:

Szerző: Koi Tamás

2011. május 2. 14:06

Átfogó hálózatmodernizáció előtt a Magyar Telekom

Magyarország eddigi legnagyobb mobilkommunikációs hálózati rekonstrukciójára készül a Magyar Telekom: a német tulajdonú távközlési multi rövidesen elkezdi a rádiós hálózat modernizációs munkálatait svéd partnerével, az Ericssonnal.

A HWSW-nek az elmúlt napokban több megbízható iparági forrás is megerősítette, hogy átfogó hálózatmodernizációs munkálatokat indít rövidesen az ország legnagyobb távközlési vállalata, a Magyar Telekom. A többmilliárdos projekt elsődleges beszállítói partnere a hónapokig tartó tendereztetési eljárás eredményeként lapunk értesülései szerint a svéd Ericsson lesz, mely eddig is kiemelt beszállítónak számított, a mobilhálózat infrastruktúra-elemeinek a nagy részét mind rádiós, mind maghálózati oldalon a skandináv cégtől vásárolta a Magyar Telekom.

Bevált recept

A két vállalat további együttműködésének részleteit szerda délelőtt jelenti be a szolgáltató és a gyártó, a Magyar Telekom központjába összehívott sajtótájékoztatón a két cég felsővezetői mellett jelen lesz Dr. Fellegi Tamás, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tárcavezetője is. Fellegi március elején a Vodafone hálózatmodernizációs projektjét bejelentő sajtótájékoztatón is vendég volt, és a kormány nevében méltatta a mobilszolgáltatók annak érdekében tett erőfeszítéseit, hogy a mobilhálózaton keresztül működő kommunikációs technológiákat, így elsősorban a szélessávú internetet az ország összes lakosa számára elérhetővé tegyék.

Bár a pontos részleteket a szerdai sajtótájékoztatóig nem kívánja kommentálni a Magyar Telekom (a sajtómeghívóból még a partner kiléte sem derül ki), a fejlesztés eredményeként a szolgáltató hálózata a jelenleginél lényegesen nagyobb adatáteresztő-képességgel bír majd, a modernebb eszközöknek köszönhetően ráadásul könnyebbé válik az olyan mobil adatátviteli technológiák jövőbeni bevezetése, mint az LTE. Az Ericsson a már jelenleg is üzemelő maghálózati elemekhez kapcsolódóan ehhez olyan, úgynevezett SingleRAN rendszerű bázisállomásokat biztosít majd, melyek mind a technológiai-, mind a frekvenciaallokációt illetően széleskörű konfigurációs lehetőségeket kínálnak.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ezek a bázisállomások többek közt lehetővé teszik majd azt is, hogy a Magyar Telekom a jelenleg rendelkezésére álló 2100 MHz-es sáv mellett a 900 MHz-es frekvenciatartományban is nyújthasson UMTS-szolgáltatást. A vidéki területek szélessáv-lefedettségének éppen ez lehet az egyik kulcsa, hiszen ezzel gyakorlatilag minden olyan területen nyújthat 3G-s szolgáltatást a cég, ahol jelenleg kizárólag 2G-s lefedettsége van a hálózatnak. A frekvenciasáv adatcélú igénybevételének előzetes feltétele a jelenleg kihasználatlan E-GSM sáv megpályáztatása, mely régóta esedékes - Fellegi két hónapja hangsúlyozta, napokon, heteken belül kiírhatják a szükséges tendereket, pályázatokat, ez a folyamat azonban azóta húzódik (a minisztérium legutóbb a második negyedév végére ígérte a tender kiírását).

Mindenki mással csinálja

A Magyar Telekom csatlakozásával immár mindhárom hazai mobilszolgáltatónál jelentős hálózatfejlesztési munkálatok zajlanak, vagy fognak zajlani. A sort a Telenor Magyarország kezdte tavaly ősszel, a norvég tulajdonosi hátterű operátor teljes hálózatmegújítási projektjét a kínai ZTE nyerte meg, a Vodafone régi partnerével, a szintén kínai Huawei-jel dolgozik, a Magyar Telekom pedig marad a világpiacot vezető, ugyanakkor árban kevéssé versenyképes Ericssonnál.

Telekommunikációs szakértők szerint a beszállítói oldalról erősen szegmentált szolgáltatói piac jót tesz majd a hazai mobilkommunikáció fejlődésének és a versenynek, a következő hónapok, évek ugyanis jellemzően a szolgáltatásminőségről, illetve az adott technológiával elérhető sebességparaméterekről fognak szólni - ebben a versenyben pedig nem csak a szolgáltatók, hanem az eszközbeszállítók is vérre menő küzdelmet folytatnak egymással.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.