Szerző: Bodnár Ádám

2011. január 7. 12:26

CES: Jönnek a kétmagos mobilok, tabletek

Az idei CES egyik legfontosabb trendje, hogy már a mobil eszközöket is meghódították a többmagos processzorok, elsősorban az NVIDIA-nak köszönhetően. A Motorola egy ütős mobillal és egy tablettel jelentkezett.

A Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai kiállítás sztárjai a kétmagos processzorral felszerelt okostelefonok, tabletek, szinte minden nagy gyártó standján látni ilyeneket. A Motorola két nagy dobással is készül 2011-ben, a Xoom tablettel, amelyen elsőként látható a Google új operációs rendszere, a Honeycomb, valamint az Atrix 4G okostelefon. Mindkét készülék NVIDIA Tegra processzorra épül.

Atrix 4G: laptop vagy telefon?

Az Atrix 4G akár egy otthoni PC kiváltására is képes. Processzora vitán felül a legerősebb a mai okostelefonos mezőnyben, emellett 1 gigabájt RAM és 16 gigabájt flash háttértár van benne, amely memóriakártyával 48 gigabájtig bővíthető. A készülék akkumulátora pedig 1930 mAh kapacitású, amely szintén átlag feletti, ennek ellenére a mérleg mutatóját 136 grammnál állítja meg az újdonság.

Az Atrixhez a Motorola többféle dokkolót is kínál, az egyik HD videózásra van kihegyezve és HDMI-portot tartalmaz 3 USB-csatlakozó mellett, amelyekhez billentyűzetet, egeret is kapcsolhatunk. A másik dokkoló valójában egy 11,6" hüvelykes laptop billentyűzettel, amelybe a telefont behelyezve úgy használhatjuk, mint egy közönséges notebookot. A laptop tömege alig több mint 1 kilogramm és 8 órát működik egy feltöltéssel a beépített 35 Wh-s akkumulátorról, legalábbis a Motorola szerint.

Az Atrix G4 kijelzője 4 hüvelyk átlójú és 540x960 pixel felbontású (qHD) és "Gorilla glass" üveg borítja a sérülések elkerülése érdekében. A hátlapon található 5 megapixeles autófókuszos kamerával 720p felbontású videókat is lehet rögzíteni, lejátszásnál pedig az 1080p filmek is gördülékenyen futnak, köszönhetően a Tegra rendszerchipbe épített hardveres dekódernek, amely az MP4, H.263, H.264, WMV, Xvid és DivX kodekeket egyaránt támogatja. A telefonon a Google Android 2.2-es verziója fut, amelyre a Motorola saját fejlesztésű MotoBLUR felülete költözött.


Xoom: az első tablet Android 3.0-val

Hasonló hardveres képességekkel rendelkezik a Xoom nevű tablet is, amely szintén a CES-n mutatkozott be a nagyközönség előtt. A Xoom kijelzője 10,1 hüvelykes, vagyis némileg nagyobb a kategóriás megalkotó, máig etalonként hivatkozott iPadnél, a felbontása 1280x800 pixel. A Tegra 2 chipre épülő tabletbe az Atrixhez hasonlóan 1 gigabájt RAM került, amelyet 32 gigabájt flash háttértár egészít ki, de SD-kártyával ez akár 64 gigabájtra is bővíthető. A Xoomban két kamera van, az előlapi 2 megapixeles, a hátlapi pedig 5 megapixeles, 720p videók felvételére is képes.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Xoomon az Android legújabb, 3.0 "Honeycomb" verziója fut majd, amely az első, tabletekre tervezett operációs rendszert a Google műhelyéből. Ahogy arról már beszámoltunk, a teljesen áttervezett, 3D kezelőfelület mellett olyan újdonságok kerültek bele mint a fülek támogatása a böngészőben az inkongnitó mód, valamint a szinkronizáció asztali Chrome-mal. A Xoomhoz is lesz dokkoló HDMI-csatlakozóval, valamint egy vezeték nélküli billentyűzet.


Az Atrix 4G és a Xoom egyaránt az első negyedévben jelenik meg a piacon, az árukat egyelőre nem hozta nyilvánosságra a Motorola.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról