Szerző: Dojcsák Dániel

2011. január 13. 12:06

Tagadja a RapidShare a warez vádakat

A MarkMonitor nevű kutatócég két nappal ezelőtt kiadott jelentésében összegyűjtött több tucat olyan webes szolgáltatást, amik a digitális kalózkodás fellegvárainak számítanak. A vizsgált weboldalak közül 22-t, köztük a RapidShare-t is különösen veszélyesnek minősítették, de összesen 48 webhely kapott nagyon negatív besorolást, illetve további 48 oldalt azonosítottak hamis termékeket értékesítő helyként.

A jelentés a 43 kalózoldal közül a három legveszélyesebb között tartja számon a RapidShare-t, s mellette két hasonló profillal rendelkező oldalt, a megavideo.com-ot és a megaupload.com-ot. A kategóriába kerüléshez elegendő volt az, hogy a domainen belül ingyenesen elérhetőek legyenek jogvédett tartalmak.

Álszent lenne a RapidShare?

Annak ellenére, hogy a RapidShare nem először kerül ilyen vád alá, s valljuk be nem is ok nélkül, a cég egy dühös közleményben utasította el a MarkMonitor jellemzését. “A RapidShare egy legitim cég, ami a felhasználóinak gyors, egyszerű és biztonságos online tárhelyet és fájlmenedzsmentet kínál nagy mennyiségű adat kezeléséhez a szerverein” - írja a közlemény. “Azon túl, hogy a kutatás helytelenül festi le a RapidShare üzleti modelljét, több komoly kérdést vet fel a  módszertanával kapcsolatban is. Például a szerzők tényként kezelik, hogy a RapidShare a legnagyobb digitális kalózoldal, pusztán a szolgáltatás látogatószámából és oldalletöltési statisztikáiból kiindulva, teljesen figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy a felhasználók milliói veszik igénybe azt teljesen legális célokra”.

Továbbá a RapidShare rámutat arra is, hogy a MarkMonitor kommunikációért felelős alelnöke Te Smith egy publikációjában azt írja, hogy a YouTube nem számít kalózoldalnak, mert “olyan eszközök vannak telepítve, amivel a tartalomtulajdonosok eltávolíthatják a hozzájuk köthető jogvédett anyagokat.” A RapidShare kikéri magának a megkülönböztetést, ugyanis pontosan ugyanilyen  eltávolítási funkció áll rendelkezésre a szerzői jogok birtokosainak, mint amit a YouTube kínál.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az elmúlt években zajló perekről is szót ejt a RapidShare: a cég   bevallja, hogy tudatában vannak annak, hogy egyes emberek nem megfelelő célokra használják az oldalt és szerzői jogokat sértő anyagokat töltenek fel a szerverekre, de ez a felhasználói csoport abszolút kisebbségben van azokhoz képest, akik a szolgáltatást a megfelelő módon, teljesen legálisan használják. Ennek ellenére a cég komoly erőfeszítéseket tesz saját bevallása szerint, hogy megelőzze az illegális használatot és harcoljon a szerzői jogsértések ellen.

Nem zörög a haraszt

A köztudatban ennek ellenére inkább a MarkMonitor véleményéhez közelebb álló kép él. A RapidShare linkjeivel a felhasználók többnyire akkor találkoznak, ha valamilyen programot, filmet vagy egyéb kalóztartalmat szeretnének elérni. Az oldal üzleti modellje is arra épül, hogy a népszerű feltöltések után kell a feltöltőnek is fizetnie, ugyanis egy-egy fájl ingyenes kvótája hamar elfogy. Az előfizetői státusban lévők tölthetnek fel korlátlanul, s engedhetik meg, hogy az általuk elhelyezett fájlt végtelen mennyiségben szívják le mások. A letöltők esetében szintén gyakori, hogy az ingyenes, regisztráció nélküli letöltés egyáltalán nem indul el több tucatnyi próbálkozás után sem, de az oldal folyamatosan ajánlja a fizetős verziót. A cookiek kitörlésével, vagy egy másik számítógépről próbálkozva azonban ugyanaz a fájl ugyanabban a percben elérhető.

Mivel a RapidShare nem kommunikál adatokat arról, hogy mely országokban népszerű legális szolgáltató, ezért csak a korábbi botrányokból kiindulva lehet tudni azt, hogy hazájában, Németországban például komoly warezforrásnak számít az oldal, s tudjuk, hogy Magyarországon is főleg a warez alkalmazások, mobilos játékok és programok egyik alapvető forrása.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.