Szerző: Dojcsák Dániel

2011. január 6. 12:04

Utat mutat a tabletpiacon az Android Honeycomb

A Google végre lerántotta a leplet az Android tabletekre szánt változatáról. Akik eddig kételkedtek abban, hogy az Android jól mutat majd nagy képernyőn, azok nézzék meg a videót.

Egyelőre csak elhúzta a közönség orra előtt a mézesmadzagot, vagyis a lépesmézet (Honeycomb) a Google. Éles bevetés még nincs, csupán egy bemutató videó, illetve néhány technikai részlet. Az első és legfontosabb tény, hogy a Google nem csak varázsol a verziószámokkal, s az eddigi logika szerint 2.4-esnek nevezendő Androidot lépteti fel 3.0-nak, hanem valóban egy teljesen az alapoktól újraírt, nagy képernyőre optimalizált csillogó-villogó felületet hozott létre. Jogos az új főverzió.

Elágazás

Ahogy korábban is jelezte a Google, az Android két külön ágra bomlik, s annak ellenére, hogy az alapok azonosak lesznek, a megjelenés és a szerkezet elágazik okostelefon- és tabletverzióra. Az okostelefonos felületen már nem várunk olyan sebességű fejlődést, bár mindig lehetnek meglepetések. Ott inkább a használhatóság, kényelem terén jelenhetnek meg finomítások, a tablet világa viszont csak most kezd kibontakozni, s amennyire a néhány perces videóból kiderül, az iPad operációs rendszere csak az előzenekar ezen a koncerten.

A Google egy teljesen újragondolt, 3D-s kezelőfelületet hozott létre, ahol ugyanúgy vannak home screenek mint az okostelefonos Androidon, de a felosztásuk és az elérésük módja teljesen megváltozott. Az iOS-sel ellentétben az Android képes élő widgeteket használni, így az androidos tablet főtáblái is egészen másképp néznek ki. A fejlesztők pedig bizonyára nem lesznek restek a nagyobb felbontású tabletekre is fejleszteni, remélhetőleg sok izgalmas megoldás születik majd. A Google szerint viszont már most is van legalább 100 ezer olyan alkalmazás a Marketen, ami a táblagépeken is működőképes.

3D és egyéb finomságok

A Honeycomb a beépített böngésző szintjén is hoz újítást, megjelennek a böngészőfülek, az automata mezőkitöltés, illetve az asztali Chrome-mal való szinkronizálás lehetősége. A könyvjelző-kezelő rendszer is fejlettebb lesz és lehetőség nyílik inkognitó módban barangolni, ami a kézről kézre járó tableten egy hasznos képesség lehet. A felhasználók kapnak még Google Maps 5-öt is integrálva, valamint videohívás funkciót a Google Talkba.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Igazán izgalmas újdonság lesz a Google nemrégiben bejelentett webalapú könyváruháza is, amit valószínűleg eredetileg is ide szántak, több millió könyv érhető el két kattintásnyi távolságra. A kipróbálással azonban még várni kell, ugyanis ez a bemutató még nem hozott működő készüléket. Az első honeycombos tablet a Motorola Xoom lesz, ami várhatóan március után kerül majd a boltokba.

Frissítésre nem érdemes várni

A több millió Samsung Galaxy Tab tulajdonos viszont valószínűleg hiába reménykedik: hivatalos álláspont ugyan még nincs, de a várakozások szerint kétmagos processzor szükségeltetik majd a Honeycombhoz, ami azt jelenti, a Galaxy Tab nem lesz rá frissíthető. A Samsungot leszámítva nem véletlenül várt ki minden nagy gyártó az androidos tabletekkel, bár kétségtelen, hogy a dél-koreai gyártó sem tévedett nagyot. Várható, hogy az új generáció megjelenésével a Samsung több új modellel is megjelenik majd, de a többi versenytárstól is várhatunk variációkat. Az LG, Motorola, Toshiba, Asus biztosan előrukkol újdonságaival még az év első felében. Egyelőre azonban marad a videó nézegetése és a találgatás.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.