Szerző: Bodnár Ádám

2011. június 28. 14:08

Könnyű, vékony, mégis erős az új Sony VAIO Z

Bemutatta új VAIO Z noteszgépét a Sony, a 13,1 hüvelykes gép vékony és könnyű, de a hardvere nagyon erős. Több laptopgyártó is kísérletezett már olyan GPU-kkal, amelyek nem a gépházban kaptak helyet, növelve a méretet és a tömeget, hanem egy külön csatlakoztatható külső házban. Ilyen megoldást használ a Sony is az új VAIO Z noteszgépénél.

Könnyű és vékony a Sony új ultrahordozható VAIO Z noteszgépe, a 13,1 hüvelykes megjelenítővel felszerelt laptop tömege 1,2 kilogramm alatt marad és csak 16,5 milliméter vastag. Annak érdekében, hogy a szerkezet ne csak tetszetős, hanem kellően erős is legyen, a japán vállalat karbonszálas anyagból alakította ki a VAIO Z házát.

Hardver terén nem sok kompromisszumot kötöttek a mérnökök: a LED háttérvilágítású, tükröződéscsökkentő réteggel ellátott 13,1 hüvelykes megjelenítő felbontása a kategóriában kimagaslónak számító 1600x900 pixel, de felárért akár 1920x1080 képpontot tartalmazó panel is rendelhető. A VAIO Z-t akár 2,7 GHz-es Intel Core i7 processzor is hajthatja, a háttértár pedig természetesen SSD is lehet, amiből 256 gigabájtos verzió is kérhető. A gépben természetesen háttérvilágításos a billentyűzet, multitouch-támogatásos a touchpadje, az előlapi webkamera felbontása 1,3 megapixel és 3G-modemmel is rendelhető.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az új gép két érdekességet tartogat, ezek közül az egyik a Power Media Dock 2, amely a "Light Peak" kódnéven fejlesztett, később Thunderboltként a piacra bevezetett csatlakozón keresztül illeszthető a laptophoz. A dokkolóban található egy optikai meghajtó, ami akár Blu-ray is lehet, USB 3.0 szabványú portok, valamint egy 1 gigabájt dedikált memóriával rendelkező AMD Radeon HD 6650M grafikus vezérlő, amely akár négy monitort is képes meghajtani - ebből az egyik értelemszerűen a noteszgép kijelzője.

A noteszgép beépített lítiumion akkumulátora akár 7 órán át is bírja a strapát, ami figyelembe véve a gép teljesítményét, mindenképp elismerésre méltó adat. Akik azonban hosszabb ideig szeretnék a VAIO Z-t konnektortól távol használni, például egy nagyobb interkontinentális repülőút alkalmával, vehetnek a gép aljára külön csatlakoztatható második akkumulátort, amivel az üzemidő 14 órára növelhető.

Az új VAIO Z a nyáron kerül az üzletekbe, hivatalos árat a Sony eddig nem közölt, de a specifikációkból kiindulva valószínűleg borsos összeget kell majd a pénztárnál hagyni érte.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról