Szerző: Dojcsák Dániel

2011. április 20. 14:09

WebM-re áll át a YouTube

A Google nem tétlenkedik a WebM videószabvány elterjesztésével, tegnap elkezdte az összes YouTube videó átkonvertálását az új formátumba, az új feltöltéseket pedig már azonnal így tárolja.

A WebM egy a Google által életre hívott videóformátum, amely azért jött létre, hogy nagyfelbontású, jó minőségű tömörített videóanyagokat lehessen közzétenni a weben külön lejátszó nélkül, egyszerűen csak a HTML5 szabványban szereplő video címke használatával. A WebM a VP8 video- és a Vorbis audiokodeket használja, s a streameket a Matroska konténer profillal fűzi össze. A formátum BSD-licencelés alatt fut, azaz a felhasználóknak és a gyártóknak világszerte ingyenes, jogdíjmentes, nem-exkluzív joguk van a licencre.

Ennek a formátumnak a bevezetésével a Google a H.264 mögött álló MPEG-LA konzorciumot szeretné kiütni a nyeregből, s megágyazni a HTML5 mielőbbi teljes elterjedésének. A WebM kodeket támogatja a Mozilla, az Opera, az Adobe és egyéb piaci szereplők is, így jó esélyekkel indulna akor is, ha nem a világ legnagyobb videómegosztója állna a háta mögött.

A legtöbb videó már WebM-ben nézhető

A YouTube-on az átkódolás már tavaly májusban elkezdődött, s jelenleg már az összes feltöltött videó 30 százaléka érhető el az új formátumban. A válogatás azonban nem véletlenszerű, azok a videók kerültek először az új formátumba, amiket gyakran néznek az emberek, így a látogatók 99 százalékban már most így is látják a YouTube-on a mozgóképeket a Google szerint.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az új formátum azonban még gyerekcipőben jár, s a Google Chrome és az Opera hiába támogatja tavaly nyár óta, a Mozilla csak a Firefox 4-gyeka építette be a kodek natív támogatását márciusban, az Internet Explorerben külön plug-int kell telepíteni, az Apple Safarihoz pedig még egyáltalán nincs hivatalos WebM-kodek, s az Apple egy jó ideig biztos nem is fog kiadni.

Ez utóbbinak oka, hogy az Apple a H.264 szabványt szeretné a HTML5-tel együtt használni, s Steve Jobs többször is hangoztatta korábban, hogy a nyílt forráskód nem fogja megvédeni ezeket a kodekeket a szabadalomsértési perektől. A cupertinói cég szerencséjére a Google nem választja a szélsőséges megoldást, a H.264 kodeket is továbbra is fontosnak tartja és a jövőben is támogatni fogja. Ennek ellenére a Google teljesen eltökélt, hogy bebizonyítsa: a nyílt forrás értékes alternatíva tud lenni itt is.

A Google eltökéltségét jól jelzi, hogy januárban kiszedte a H.264 támogatását a Chrome böngészőből.Aa Chromium blogon megjelent bejegyzés szerint a cég elmozdul a teljesen nyílt megközelítés irányába, ami a Google szerint nagyobb súllyal szerepel a képletben, mint a H.264 jelenleg meglévő gyakorlati előnyei. Az innováció szempontjából hosszú távon a legjobb megoldás egy teljesen szabad, nyílt technológiai környezet kialakítása a vállalat szerint.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról