Szerző: Dojcsák Dániel

2010. október 5. 15:24

Androidra is megjelent a Skype

A Skype jövőképében mindig is benne volt az, hogy az arra képes okostelefonokon a normál hanghívást is helyettesítheti, kiegészítheti. Symbian alatt ez már jó ideje valóság, az iPhone felhasználók is megkapták nemrégiben - most az Androidon volt a sor.

Az Android bejelentés váratlan, bár az egyre csak bővülő készülékértékesítés, illetve néhány konkurens VoiP szolgáltató eljövetele azért sejtette, hogy a klasszikus online lakossági VoIP-megoldás, a Skype sem marad távolt túl sokáig. A bejelentéssel szinte egyszerre rajtolt egyébként a Fringe nevű IM-aggregátor alkalmazás Androidos változatában a FringeOut opció, ami az eddigi chat funkciókat bővíti ki a hanghívás lehetőségével.

A Skype alkalmazás minden felhasználó egyszerűen letölthető az Android Market-ből ingyenesen, nincs semmilyen régiókorlátozás, így a program Magyarországról is hozzáférhető. Az első verzió azonban még messze nem stabil, és a hivatalos közlés szerint nem is működik minden androidos mobilon (a legfontosabb előfeltétel, hogy Android 2.1 vagy annál újabb rendszer fusson a készüléken). A kliens a HTC Desire, Legend, Nexus One, illetve a Motorola Milestone és a Milestone XT720 modelleken lett tesztelve, ezeken biztosan jól fut, ígéri a fejlesztő. A Sony Ericsson eszközei amiatt esnek ki, mert még mindig nem jelent meg rájuk a 2.1-es Android OS, míg a Samsung Galaxy S valamilyen egyéb okból nem képes megbirkózni az alkalmazással.

Kövér darab

A telepítő 8 megabájt méretű, de a futás közben az adatokkal együtt a program 14 megabájtra hízik. A kis belső memóriával rendelkező készülékeknél ez probléma lehet, ugyanis egyelőre nem lehet SD-kártyára áthelyezni a programot. A telepítés és bejelentkezés után egy, a klasszikus Android dizájnelemeket felvonultató főmenüben találjuk magunkat. A főképernyőn a kontakt lista, mellette egy tárcsázó, információs oldal és a hívás napló kapott helyet. A kontaktok között gyorsan tudunk görgetni az ABC betűit látva közben, de szöveges kereső nincs.

Az alkalmazásból kilépni úgy tudunk, ha a "My Info" menüjében az állapotunkat kijelentkezettre változtatjuk. Egyébként a Skype a háttérben mindenképp futni fog, ezt az értesítési menüben egy sort elfoglalva jelzi is. Ez abból a szempontból kényelmes, hogy a program mindig kéznél van, viszont zavaró is egyben. Cserébe a kliens képes az Android kontaktlistájával szinkronizálni, s a Skype ismerőseink neveit, elérhetőségeit be tudja táplálni a mobil telefonkönyvébe. Valójában a Skype egy újabb alternatíva arra, hogy hol tároljuk az ismerőseink listáját. Az alapértelmezett a Google GMail Contacts, erre tromfolt rá a HTC a htcsense.com szolgáltatással.

Teljes integráció

A Sense felületen belül egyébként könnyedén hozzá lehet linkelni az azonosított ismerősök Skype profilját, csakúgy, mint bármilyen e-mail címet, névjegyet, Facebook vagy Last.fm azonosítót. Ilyenkor a számok átvándorolhatnak a Skype kliensbe, s onnan is kezdeményezhetünk normál számra induló hívást is. Visszafelé viszont nem működik, a telefonkönyvben nem jelenik meg lehetőségként a Skype-hívás, ahhoz mindenképp be kell lépni előbb a programba, s ott megkeresni a kívánt személyt.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A HWSW röviden tesztelte az alkalmazást, s arra jutottunk, hogy az androidos Skype az első verzióhoz képest is egészen használható. A felület átgondolt, praktikus és egyben ízléses is: illeszkedik az Android kinézetéhez, de megtartja a Skype hangulatot is. Az indulás és a működés gyors, teljesítményproblémák nem voltak vele. Szinkronizálás közben ugrálva a lehetőségek között és a programba ki-be lépve egyszer kifagyott, de egyébként nem volt vele gond. A kapcsolási idő hihetetlenül gyors 3G és Wi-Fi kapcsolat esetén is, a hangminőség viszont változó. Ez nyilván függ a hívott fél mikrofon-hangszóró kombinációjától is, viszont az első néhány tesztből az derült ki, hogy némileg halkabb a hívás, mint a normál telefonos hangerő.

A beállítás menüt a "My Info" fülön keresztül érjük el, és itt lehet elérni a beállításokat is. Csengőhangot például a mobilon lévő zenék közül is választhatunk, és szabályozhatjuk, hogy milyen értesítések jelenjenek meg a programon kívül is. Az alkalmazás támogatja egyébként a Skype In (online telefonszám) funkciót, illetve a hívásátirányítást is.

Sokat lehet spórolni vele

Az androidos verzió megérkezésével egy újabb jelentős körrel bővült a mobilszolgáltatót hanghívásban megkerülni képes felhasználók tábora. Immár a Symbian, iOS és Android operációs rendszert használók bármelyike képes folyamatosan online maradni Skype-on, s a szolgáltatást valamennyire elválasztani a PC-platformtól. Videóhívás viszont nem szerepel a repertoárban, illetve az Androidra is vonatkozik, hogy az Egyesült Államokban 3G hálózaton nem, csak Wi-Fi-n keresztül kezdeményezhető hanghívás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról