Szerző: Koi Tamás

2010. október 13. 10:01

A Vodafone-nál és a Telenornál is lesz idén iPhone 4

Vége a pletykáknak és találgatásoknak, és vége a T-Mobile hegemóniának az iPhone forgalmazását illetően: immár hivatalos, hogy hamarosan a Vodafone Magyarország is árulni fogja az Apple mobilját. A Telenor is bejelentésre készül.

A Vodafone hazai leányvállalata ma hivatalosan is bejelentette azt, amiről hónapok óta nyílt titokként beszélt a teljes mobilszakma, valamint az Apple termékeiért rajongók közössége: A cég az ősszel megkezdi az iPhone 4 okostelefonok forgalmazását. Az iPhone ezzel a három hazai szolgáltató közül kettő választékában biztosan szerepel majd, és alapos okunk van feltételezni, hogy a Telenor sem marad ki a sorból. A Vodafone-nál komoly eredményként értékelik a szigorú feltételeket szabó Apple-lel történő megállapodást, a T-Mobile-nak ugyanakkor olyan előnye van, amit nehéz lesz behozni a konkurenseknek.

Azt már jóval korábban tudni lehetett, hogy nem csak a T-Mobile, hanem a Telenor és a Vodafone is tárgyalt, illetve tárgyal az iPhone hazai forgalmazásáról - Anders Jensen, a Telenor ügyvezető igazgatója egy lapunknak még tavasszal adott interjújában leszögezte, bár nem mondhat részleteket, a korábbi, bizonyos cégeknek exkluzivitást adó értékesítési modell valójában egyik fél érdekeit sem szolgálja. A Telenor - a Vodafone-hoz hasonlóan - várhatóan még karácsony előtt piacra dobja a mobilt, legalábbis ezt engedi sejtetni Derek Ross kommunikációs vezérigazgató-helyettes lapunknak küldött nyilatkozata: "Alig várjuk, hogy mi is bejelenthessük az új, karácsonyra forgalomba kerülő készülék- és szolgáltatáskínálatunkat". Ross szerint a bejelentésre "nagyon hamar" sor kerülhet.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A HWSW július végén értesült róla először, hogy a Vodafone várhatóan novemberben kezdi meg az iPhone 4 árusítását, nagyjából két hónappal azután, hogy a T-Mobile is megkezdte a készülék forgalmazását. Az iPhone-értékesítésben mára mondhatni rutinos szolgáltató ismét komoly felhajtást csapott, amikor szeptember 24-én nulla órától - az eddig megszokott nyári időponthoz képest jóval később - árulni kezdte a készüléket. Király István, a Magyar Telekom marketing vezérigazgató-helyettese akkor lapunknak úgy nyilatkozott, hogy ekkora érdeklődést ezek után nehezen tudnak majd kelteni a konkurens szolgáltatók a telefon iránt.

Ezzel együtt tény, hogy a T-Mobile elvesztette valamivel több mint két éven keresztül tartó exkluzivitását az Apple mobiljainak forgalmazására, mely az egyik jele lehet annak, hogy a konkurens platformok (elsősorban az Android) erősödése rákényszeríti Steve Jobs vállalatát arra, hogy szakítson korábbi értékesítési gyakorlatával. Ettől függetlenül a hírek szerint nem változott a tárgyalási taktika, vagyis az Apple továbbra is az anyacégekkel (Deutsche Telekom, Vodafone csoport) tárgyal, a készletezésbe, de akár az árazásba vajmi kevés beleszólásuk van a szolgáltatók hazai leányvállalatainak.

A Vodafone egyelőre semmilyen részletet nem árult el arról, hogy pontosan mikor és mennyiért kezdi árulni az iPhone-t, az érdeklődők az iphone.vodafone.hu oldalon találhatnak majd idővel konkrétabb részleteket a forgalmazásról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról