő generációba.

A ReFS-ből ugyanakkor hiányzik számos, a következő generációs fájlrendszerektől elvárt képesség, mint a fájlrendszer-szintű deduplikáció - ezt a szolgáltatást például a ZFS natívan nyújtja (bizonyos korlátok mellett). További hiányolható elem a memória gyorsítótárként való használata és az írható snapshotok támogatása. A ReFS fejlesztői szerint ezek és további fejlett funkciók azért maradtak ki, mert az API-szintű kompatibilitás elsődleges prioritást kapott a rendszer tervezésében, az új képességekhez azonban mélyebbre ható átalakításra lett volna szükség. A Microsoft szerint a fájlrendszerhez kapcsolódó fejlett funkciókhoz a továbbiakban is külső alkalmazásokra lesz szükség - ahogy jelenleg is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról